ForsideUddannelseBacheloruddannelser

Elektronik og systemdesign

Bachelor

Elektronik og systemdesign (Tidl. Elektronik og IT)

Du kan fx arbejde med pålidelig kommunikation mellem biler, rumfartsteknologi, energibesparelse, droner, IoT-systemer, sikker kommunikation og meget mere. Du lærer at designe, implementere og teste systemerne, så de virker til gavn for samfundet, individuelt og globalt.

Få kendskab til

Kommunikationsteknologi
Programmering
Regulering

Aalborg

3-årig uddannelseDansk

Bachelor

Elektronik og systemdesign (Tidl. Elektronik og IT)

Du kan fx arbejde med pålidelig kommunikation mellem biler, rumfartsteknologi, energibesparelse, droner, IoT-systemer, sikker kommunikation og meget mere. Du lærer at designe, implementere og teste systemerne, så de virker til gavn for samfundet, individuelt og globalt.

Få kendskab til

Kommunikationsteknologi
Programmering
Regulering

Aalborg

3-årig uddannelseDansk

Denne uddannelse hed tidligere Elektronik og IT. Den har nu skiftet navn til Elektronik og Systemdesign. Uddannelsen indeholder nu også emner som databehandling (fx design, udvikling og bygning af hardware og softwaresystemer) og maskinlæring (maskiner, der kan lære, uden at vi specifikt programmerer dem til det). 

Det betyder kort fortalt, at du får en ingeniøruddannelse, der sætter dig i stand til at løse de aktuelle og fremtidige samfundsudfordringer, som vi står overfor. 

Hvad er Elektronik og Systemdesign?

På Elektronik og Systemdesign lærer du at analysere samfundsmæssige problemstillinger og udvikle relevante avancerede elektroniske systemer som løsninger hertil. Du kan bl.a. komme til at arbejde med

 • pålidelig kommunikation mellem systemer, som fx biler og satellitter
 • rumfartsteknologi
 • audiosystemer
 • kontrolsystemer til styring af komplekse systemer, som fx vindmøller
 • systemer til optimering af energiforbrug
 • hardware- og softwareteknologier til realisering af trådløse kommunikationssystemer, og meget mere.

Du lærer, hvordan sådanne systemer analyseres og ikke mindst hvordan de designes, implementeres og testes.

Ingeniører kan arbejde både i laboratoriet, på kontoret og i felten

De fleste kommer til at opleve en arbejdsdag bestående af en kombination af enten to eller alle tre ting, men du er selv med til at præge, hvilken slags ingeniør, du har mest lyst til at være.

Du skal læse til elektronikingeniør på Aalborg Universitet, hvis du interesserer dig for

 • elektronik og software, og gerne vil arbejde med komplekse systemer
 • matematik og algoritmer, fx kunstig intelligens, og kan lide at bruge det som et værktøj til at løse problemer
 • selvstyrende robotter, droner og satellitter og kommunikationen mellem dem
 • at arbejde med fremtidens mobiltelefonsystemer, IoT-systemer og -netværk, og avancerede antennesystemer
 • avancerede højtalere og lyd- og signalbehandling
 • ultrapålidelig og sikker kommunikation
 • regulering af industrielle systemer fx klimakontrol i smart-home, selvkørende biler eller insulin behandling ved type 1 og type 2 diabetes  

Elektronik og Systemdesign er et fuldtidsstudium, som kræver en stor arbejdsindsats af dig som studerende. Til gengæld får du undervisning i topklasse af både danske og internationale undervisere, der alle forsker inden for det felt, de underviser dig i. Du vil ende med at have en stærk ingeniørmæssig basis – og du vil med sikkerhed blive en eftertragtet civilingeniør.

Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Marketing

Andrea Victoria Tram Løvemærke, cand.polyt.

Jeg vil skabe det, som andre anser for umuligt

"Jeg har valgt min uddannelse, fordi jeg altid har villet være opfinder. Jeg stræber efter at skabe og opnå det, de fleste ville anse for umuligt. og jeg ønsker at skabe løsninger, der gør hverdagen lettere, og som mennesker i fremtiden vil tage for givet.

Valget faldt på Elektronik og systemdesign, fordi der er elektronik i næsten alting, og der, hvor det ikke er, er det blot et spørgsmål om tid, før det sker. Det giver mulighed for, at man som ingeniør kan arbejde med de områder, der interesserer en allermest. Og teknologiernes fremskridt går så hurtigt, at der altid er mere at lære, mere at udvikle og mere at opnå.

I løbet af min uddannelse har jeg blandt andet lavet kontrolsystemer til en mini-segway, en containerkran og en quadcopter. Jeg har valgt de projekter, fordi det motiverer mig, at jeg kan se det, jeg arbejder med. Hvis der fx er fejl i beregninger, ses det tydeligt i måden, objekterne bevæger sig på.

Sammen med min projektgruppe har jeg samarbejdet med Georg Jensen om at optimere deres produktionslinje. Det gjorde vi ved at lave en model af systemet og beregne, hvordan produkter kan komme igennem hurtigere uden at kompromittere kvaliteten. Jeg synes, det var et enormt spændende projekt, fordi det var forbundet med meget ny viden, og der er en økonomisk gevinst for virksomheden, når det, man udvikler, bliver en succes.  

Jeg er begejstret for, hvordan projektarbejde er en bærende del af ingeniøruddannelserne på Aalborg Universitet. Samarbejde er en grundlæggende del af det at være ingeniør, det er derfor oplagt, at vi allerede i studietiden lærer at indgå i teams. Her bærer vi alle et ansvar for egen læring, men i høj grad også et ansvar over for hinanden, i det vi er fælles om at nå i mål med et projekt.

At læse på en ingeniøruddannelse, der er rangeret som en af de bedste på verdensplan, er både en oplevelse og en fornøjelse."

Andrea Victoria Tram Løvemærke, cand.polyt.

Andrea arbejder i dag hos LEGO.

A day in the life ...

Sådan kan en uge på Elektronik og systemdesign (og alt det andet ...) se ud.

Eksemplet er taget fra uddannelsens 4. semester.

Fagligt indhold

Bacheloruddannelsen i Elektronik og Systemdesign på Aalborg Universitet varer 3 år, fordelt på i alt 6 semestre. Efter gennemførsel af dette forløb er du bachelor i teknisk videnskab, Elektronik og Systemdesign, og kan læse videre på en række civilingeniøruddannelser. Nedenfor har vi beskrevet indholdet på de 6 semestre på bacheloruddannelsen.

Se studieordningen for bacheloruddannelsen i Elektronik og Systemdesign. Her kan du finde detaljer om kurser og projekter samt information om uddannelsens lovhjemmel mm.

Uddannelsen starter med en introduktion til AAU’s læringsmodel ”Problembaseret læring”. Du vil få en række grundlæggende kurser inden for anvendt matematik, elektrisk fysik, programmering, elektriske kredsløb, hardware- og softwareudvikling, indlejret software, signalbehandling mm. På hvert semester skal du lave et projekt sammen med en gruppe af medstuderende, hvor I løser en større opgave, oftest i samarbejde med en virksomhed. Til sidst i uddannelsen vælger du en specialisering inden for et af fire emner, som danner basis for dit bachelorprojekt.

I løbet af din uddannelse til elektronikingeniør, vil du også få undervisning i problemløsning og samfundsmæssige forhold set fra et teknologisk perspektiv, og du lærer, hvordan man bedst muligt arbejder sammen i projektgrupper.

Semesteroversigt

Jobmuligheder

Elektronik og Systemdesign er først og fremmest adgangsgivende til studier på kandidatniveau, hvor du bliver elektronikingeniør med et speciale. De fleste vælger at læse videre på en kandidatuddannelse, men du kan som bachelor i Elektronik og it også få job i små og store elektronikvirksomheders udviklings- eller forskningsafdelinger. Mange elektronikvirksomheder er organiseret i projektgrupper, og du vil derfor hurtigt kunne falde til og blive produktiv for virksomheden. 

Du har også mulighed for at arbejde i salgsafdelinger, i produktionsvirksomheder, i rådgivende ingeniørfirmaer eller i den offentlige sektor.

Dit valg af specialisering er ikke altid afgørende for, hvilken type job du får efter endt uddannelse; men du vælger specialisering efter interesse, og sådan vil du ofte også vælge job.

Kandidatmuligheder

  Optagelse og adgangskrav

  Mere om adgangskrav

  Studiestartsprøve

  Der er studiestartsprøve på denne uddannelse. De første uger på 1. semester skal alle studerende på uddannelsen derfor deltage i og bestå en studiestartsprøve. Formålet med studiestartsprøven er at fastslå, om de nye studerende har påbegyndt uddannelsen. Nye studerende på uddannelsen skal derfor deltage i og bestå studiestartsprøven for at fortsætte på uddannelsen. Studiestartsprøven er baseret på introduktionsforløbet samt de studerendes forventninger til og motivation for studiet. Der afholdes én reeksamen i studiestartsprøven. Hvis ikke den studerende deltager i og består enten den ordinære studiestartsprøve eller reeksamen vil den studerende blive udskrevet fra uddannelsen inden 1. oktober. Studienævnet kan dispensere fra reglerne vedr. studiestartsprøven, hvis der foreligger usædvanlige forhold.

  De studerende modtager bedømmelsen ”Godkendt” eller ”Ikke-godkendt” baseret på deres svar på den skriftlige prøve. Bedømmelsen ”Godkendt” gives, når den skriftlige prøve er besvaret og afleveret.

  Læs mere om studiestartsprøven

  Studievejledning på Elektronik og systemdesign

  Gustav, studievejleder

  Jonathan, studievejleder

  Er du i tvivl? Har du spørgsmål?

  Vi vil gerne hjælpe dig på vej til at finde den uddannelse, der er den helt rigtige for dig. Det er i både din og vores interesse, at du får truffet det rigtige valg fra starten, og til det skal man bruge masser af information.

  Så hvis du har spørgsmål, er nysgerrig eller i tvivl, skal du ikke tøve med at kontakte os - der sidder AAU-studerende klar til at snakke med dig. Og nej - der findes ikke dumme spørgsmål!

  Skriv til Gustav og Jonathan

  Kontakt dem på mail e-sv@es.aau.dk eller tlf. 99 40 86 14.

  Du kan også komme forbi i kontortiden om onsdagen ml. 16-17.30. 

  KONTOR

  Fredrik Bajers Vej 7, lokale D2-109
  9220 Aalborg Øst

  Gustav og Jonathan er selv studerende på uddannelser på Institut for Elektroniske Systemer, hvor uddannelsen i Elektronik og systemdesign har hjemme.

  Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Statistiske

  Har du lyst til at snuse mere til uddannelsen i Elektronik og systemdesign?

  Så har du mulighed for at blive studerende for en dag. Her følges du med en studerende fra Elektronik og systemdesign, som tager dig med til forelæsning, viser dig rundt og svarer på alle dine spørgsmål. Skriv til os og så laver vi en aftale. Husk at du også kan komme ud som studerende for en dag, selvom du ikke går på en ungdomsuddannelse. Hvis du fx stadig går i folkeskolen eller har sabbatår før eller efter din gymnasiale uddannelse, er du stadig meget velkommen.

  Send os en mail

  Har du lyst til at snuse mere til uddannelsen i Elektronik og systemdesign?

  Så har du mulighed for at blive studerende for en dag. Her følges du med en studerende fra Elektronik og systemdesign, som tager dig med til forelæsning, viser dig rundt og svarer på alle dine spørgsmål. Skriv til os og så laver vi en aftale. Husk at du også kan komme ud som studerende for en dag, selvom du ikke går på en ungdomsuddannelse. Hvis du fx stadig går i folkeskolen eller har sabbatår før eller efter din gymnasiale uddannelse, er du stadig meget velkommen.

  Send os en mail

  Tilmeld dig AAU's nyhedsbrev til gymnasieelever

  Vær blandt de første til at modtage nyheder om uddannelser, ansøgningsfrister, studievejledning, åbent hus, livet som studerende og meget mere og tilmeld dig vores nyhedsbrev.

  Nyhedsbrev