Forskning
Samarbejde

Teknologi og IT

Her kan du finde korte videoforelæsninger, som relaterer sig til "Teknologi og IT". Forelæsningerne er præsenteret af forskere fra AAU.
​Til hver video findes et opgavesæt, som kan downloades og bruges i undervisningen.

Er du guf for hackerne? Og kan du hacke dig selv?


Truslen fra hackere er et grundvilkår i vores liv. Jens Myrup Pedersen gennemgår i denne video, hvilke slags hackere vi oplever og viser, hvor nemt vi som mennesker lader os snyde. En hacker skal bare have succes én gang, mens ’den gode side’, altså de personer som arbejder med at bekæmpe cyberkriminalitet skal lykkes med det hver eneste gang. Prøv selv kræfter med hacking og bliv klogere på, hvordan man undgår at blive offer i fremtiden.

Har relevans for Fagene:

International Teknologi og Kultur, Informatik, IT, Kommunikation/IT, Programmering, Teknikfag - Digitalt Design og Udvikling, Teknologi

Opgaver:

Hent opgavesæt

Ansigtsgenkendelse og kunstig intelligens


Teknologier som ”ansigtsgenkendelse” og ”kunstig Intelligens” fylder meget i den offentlige debat. Men hvad er det egentlig for noget? Hør Thomas B. Moeslund forklare, hvordan algoritmerne bag klassisk kunstig intelligens og den nye teknologi ”deep learning” fungerer og hvilke etiske dilemmaer, der følger med den slags teknologier.

Har relevans for fagene:

International teknologi og kultur, Fysik, Informatik, IT, Kommunikation / IT, Programmering, Statistik, Teknikfag - digitalt design og udvikling, Teknikfag - udvikling og produktion, Teknologi, Psykologi, Samfundsfag

opgaver: 

Hent opgavesæt
 

Hvordan kunstig intelligens får robotter til at finde vej


Hør Karl Damkjær Hansen fortælle om, hvad en mobil robot er, hvordan robotter bruger kunstig intelligens og hvordan de opfatter verdenen og reagerer på den. Karl demonstrerer robotten Turtlebot 3, og hvordan den finder vej, mens han forklarer den matematik og den algoritme, den bruger til at finde vej med; A*-algoritmen.

Har relevans for fagene:

Fysik, Informatik, IT, Kommunikation & IT, Matematik, Programmering, Teknikfag - digitalt design og udvikling, Teknologi

opgaver: 

Hent opgavesæt

Hack sanserne med virtual reality


Hvad er virtual reality? Hvorfor kan virtual reality skabe en følelse af at være andre ”steder”? Hør Niels Christian Nilsson fortælle om, hvordan virtual reality manipulerer vores sanser, og hvordan vi kan bruge viden om sanserne til at skabe endnu bedre virtual reality oplevelser. I videoen prøver vi på egen krop, hvor svært det kan være at bemærke detaljer. Niels Christian taler om visuel dominans og forandringsblindhed som nogle af grundene til, hvorfor vi kan blive manipuleret med i den virtuelle verden.

Har relevans for fagene:

International teknologi og kultur, Mediefag, IT, Kommunikation og IT, Teknikfag - digitalt design og udvikling, Teknikfag - udvikling og produktion, Teknologi

Opgaver:

Hent opgavesæt

Fremtidens sundhedsteknologier – Bliv din egen sundhedsekspert


I Danmark er der pres på vores hospitaler. Der mangler sengepladser, og det passer dårligt med at vi får flere ældre og kronisk syge. Men teknologiens verden kommer os til undsætning, og Birthe viser bl.a. hvordan ’wearables’ kan hjælpe. Vi kan alle blive ekspert på vores eget helbred – og i det helt store perspektiv kan vi forebygge sygdomme og undgå hospitalsindlæggelser. I videoen møder vi også hjertepatienter, som fortæller om brugen af teknologi i håndteringen af deres sygdom.

HAR RELEVANS FOR FAGENE:

International teknologi og kultur, Biologi, Idræt, IT, Statistisk, Teknikfag - digitalt design og udvikling, Teknikfag - proces, levnedsmiddel og sundhed, Teknologi, Innovation, Samfundsfag

OPGAVER:

Hent opgavesæt

Hvordan kan digitale teknologier hjælpe os til at leve mere bæredygtigt?


De fleste af os er optaget af at leve bæredygtigt og tage godt vare på jordens ressourcer. Men hvad skal der egentlig til for at vi selv kan gøre en forskel i vores dagligdag? Rikke Hagensby Jensen giver sit bud i denne video ved at vise hvordan design af det, som vi bruger hver dag, kan understøtte os i at leve bæredygtigt.

Har relevans for fagene:

Design og Arkitektur, International Teknologi og Kultur, IT, Kommunikation/IT, Programmering, Teknikfag - Digitalt Design og Udvikling, Teknologi, Innovation, Bæredygtighed

Opgaver: 

Hent opgavesæt

Alt det, vi ikke kan forudsige med en computer


Hør Hans Hüttel fortælle om ækvivalensproblemet og om alt det, en computer ikke kan forudsige! I videoen kigger Hans på, hvorfor det vil være meget værdifuldt, hvis man kan opfinde et superprogram, der kan forudsige om to programmer vil svare det samme – altså om de er ækvivalente.

Har relevans for fagene:

Informatik, IT, Kommunikation & IT, Matematik, Programmering

opgaver: 

Hent opgavesæt
 

 

Fejlkorrigerende koder


De fleste tager det nok for givet, at data kan sendes problemfrit mellem elektroniske enheder. Virkeligheden er mere nuanceret, for der kan godt opstå fejl i overførslen. Heldigvis kan man bruge koder fra matematikkens verden til at indkode datastrømmen, så fejlene kan rettes. Én sådan kode er Hamming-koden, og i denne video forklarer René Bødker Christensen, hvordan den bruges til at rette fejl.

Har relevans for fagene:

Informatik, IT, Matematik, Programmering

opgaver: 

Hent opgavesæt