Spring til indhold

Fysik og teknologi

Bachelor

Fysik og teknologi (tidl. Nanoteknologi)

Bacheloruddannelsen i Fysik og Teknologi (tidligere bacheloruddannelse i Nanoteknologi) kombinerer elementer fra fysik, kemi og bioteknologi til at designe, fremstille og kontrollere materialer og komponenter.

Derfor skal du læse uddannelsen

Du er vild med alle de naturvidenskabelige fag
Du interesserer dig for materialer og objekter på nanoskala
Du vil gerne være ingeniør og arbejde med avanceret udvikling af nye teknologier

Aalborg

3-årig uddannelseDansk

Bachelor

Fysik og teknologi (tidl. Nanoteknologi)

Bacheloruddannelsen i Fysik og Teknologi (tidligere bacheloruddannelse i Nanoteknologi) kombinerer elementer fra fysik, kemi og bioteknologi til at designe, fremstille og kontrollere materialer og komponenter.

Derfor skal du læse uddannelsen

Du er vild med alle de naturvidenskabelige fag
Du interesserer dig for materialer og objekter på nanoskala
Du vil gerne være ingeniør og arbejde med avanceret udvikling af nye teknologier

Aalborg

3-årig uddannelseDansk

Bacheloruddannelsen i Fysik og Teknologi introducerer dig til en verden, hvor fremtidens muligheder er store og grænser sig til science-fiction. At arbejde med nanoteknologi er at arbejde med organiske, uorganiske og biologiske materialer på en helt ny måde, der åbner for spændende og banebrydende projekter.

Ved at opbygge materialer atom for atom, eller molekyle for molekyle kan man opnå en enestående kontrol over materialernes egenskaber. Man kan designe unikke materialer med nye og uventede egenskaber til anvendelse inden for kommunikation, datalagring, katalyse, biosensorer eller medicin for blot at nævne nogle få områder. 

Uddannelsen er tværfaglig og trækker på elementer fra faggrupper som fysik, kemi, matematik, biologi, bioteknologi og ingeniørdiscipliner. Du lærer at forstå, designe, fremstille og kontrollere materialer og objekter på nanoskala. Det kan fx være fremstilling af medicin og vacciner eller komponenter, som bruges i fx computerindustrien.

Du kan skifte mening

Selvom du vælger denne uddannelse, er du ikke låst fast. Hvis du fortryder dit valg, så kan du i mange tilfælde skifte til en anden uddannelse, når du har bestået det første studieår. Tag en snak med din studievejleder om mulighederne, hvis det bliver aktuelt.

På bacheloruddannelsen i Fysik og Teknologi lærer du bl.a. om:

 • Nano- og mikrostrukturers opbygning
 • Nanofabrikation i praksis
 • Nanoteknologiske målemetoder
 • Syntese, karakterisering og modellering af materialer
 • Optiske systemer
 • Produktion og lagring af energi
 • Sensorer: komponenter og enheder
   

Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Marketing

Projektorienteret gruppearbejde

På hvert semester udgør kurserne halvdelen af tiden og den anden halvdel bruges på projektarbejde i selvvalgte grupper – ofte i samarbejde med forskningsmiljøerne og relevante virksomheder. Sammen med din gruppe bruger du teorier og metoder som grundlag for at løse en problemstilling fra den virkelige verden.

Studieformen er, som på AAU’s andre uddannelser, karakteriseret ved problembaseret projektarbejde i grupper. Det betyder, at du arbejder tæt sammen med andre studerende og sammen med din gruppe integrerer du teori og metoder med en konkret problemstilling.

Vil du vide mere om problembaseret læring, kan du læse mere her

Man lærer at benytte hinandens kompetencer, og samtidig lærer man meget om sig selv og om, hvordan man bedst indgår i et team.

Line Guldbrand, studerende

Laboratorier

Se vores laboratorier i rundvisningsfilmene nedenfor.

Semestrene

I løbet af det første år på uddannelsen beskæftiger du dig med grundlaget for nanoteknologi sideløbende med kurser i grundlæggende matematik, fysik, kemi og bioteknologi. De efterfølgende semestre kommer du i berøring med alle sider af nanoteknologi – både teoretisk og eksperimentelt.

På 6. semester følger du én af to mulige specialiseringer. I de følgende afsnit kan du læse mere om hvert enkelt semesters indhold, eller du kan springe direkte ned til beskrivelsen af specialiseringerne herunder:

Semesteroversigt

Mere info

Hvis du ønsker mere indgående viden om det faglige indhold i bacheloruddannelsen i Fysik og Teknologi, har du flere muligheder for at finde yderligere information i studieordningen.

Kandidatmuligheder

Bacheloruddannelsen i Fysik og Teknologi er især tilrettelagt for dig, som ønsker at fortsætte på en 2-årig kandidatuddannelse som civilingeniør (cand.polyt.).

Med bacheloruddannelsen i Fysik og Nanoteknologi har du en grundlæggende viden om fagområdet, men dine kompetencer og jobmuligheder forbedres markant med en efterfølgende kandidatuddannelse og titlen som civilingeniør.

Med en bacheloruddannelse i Fysik og Teknologi får du adgang til kandidatuddannelserne:

  Med en bachelor i Fysik og Teknologi fra Aalborg Universitet låser du dig ikke fast til et bestemt uddannelsesforløb. Din bachelorgrad giver dig adgang og mulighed for at vælge en relevant kandidatuddannelse enten på AAU eller på en anden uddannelsesinstitution.
   

  Mange højteknologiske virksomheder gør brug af nanoteknologi for at udvikle deres produkter. Der er derfor stort behov for nanoteknologiske civilingeniører i både danske og udenlandske videnstunge industrier.

  Job og karriere

  Som færdiguddannet civilingeniør inden for Fysik og Teknologi har du mange jobmuligheder – typisk inden for udvikling og forskning i både danske og udenlandske videnstunge industrier.

  Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Statistiske

  Optagelse og adgangskrav

  Kontakt

  Tilmeld dig AAU's nyhedsbrev til gymnasieelever

  Vær blandt de første til at modtage nyheder om uddannelser, ansøgningsfrister, studievejledning, åbent hus, livet som studerende og meget mere og tilmeld dig vores nyhedsbrev.

  Nyhedsbrev