Bachelor

Datalogi

På uddannelsen skal du fordybe dig i emner som systemudvikling, softwareudvikling, algoritmer, kunstig intelligens og design af brugergrænseflader. Du lærer også at programmere, da programmering er det kreative nøgleredskab til at løse mange af samfundets udfordringer. Du kommer til at stå stærkt på arbejdsmarkedet og spændende jobs som f.eks. programmør, udviklingskonsulent eller IT-arkitekt venter forude.

Få kendskab til

Programmering
Algoritmer
Databaser

Aalborg

3-årig uddannelseDansk

Bachelor

Datalogi

På uddannelsen skal du fordybe dig i emner som systemudvikling, softwareudvikling, algoritmer, kunstig intelligens og design af brugergrænseflader. Du lærer også at programmere, da programmering er det kreative nøgleredskab til at løse mange af samfundets udfordringer. Du kommer til at stå stærkt på arbejdsmarkedet og spændende jobs som f.eks. programmør, udviklingskonsulent eller IT-arkitekt venter forude.

Få kendskab til

Programmering
Algoritmer
Databaser

Aalborg

3-årig uddannelseDansk

Når vi designer IT-systemer til for eksempel mediebranchen, sundhedssektoren eller produktionsvirksomheder, eller når vi udvikler software til sikker nethandel, smartphones eller spilkonsoller, så bruger vi datalogien. Datalogien bruger blandt andet programmering til at skabe alle de spændende løsninger, som fremtiden kalder på.

Hvad er datalogi?

Datalogi er en uddannelse for dig, der gerne vil forme fremtidens IT-løsninger. Du lærer at programmere og designe IT-systemer, der gør en forskel, og du kan se frem til at blive en eftertragtet medspiller på tværs af brancher – lige fra sundheds- og finanssektoren til medieverdenen.

Studiet kombinerer matematik og programmering, og giver dig den nyeste viden om bl.a. kunstig intelligens, databasedesign og algoritmer, og du får værktøjer til at arbejde analytisk og kreativt med systemer og data.

Uddannelsen giver dig kompetencer, du kan gøre brug af med det samme. Det gør det bl.a. nemt for dig at finde et relevant studiejob. Og jobmulighederne er også gode, når du er færdig – hvad enten du har en drøm om at blive programmør, systemudvikler eller IT-arkitekt. Kandidater i Datalogi har været i høj kurs længe, og vil være det langt ind i fremtiden.

Til en start får du en indføring i datalogiens teoretiske grundlag og kommer til at lære forskellige typer af programmering, som er det helt centrale redskab til at få de kreative idéer til at leve. På andet år bygges der på med computerarkitektur og kunstig intelligens, mens du på tredje år kan se frem til at styrke vigtige færdigheder som modellering og verifikation. Du slutter af med et bachelorprojekt.

Datalogi tager som alle andre uddannelser på Aalborg Universitet udgangspunkt i problembaseret læring, PBL. Det betyder, at undervisningen ved siden af forelæsninger består af team- og projektarbejde ofte i samarbejde med erhvervslivet og andre eksterne partnere. Du vil opleve, at denne tilgang ikke bare giver de forskellige opgaver en konkret relevans, men også giver studiet en ekstra social dimension.

Hvem læser på uddannelsen?

Nogle vil sige, at datalogistuderende er en særlig type studerende. Det er nok rigtigt. Vi oplever, at det er unge mennesker med en god forståelse for matematik og interesse for IT, og som tit og ofte også har en løsningsorienteret tilgang til verden.

Når det er sagt, vil du opleve, at Datalogi er en uddannelse, der favner bredt. Der er forskellige tilgange og ikke mindst vidt forskellige drømme i forhold til, hvad studerende vil med datalogi. Nogle drømmer om at kunne forudsige den næste pandemi, mens andre har sat sig for at gøre online-shopping mere sikker. Og så er der dem, som finder ud af, at de gerne vil forske eller selv starte virksomhed. Datalogi på Aalborg Universitet er kort sagt et sted, hvor de studerende er fælles om at ville noget forskelligt.

Vi hører det tit, så vi slår det lige fast: selvom programmering er en fundamental ting på studiet, er der ikke noget krav om, at du skal kunne det på forhånd. Det er en del af din læring og udvikling på studiet. Faktisk kan det være en fordel, at du ikke kender til programmering på forhånd – så har du nemlig ikke dårlige programmeringsvaner, som skal rettes op, når du begynder på studiet.

Det eneste, vi kræver – udover de formelle adgangskrav – er nysgerrighed og åbenhed. For der er ingen tvivl om, at det er den evne i kombination med digitale kompetencer, der kommer til at forme fremtidens løsninger. 

Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Marketing

Hvordan er det at læse på uddannelsen?

Det er både spændende og krævende at læse Datalogi på Aalborg Universitet. Sådan er det, når man er en del af Danmarks stærkeste datalogiske fagmiljø. Det er et fuldtidsarbejde med undervisning, øvelser, teamwork og selvstændig forberedelse.

På hvert semester har du en række obligatoriske kurser inden for fx matematik, programmering, kunstig intelligens, brugergrænseflader, udvikling af systemer og meget mere. Ved siden af kurserne har du projektarbejde i teams med henblik på gruppeeksamener. Det kræver, at du møder frem dagligt og er indstillet på at arbejde tæt sammen med dine medstuderende.

Både til kurserne og i forbindelse med gruppearbejdet lærer du de vigtigste metoder og værktøjer, og du bliver trænet i at arbejde tværfagligt, kreativt og løsningsorienteret.

Et spændende studiemiljø med problembaseret læring

Vi underviser med udgangspunkt i problembaseret læring, PBL. Det er en undervisningsform, som Aalborg Universitet har været med til at udvikle, og som universitetet er kendt for i hele verden – både blandt undervisere, politikere og erhvervsledere. PBL kommer til at danne rammen om det faglige indhold og din hverdag på studiet. 

Problembaseret læring og arbejde i teams gør det muligt for dig at arbejde med spændende problemstillinger fra den virkelige verden – ofte i tæt samarbejde med eksterne partnere og virksomheder. Oveni har PBL den fordel, at læringsformen bidrager til øget ansvar, motivation og fællesskabsfølelse hos de studerende. Det gælder både i forbindelse med studierne og det sociale liv.

Af samme grund vil du opleve, at der næsten altid er liv på Datalogi. Der er mange, der bliver på universitetet også efter kurserne. Her laver man fx opgaver sammen med sin projektgruppe eller andre studerende. Du vil også opleve, at der er mange, der bruger tid på de sociale og faglige foreninger, som er på stedet.

Studieliv på Aalborg Universitet

Fagligt indhold

Hvert semester på Datalogi på Aalborg Universitet består af projektarbejde i grupper og en række kurser. Du lærer om datalogiens verden, og du bliver trænet i at arbejde kreativt og løsningsorienteret. Vi arbejder tværfagligt med emner fra bl.a. ingeniørvidenskab, matematik, sprogvidenskab og samfundsvidenskab. I datalogi kombineres teoretiske og praktiske problemstillinger i mødet mellem design og implementering af nye løsninger.

studieordningen for bacheloruddannelsen i Datalogi kan du finde detaljer om kurser og projekter samt information om uddannelsens lovhjemmel mm.

Semesteroversigt

Sociale og faglige aktiviteter

Studenterforeningerne på Institut for Datalogi, hvor uddannelsen i Datalogi hører til, byder året rundt på aktiviteter, som drives af frivillige. Her kan du møde dine medstuderende i nye og andre rammer, og der er naturligvis også plads til, at du selv kan bidrage.

Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Marketing

Hvordan ser fremtiden ud med uddannelsen?

Datalogi er grundlaget for rigtig meget af det, vi bruger i vores hverdag, og det skabes i samarbejde med andre, for de systemer, der skal laves, skal kunne bruges af mange mennesker. Da Mobile Pay kom frem, var det virkelig det nye sort, men i dag er det allemandseje. I fremtiden kommer vi til at betale via ansigtsgenkendelse, så vi behøver ikke bruge hverken kort eller telefon – og det er dataloger, der laver det arbejde, der ligger bag. Da dankortet kom frem tilbage i 1980’erne, drømte man ikke om, hvordan verden ser ud i dag. Og dog - måske en enkelt datalog gjorde …?

Forestil dig, at det er dig, der er med til at skabe databasesystemer til hospitalerne, som forbedrer patientsikkerheden. Eller hvad med at blive specialist i maskinlæring, så du kan lave effektiv lagerstyring for store internetvirksomheder som fx Zalando, Coolshop eller Amazon? Du kan også arbejde med selvkørende biler eller analyse af blockchainsystemer – mulighederne er mange. Som datalog arbejder man med systemer – men de systemer kan findes alle vegne og handle om hvad som helst.

De fleste bachelorer i Datalogi vælger at fortsætte på universitetet og tage en kandidatuddannelse i enten Datalogi eller Software. 

Du kan selvfølgelig også vælge at gå ud og arbejde, allerede når du har opnået din bachelorgrad. Dataloger fra AAU er eftertragtede, og mange får job lige efter uddannelsen og starter en karriere inden for it-industrien, mobilkommunikation, rumfart, sundhedsteknologi, medieindustrien eller spilindustrien.

Med en kandidatuddannelse til cand.scient. vil du imidlertid have endnu flere jobmuligheder, og du vil i højere grad få mulighed for at præge din karriere fra starten.

Uanset hvad du vælger, ser fremtiden god ud. Der er stor efterspørgsel på kandidater i Datalogi fra Aalborg Universitet – både blandt private og offentlige virksomheder. Det skyldes ikke alene din evne til at kunne programmere, tænke systematisk og skabe konkrete løsninger i en verden, hvor IT har indflydelse på alt, men også de særlige samarbejdsfærdigheder, du får med dig gennem den problembaserede læring, PBL.

Eksempler på områder, hvor kandidater i Datalogi gør en forskel: 

 • Sikkerhed: Analyse, programmering og udvikling af systemer, der giver digitale brugere og vitale samfundstjenester den nødvendige sikkerhed verden over.
 • Mobilitet: Kortlægning af real-time data og udvikling af systemer til selvkørende biler eller analyse af blockchain-teknologi.  
 • Sundhed: Udvikling af intelligente database-systemer, som bidrager til bedre patientsikkerhed.

Kandidatmuligheder

Som bachelor i datalogi fra Aalborg Universitet får du adgang til at tage den 2-årige kandidatuddannelse i Datalogi (cand.scient.)

Vælger du at fortsætte på den 2-årige kandidatoverbygning får du et indgående kendskab til et eller flere af datalogiens spændende underområder.

Det sker i tæt samarbejde med forskere på Institut for Datalogi, som er blandt de førende i verden inden for deres felt.

Du kan vælge at fokusere dine studier inden for

 1. Databaseteknologi
 2. Distribuerede systemer
 3. Menneske-maskine interaktion
 4. Semantik og verifikation
 5. Maskinintelligens
 6. Systemudvikling
 7. Programmeringsteknologi

Med en bachelorgrad i Datalogi har du adgang til kandidatuddannelserne i hhv. Datalogi og Software:

  Til dig, som overvejer at læse Datalogi

  Det er vigtigt for os, at du føler dig godt klædt på til at vælge det studium, som passer til dig. Hvis du overvejer at søge ind på uddannelsen i Datalogi og fx gerne vil snakke med en studerende om dine overvejelser, så kan du enten skrive en mail eller booke et online møde. Her kan du spørge om alt fra studiets indhold over valg af computerudstyr til menuen i kantinen. Intet er for stort eller for småt. Det kan være, du har spørgsmål som fx

  • Hvor i Aalborg ligger uddannelsen?
  • Hvilket IT-udstyr skal jeg bruge?
  • Skal jeg kunne programmere på forhånd?
  • Skal jeg være god til matematik?
  • Kan man have enmandsgrupper?
  • Kan jeg studere på AAU og bo i fx Aarhus?
  • Tid på universitet vs. hjemmearbejde?
  • Jobmuligheder?
  • Hvad findes der af sociale arrangementer?

  Melanie, Christian og Kira sidder klar til at hjælpe dig

  Kontakt dem på mail studievejl@cs.aau.dk eller telefon 93 56 22 58. Telefonen er åben onsdag og fredag imellem 14.00 og 16.00. 

  Du kan også booke et møde

  Skriv på mailen og få en aftale. Du kan booke enten et online eller et fysisk møde - det er op til dig.

  Christian

  Melanie

  Kira

  Optagelse og adgangskrav

  Mere om adgangskrav

  Tilmeld dig AAU's nyhedsbrev til gymnasieelever

  Vær blandt de første til at modtage nyheder om uddannelser, ansøgningsfrister, studievejledning, åbent hus, livet som studerende og meget mere og tilmeld dig vores nyhedsbrev.

  Nyhedsbrev

  Studiestartsprøve

  Der er studiestartsprøve på denne uddannelse. De første uger på 1. semester skal alle studerende på uddannelsen derfor deltage i og bestå en studiestartsprøve. Formålet med studiestartsprøven er at fastslå, om de nye studerende har påbegyndt uddannelsen. Nye studerende på uddannelsen skal derfor deltage i og bestå studiestartsprøven for at fortsætte på uddannelsen. Studiestartsprøven er baseret på introduktionsforløbet samt de studerendes forventninger til og motivation for studiet. Der afholdes én reeksamen i studiestartsprøven. Hvis ikke den studerende deltager i og består enten den ordinære studiestartsprøve eller reeksamen vil den studerende blive udskrevet fra uddannelsen inden 1. oktober. Studienævnet kan dispensere fra reglerne vedr. studiestartsprøven, hvis der foreligger usædvanlige forhold.

  De studerende modtager bedømmelsen ”Godkendt” eller ”Ikke-godkendt” baseret på deres svar på den skriftlige prøve. Bedømmelsen ”Godkendt” gives, når den skriftlige prøve er besvaret og afleveret.

  Læs mere om studiestartsprøven

  Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Statistiske