AAU logo
Uddannelse
Forskning
Samarbejde

AAU Play

Velkommen til AAU Play


Et videounivers hvor du som gymnasielærer kan få inspiration til undervisningen og se korte videoforelæsninger med forskere fra AAU. Forelæsningerne har relevans for et eller flere gymnasiefag og til hver forelæsning, er der tilknyttet opgavesæt, som eleverne kan arbejde videre med. På AAU Play kan du streame undervisningsmateriale, når det passer dig.

 

 Logo til AAU Play.

Memer og viraler


Hvad er virale videoer og memer? Hvorfor griner vi af dem og hvorfor deler vi dem? Hør Jørgen Riber Christensen fortælle om kendetegn og vise eksempler på indhold, som har været delt millioner af gange.

Har relevans for fagene:

Dansk, Engelsk, International Teknologi og Kultur, Mediefag, Kommunikation/IT

Opgaver: 

Hent opgavesæt

 

Av! Hvorfor gør det ondt? Og hvorfor bliver det nogle gange ved med at gøre ondt?


Hvor meget sport kan man dyrke uden at få smerter? Hvorfor kan smerter opleves så diffust? Hør Michael Skovdal Rathleff fortælle om hvordan unge oplever smerter, og hvordan vi i fremtiden kan behandle vores unge patienter.

Har relevans for fagene:

Dans, Biologi, Idræt, Matematik, Statistik

Opgaver:

Hent opgavesæt
Hent Excel-fil

Hvordan sikrer vi, at vi har rent vand og nok ressourcer i fremtiden?


Se hvor let teknologien kan hjælpe os med at sikre ressourcer i fremtiden og kom selv med idéer til mere potentiale.

Har relevans for fagene:

Biologi, Bioteknologi, Geografi, Geovidenskab, Kemi, Teknologi, Teknikfag - Udvikling og Produktion, Teknikfag - Proces, Levnedsmiddel og Sundhed, Bæredygtighed

Opgaver: 

Hent opgavesæt

Centrallyrik og interaktionslyrik. To poetiske traditioner


Hør eksempler på centrallyrik og interaktionslyrik, lær hvad der kendetegner og adskiller de to forskellige typer, og se bl.a. hvordan Google har gjort sit indtog i lyrikkens verden.

Har relevans for fagene:

Dansk, Kulturforståelse, Retorik

opgaver: 

Hent opgavesæt

Kan vi tillade os at bruge endnu en mark til byudvikling?


Hvordan vil du gerne bo i fremtiden? Vil du gerne bo i en stor by, der vokser? Hvor vigtigt er det for dig at have adgang til natur? Ét er dine ønsker, men loven i Danmark dikterer også, at vi skal kigge på en række andre faktorer, når vi fx beslutter hvordan fremtidens Danmark skal se ud. I denne video gennemgår Finn Kjær Christensen vores lovgrundlag og den danske tilgang til arealudnyttelse. Med kendskab til den skal du udvikle et nyt beboelsessted.

Har relevans for fagene:

Design og Arkitektur, Geografi, Geovidenskab, Naturgeografi, Teknikfag - Byggeri og Energi, Samfundsfag, Bæredygtighed

Opgaver: 

Hent opgavesæt

Den voldelige organisering af politiske unge


Medierne beskæftiger sig meget med vold og bander mv. I denne video dykker Steffen Jensen ned i mobiliseringsbegrebet. Ved at studere narkonetværk, oprørssoldater i Uganda, lejesoldater i Vestafrika, voldelige studenterbevægelser, religiøse militser og broderskaber gennemgår Steffen, hvad det er, der får unge til at slutte sig til voldelige fællesskaber.

Har relevans for fagene:

Dansk, Historie, International Teknologi og Kultur, Kulturforståelse, Religion, Retorik, Psykologi, Samfundsfag

Opgaver:

Hent opgavesæt

 

Bæredygtighed i byggeriet


Bæredygtighed bliver vi mødt af over alt, og de fleste af os vil gerne bidrage til, at jorden bliver et mere bæredygtigt sted for både os selv og fremtidens generationer. Og der er meget vi kan gøre for miljøet, et af de lidt mindre belyste områder er vores bygninger. Hør Kirstine Meyer Frandsen fortælle, hvordan moderne bygninger skabes, så de belaster miljøet mindst muligt og samtidig giver os de bedste boligløsninger.  

Har relevans for fagene:

Design og Arkitektur, Fysik, Materialeteknologi, Statik og Styrkelære, Teknikfag - Byggeri og Energi, Teknikfag - Udvikling og Produktion, Erhvervsøkonomi, Finansiering, Innovation, Samfundsfag, Bæredygtighed

Opgaver:

Hent opgavesæt

Er du guf for hackerne? Og kan du hacke dig selv?


Truslen fra hackere er et grundvilkår i vores liv. Jens gennemgår i denne video hvilke slags hackere vi oplever og viser hvor nemt vi som mennesker lader os snyde. En hacker skal bare have succes én gang, mens ’den gode side’, altså de personer som arbejder med at bekæmpe cyberkriminalitet skal lykkes med det hver eneste gang. Prøv selv kræfter med hacking og bliv klogere på at undgå at bliver offer i fremtiden.

Har relevans for Fagene:

International Teknologi og Kultur, Informatik, IT, Kommunikation/IT, Programmering, Teknikfag - Digitalt Design og Udvikling, Teknologi

Opgaver:

Hent opgavesæt

Nabolagseffekter – hvorfor taler vi om udsatte områder, ghettoer og rigmandskvarterer?


Hvorfor og hvordan ender du i de grupperinger, som du hører til? Rolf Lyneborg Lund kigger på, hvordan sprogbrug og livsbetingelser kan diktere, hvor du kommer til at høre til og fortæller bl.a. om ’nabolagseffekter’. Samtidig giver Rolf også en kort introduktion til, hvordan vi arbejder indenfor sociologiens verden, hvor det bl.a. handler om at studere samfundets indvirkning på os som mennesker.

Har relevans for Fagene:

Kulturforståelse, Psykologi, Samfundsfag

Opgaver:

Hent opgavesæt

 

Hvordan kan digitale teknologier hjælpe os til at leve mere bæredygtigt?


De fleste af os er optaget af at leve bæredygtigt og tage godt vare på jordens ressourcer. Men hvad skal der egentlig til for at vi selv kan gøre en forskel i vores dagligdag? Rikke Hagensby Jensen giver sit bud i denne video ved at vise hvordan design af det, som vi bruger hver dag, kan understøtte os i at leve bæredygtigt.

Har relevans for fagene:

Design og Arkitektur, International Teknologi og Kultur, IT, Kommunikation/IT, Programmering, Teknikfag - Digitalt Design og Udvikling, Teknologi, Innovation, Bæredygtighed

Opgaver: 

Hent opgavesæt

Stamceller fra fedtvæv kan få dit sår til at hele hurtigere!


Dit fedtvæv kan hjælpe andres menneskers sårheling. I denne video kan du høre Simone Riis Porsborg fortælle om de fremskridt, man har gjort ved hjælp af stamcelleforskning i den moderne lægevidenskab.

Har relevans for fagene:

Biologi, Bioteknologi

Opgaver:

Hent opgavesæt

Kontakt

For spørgsmål vedrørende AAU Play bedes du kontakte AAU Kommunikation. 

Email: aaukommunikation@adm.aau.dk