AAU logo
Uddannelse
Forskning
Samarbejde

Datalogi, Bachelor

Anne arbejder med supercomputere

Datalogi

Når vi laver design af it-systemer til sundhedsvæsnet, udvikling af software til sikker nethandel og mobiltelefoner, optimering af spilkonsoller og spil, så bruger vi datalogi. Grundlaget for datalogi er programmering, så det er også en væsentlig del af uddannelsen – det er programmering, vi bruger, når vi skal lave alt det spændende, som vi kan bruge datalogien til, og som du kommer til at arbejde med, når du er færdig med at læse.

Anne arbejder med supercomputere

Anne har udviklet et distribueret system, der hurtigere kan foretage simuleringer og hjælpe med at forudsige jordskælv, orkaner og klimaforandringer. Systemet kan også kortlægge sygdomsudbrud, så man hurtigere kan behandle dem med færre smittede til følge.  

Du skal ikke kunne programmere på forhånd

 - det er nemlig en del af det, du skal lære på uddannelsen. Derfor forventer vi ikke, at du møder op med alle programmeringssprog på rygraden - tværtimod.

På Datalogi handler det om, hvordan man programmerer; programmering er ikke bare et værktøj. Som studerende i Datalogi vil du komme til at arbejde med både imperativ og objektorienteret programmering. I imperativ programmering, som er det første af de to, du skal lære om, er det dig, der fortæller computeren, hvad den skal foretage sig – trin for trin. Her vil du typisk stifte bekendtskab med programmeringssproget C. Objektorienteret programmering har fokus på vedligehold og genbrug. Et objekt i programmet repræsenterer en forestilling af objektet i virkeligheden. Simpelt forklaret: hvis du har en app med et betalingsmodul, som har et objektorienteret interface, kan du nemt skifte Dankort ud med en anden betalingsmetode, fx Mobile Pay i stedet for at skulle programmere en helt ny app. Eksempler på programmeringssprog hvor objektorienteret programmering gør sig gældende er bl.a. Java, Python, C++ og C#.

Ud over selvstændigt at arbejde med kode handler datalogi også om metoder og teknikker til at arbejde sammen mange mennesker om at designe og udvikle store systemer som fx patientjournalsystemer og andre offentlige systemer, NETS’ dankortsystem, Netflix og alt andet stort, du kender fra internettet.

Du skal også lære at lave algoritmer og at analysere dem. En algoritme laves til at løse en bestemt type af opgaver. Et eksempel er sortering af data (fx ordbøger eller adresselister i telefoner, Googles søgeresultater) eller optimering (som fx til skoleskemaer og planlægning af flyruter). Herunder skal du lære om algoritmers beregnelighedskompleksitet – hvor lang tid det teoretisk vil tage algoritmen at løse den opgave, som du har designet den til at løse. Et andet begreb er selve beregneligheden – det handler om hvilke opgaver, der i princippet kan løses af fx en algoritme – og i høj grad hvilke opgaver, der ikke kan løses. Her kommer du til at arbejde med teorien bag Turingmaskiner, som er grundlagt af Alan Turing – ham, der også i daglig tale kaldes Datalogiens fader.

Datalogi på Aalborg Universitet er dog meget mere end programmering og algoritmer - uddannelsen handler i høj grad om mennesker, virksomheder og hele det omgivende samfund, og om at kombinere teoretiske og praktiske problemstillinger i mødet mellem design og implementering af nye løsninger ofte i samarbejde med virksomheder. Derfor handler Datalogi også om at være kreativ.

Hvad kan man bruge datalogi til?

Den typiske fordom om datalogi er, at man kommer til at sidde i en kælder og kode helt alene med computerskærmens skær som eneste lyskilde. Som med de fleste fordomme, så afspejler det ikke virkeligheden.

Datalogi er grundlaget for rigtig meget af det, vi bruger i vores hverdag, og det skabes i samarbejde med andre, for de systemer, der skal laves, skal kunne bruges af mange mennesker. Da Mobile Pay kom frem, var det virkelig det nye sort, men i dag er det allemandseje. I fremtiden kommer vi til at betale via ansigtsgenkendelse, så vi behøver ikke bruge hverken kort eller telefon – og det er dataloger, der laver det arbejde, der ligger bag. Da dankortet kom frem tilbage i 1980’erne, drømte man ikke om, hvordan verden ser ud i dag. Og dog - måske en enkelt datalog gjorde …?

Forestil dig, at det er dig, der er med til at skabe databasesystemer til hospitalerne, som forbedrer patientsikkerheden. Eller hvad med at blive specialist i maskinlæring, så du kan lave effektiv lagerstyring for store internetvirksomheder som fx Zalando, Coolshop eller Amazon? Du kan også arbejde med selvkørende biler eller analyse af blockchainsystemer – mulighederne er mange. Som datalog arbejder man med systemer – men de systemer kan findes alle vegne og handle om hvad som helst.

Datalogi eller software?

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du mest er til Software eller Datalogi, så skal du ikke fortvivle. Det kan være svært at overskue, når man står og skal vælge, og heldigvis er der så megen samlæsning på første del af de to uddannelser, at du helt til og med 4. semester (altså de første to år på uddannelsen) kan vælge om uden af den grund af forlænge din studietid. Betingelserne for at kunne vælge om er, at du har bestået hele 1. studieår og at der er plads på den uddannelse, du vil skifte til.

Besøg os på Facebook og se hvad de studerende laver på uddannelsen. Du kan også læse sjove og spændende historier om alt hvad der rører sig inden for IT.
 

søg optagelse på datalogi

 

er dit matematikniveau tilstrækkeligt?

Læs om kravene til dit matematikniveau og behovet for at genopfriske matematikken inden studiestart.

 

 

 • +

  At læse på AAU

  Uddannelsen er et fuldtidsstudium, og studieformen er som på AAU’s andre uddannelser karakteriseret ved problembaseret projektarbejde i grupper. Dette medfører bl.a., at du som studerende skal forvente at arbejde tæt sammen med andre studerende hovedparten af tiden, ligesom det vil være et krav, at du møder frem stort set dagligt og tilbringer det meste af dagen på universitetet.

 • +

  DIN UNDERVISER FORSKER

  På Aalborg Universitet drives der forskningsbaseret undervisning. Det betyder, at dine undervisere forsker inden for samme fagområde, som de underviser i. Du får derfor tilgang til den nyeste viden og engagerede undervisere, der brænder for det, de underviser i. Undervisningsmaterialet er derfor ikke kun hentet fra bøger men kan fx også være aktuelle artikler fra tidsskrifter. 

 • +

  LABORATORIER I VERDENSKLASSE

  Laboratorierne på Aalborg Universitet er af højeste standard, og de spiller en vigtig rolle i undervisningen. Du kommer til at arbejde under de bedste laboratorieforhold med adgang til den nyeste teknologi, hvilket er af afgørende betydning for dit udbytte af undervisningen.

 • +

  PROBLEMBASERET LÆRING (PBL)

  Aalborg Universitet er verdenskendt for sin unikke undervisningsform problembaseret læring (PBL). Arbejdsformen er værdsat og efterspurgt af såvel erhvervslivet som de studerende. I det problemorienterede projektarbejde er du i stor udstrækning selv med til at definere de problemstillinger, du arbejder med inden for de faglige rammer. Læs mere om PBL.

 • +

  SAMARBEJDE MED ERHVERVSLIVET

  Aalborg Universitet har et tæt samarbejde med erhvervslivet. Det betyder, at du som studerende kommer til at arbejde med virkelige problemstillinger fra virksomheder og organisationer. Dermed får du allerede, mens du studerer, mulighed for at få en erhvervsrettet og praktisk vinkel på dine akademiske kompetencer.

 • +

  STUDIEBYEN AALBORG

  Som studieby har Aalborg mange fordele. Byen er Danmarks fjerde største by, og hele 20% af kommunens indbyggere er studerende. Byen har meget at byde på inden for kultur, sport og fritid, men samtidig har den alligevel en overskuelig størrelse og et trygt miljø. Det er nemt at finde en god studiebolig i Aalborg sammenlignet med andre større universitetsbyer. Læs mere om at leve som studerende i Aalborg.

 • +

  TEAMWORK

  De studerende arbejder i forbindelse med projektarbejdet i grupper. Det giver bl.a. mulighed for, gennem samarbejde og arbejdsdeling, at udforske større og mere komplekse problemstillinger, end du ville kunne klare alene. Desuden har gruppearbejdet en social funktion, som gør, at du hurtigt lærer dine medstuderende at kende og har større mulighed for at føle dig hjemme på universitetet. Læs mere om teamwork som arbejdsform.

Du får viden om

 • Programmering
 • Algoritmer
 • Databaser
 • Softwaresystemer
 • Matematik

Fakta om uddannelsen

By

Adgangskrav

Se Studieordningen

Mød AAU
Kom og mød Aalborg Universitet. Mød Aalborg Universitet