Spring til indhold

Bioteknologi

Bachelor

Bioteknologi

På Bioteknologi kommer du til at arbejde med nogle af samfundets helt store udfordringer inden for bioenergi, sundhed, fødevarer, produktion og miljø, og du opnår forståelse af og praktisk erfaring med celle- og mikrobiologi, biokemi og molekylærbiologi.

Derfor skal du læse uddannelsen

Du interesserer dig for både biologi og kemi
Du trives i en kombination af teoretisk og praktisk ingeniørarbejde
Laboratoriet er din legeplads, her vil du udvikle ny bioteknologi

Aalborg

3-årig uddannelseDansk

Bachelor

Bioteknologi

På Bioteknologi kommer du til at arbejde med nogle af samfundets helt store udfordringer inden for bioenergi, sundhed, fødevarer, produktion og miljø, og du opnår forståelse af og praktisk erfaring med celle- og mikrobiologi, biokemi og molekylærbiologi.

Derfor skal du læse uddannelsen

Du interesserer dig for både biologi og kemi
Du trives i en kombination af teoretisk og praktisk ingeniørarbejde
Laboratoriet er din legeplads, her vil du udvikle ny bioteknologi

Aalborg

3-årig uddannelseDansk

Bioteknologi er en tværfaglig uddannelse og rummer både biologi, kemi, procesteknologi og ingeniørvidenskab. På bacheloruddannelsen i bioteknologi får du et solidt grundlag for at arbejde med løsninger på nogle af samfundets helt store udfordringer inden for bioenergi, sundhed, fødevarer, produktion og miljø. Kombinationen af biologi og teknik betyder, at bacheloruddannelsen både indeholder de vigtige grundfag kemi, matematik og procesteknik, og at du opnår grundig forståelse af og praktisk erfaring med celle- og mikrobiologi, biokemi og molekylærbiologi.

Du kan skifte mening

Hvis du fortryder dit studievalg, kan du i mange tilfælde skifte til en anden uddannelse, når du har bestået det første studieår uden din uddannelse bliver forlænget. Tag en snak med din studievejleder om mulighederne, hvis det bliver aktuelt.

Fagligt indhold på bioteknologiuddannelsen

Bioteknologi er en 3-årig bacheloruddannelse, der læses i Aalborg. I løbet af uddannelsen arbejder du på tværs af fagområderne biologi, kemi og ingeniørvidenskab. Uddannelsen giver dig et bredt kendskab til biokemiske og biologiske processer. Du får et indgående indblik i geners struktur og funktion, cellers og organismers biologi, opstilling af modeller for vækst og bioteknologisk produktion, og du får erfaring med eksperimentelt arbejde i laboratoriet.

En stor del af uddannelsen foregår ved eksperimentelt laboratoriearbejde. Derved får du både stor teoretisk indsigt og praktisk erfaring med den molekylære og procesorienterede del af bioteknologien.

Uddannelsen er et fuldtidsstudium, hvor studieformen er problembaseret læring, som foregår ved gruppearbejde om et projekt. Projektet tager udgangspunkt i en reel problemstilling, som projektgruppen skal undersøge gennem grundlæggende teorier og eksperimenter i laboratoriet, så du lærer at analysere en problemstilling og stille de vigtigste spørgsmål.

Du lærer at tilrettelægge og udføre forsøg og beskrive og analysere resultaterne. Du kommer til at arbejde tæt sammen med andre studerende i hovedparten af din studietid og vil tilbringe det meste af dagen på universitetet. Uddannelsen giver dig mulighed for kontakt til erhvervslivet gennem projektarbejdet, hvor du i samarbejde med din projektgruppe finder løsninger på problemstillinger, så du hele tiden udfordres til at tænke i nye baner.

Jeg valgte bioteknologi på AAU, fordi jeg altid har været vildt fascineret af, hvordan naturens egne biologiske systemer, med lidt hjælp fra en bioteknolog, kan være med til at løse nogle af samfundets store udfordringer på en miljøvenlig måde.

Stine K. Østergaard, Studerende

thumbnail

Laboratoriefaciliteter på studiet

Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Marketing

Laboratoriefaciliteter på studiet

Hvad består uddannelsen af?

Bacheloruddannelsen i bioteknologi handler om at forstå og udnytte livets forskellige byggesten. Du arbejder på tværs af faggrænserne mellem biologi, kemi og ingeniørvidenskab for at opnå bedst mulige kompetencer inden for feltet bioteknologi. Du kommer til at arbejde i laboratorier og får stor praktisk erfaring inden for den molekylære, cellulære og procesorienterede bioteknologi.

I løbet af uddannelsen arbejder du også med:

 • Matematik og statistik
 • Fysisk kemi og organisk kemi
 • Mikrobiologi
 • Cellebiologi, molekylærbiologi og biokemi
 • NMR og MS
 • Reaktor- og procesmodellering
 • Kemiske enhedsoperationer
 • Modellering af heterogene processer
 • Data science

En stor del af bacheloruddannelsen i bioteknologi foregår i laboratoriet. I laboratoriet designer og tilrettelægger du forsøg, analyserer problemstillinger og beskriver resultaterne af forsøgene. Du dyrker både naturlige, genmodificerede mikroorganismer og planter og fremstiller proteiner og andre biologiske molekyler.

På hvert semester har du undervisning halvdelen af tiden, mens den anden halvdel bruges på projektarbejde i selvvalgte grupper i tæt samarbejde med forskningsmiljøer ved Institut for Kemi og Biovidenskab – og ofte også virksomheder. Sammen med din gruppe kombinerer du teori og metoder med en relevant problemstilling.

Semesteroversigt

Kandidatmuligheder

  Job og karriere

  Er du klar til Bioteknologi-studiet? Tag testen og få svar! 

  Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Statistiske

  Optagelse og adgangskrav

  Kontakt

  Tilmeld dig AAU's nyhedsbrev til gymnasieelever

  Vær blandt de første til at modtage nyheder om uddannelser, ansøgningsfrister, studievejledning, åbent hus, livet som studerende og meget mere og tilmeld dig vores nyhedsbrev.

  Nyhedsbrev