Fagpakke - Master i it, Organisation
Adfærd og awareness
Fakta
Adfærd og awareness hører under Master i It, linjen i Organisation. Du vil blive undervist i de nyeste teorier og metoder til at forstå og beskrive informationssikkerhedsadfærd og -praksis.
Du kommer til at arbejde med adfærdsdesign i forbindelse med strategier omkring ændring af adfærd. Fagpakken vil desuden komme omkring centrale etiske spørgsmål relateret til it-sikkerhed.
Undervisningen på fagpakken vil - i kombination med dit projektarbejde - give dig indsigt og konkrete metoder, som har betydning for arbejdet med informationssikkerhed i organisationer.
Du får et mere helhedsorienteret syn på informationssikkerhed, som gør dig i stand til - på et videnskabeligt grundlag - at identificere og analysere problemstillinger samt udarbejde løsningsforslag, som umiddelbart kan omsættes i din virksomhed.
Fagpakken består af 3 enkeltfag:
Klik på de enkelte titler nedenfor, og du finder udførlige beskrivelser af de tre enkeltfag i fagpakken.
- Informationssikkerhed: Adfærd og praksis
- Informationssikkerhed: Etik og kultur
- Informationssikkerhed: Strategier for ændring af praksis
Enkeltfag eller en fuld masteruddannelse i IT
Fagpakken og enkeltfagene kan læses selvstændigt, eller de kan indgå som byggesten i en hel Masteruddannelse i it. Dog kan du kun søge ind på 2. og 3. enkeltfag, hvis du har bestået det/de forudgående fag i fagpakken.
Specialisering i informationssikkerhed
Fagpakken Adfærd og awareness kan indgå i Specialiseringen i informationssikkerhed. Ønsker du at tage den samlede specialisering, skal du have tre fagpakker og afslutte med et masterprojekt.
Læs mere på hjemmesiden for It-Vest om specialiseringen i informationssikkerhed
Omkostninger i forbindelse med uddannelsen
Maria Brandt Bertelsen, Product Specialist og kundeansvarlig hos FirstAgenda
"På fagpakken Adfærd og Awareness har jeg fået en række teorier, metoder samt konkrete øvelser, der betyder, at jeg nu i langt højere grad kan tage en professionel dialog med kolleger og kunder om, hvad der kendetegner god it-sikkerhedsadfærd –specielt når det kommer til hvorfor og hvordan adfærd spiller en rolle i forhold til implementering af nye it-sikkerhedstiltag. Især delen om adfærdsdesign synes jeg var interessant. Altså hvordan man kan "skubbe" til en udvalgt gruppes adfærd ved hjælp af små greb i værktøjskassen. Og ja, så er jeg heldig at være ansat på en arbejdsplads, hvor jeg har mulighed for at teste teorier og strategier fra undervisningen af i praksis, hvilket har bidraget til en øget bevidsthed blandt mine kolleger om potentielle sikkerhedsrisici. Deltagerne på fagpakken kom fra en bred vifte af brancher og organisationer, hvilket understreger it-sikkerhedsadfærdens stigende betydning på tværs af forskellige sektorer. Forskellene mellem os deltagere lå blandt andet i vores respektive organisationers fokusområder inden for it-sikkerhed, og det affødte en lang række gode diskussioner på holdet om, hvordan man kan fortolke og løse forskellige problematikker inden for feltet."
Kontakt og studievejledning
Det er ingen hemmelighed, at medarbejderne i en organisation er kilde til de største it-sikkerhedsmæssige problemer, og at deres adfærd ikke kan ændres, før der er etableret en god forståelse for det arbejde, de udfører. Skal man opnå en sikker it-adfærd, er det derfor afgørende, at alle er bevidste om egne handlinger, og at sikkerhedsmæssige rutiner er godt forankret i de faktiske arbejdsgange. Fagpakken henvender sig blandt andet til digitaliseringskonsulenter og informationssikkerhedskoordinatorer, som har ansvar for at lede, implementere og evaluere it-sikkerhedsprocedurer i en organisation. Arbejdet med adfærd og awarenes er et område, som organisationer godt selv kan klare, hvis de har en eller flere medarbejdere, der er klædt på til det arbejde – og det er netop formålet med denne fagpakke.
Målgruppe og udbytte
Fagligt indhold
Undervisningens tilrettelæggelse
Fagpakken i Adfærd og awareness (tidligere udbudt under navnet It-sikkerhed i organisationer) nuancerer arbejdet med it-sikkerhed. Det tekniske aspekt i it-sikkerhed er særdeles vigtigt, men kan ikke stå alene, fordi meget afhænger af medarbejdernes adfærd, viden, færdigheder og ikke mindst motivation for at sikre organisationens informationer og data. Disse menneskelige aspekter koblet med fokus på den organisatoriske kontekst, juridisk indsigt og etisk opmærksomhed får ikke altid en stemme i arbejdet med it-sikkerhed. Det er dog elementer, der skal spille sammen med de tekniske løsninger for at sikre en høj it-sikkerhed. Fagpakken har ikke kun givet mig teoretisk og metodisk indsigt i denne kompleksitet, men har også åbnet for faglig refleksion i forhold til, hvor det er afgørende at sætte ind. Fagpakkens høje faglige niveau koblet med sammensætning af masterstuderende med forskellig uddannelsesbaggrund og erhvervserfaringer gør virkelig en forskel. Der bliver konstant lavet koblinger til praksis, og holdets sammensætning giver mange faglige spændende dialoger, hvor alle udfordres og udvikles. Fagpakken har givet mig et højt fagligt udbytte, der dagligt bringes i spil i mit arbejde som systemansvarlig og GDPR-koordinator. En fagpakke der virkelig kan anbefales til alle, der interesser sig for samspillet mellem it-sikkerhed, organisationer og arbejdspraksis.
Adgangskrav og optagelse
Master i it indgår i uddannelsessamarbejdet It-vest
Fagpakken Adfærd og awareness indgår i uddannelsessamarbejdet It-vest, hvor også Aarhus - og Syddansk Universitet deltager. Læs mere om det samlede udbud af fagpakker under linjen i Organisation på hjemmesiden for Master i it.