Forskning
Samarbejde

Design, udvikling og teknik

Her kan du finde korte videoforelæsninger, som relaterer sig til "Design, udvikling og teknik". Forelæsningerne er præsenteret af forskere fra AAU.
​Til hver video findes et opgavesæt, som kan downloades og bruges i undervisningen.

Ansigtsgenkendelse og kunstig intelligens


Teknologier som ”ansigtsgenkendelse” og ”kunstig Intelligens” fylder meget i den offentlige debat. Men hvad er det egentlig for noget? Hør Thomas B. Moeslund forklare, hvordan algoritmerne bag klassisk kunstig intelligens og den nye teknologi ”deep learning” fungerer og hvilke etiske dilemmaer, der følger med den slags teknologier.

Har relevans for fagene:

International teknologi og kultur, Fysik, Informatik, IT, Kommunikation / IT, Programmering, Statistik, Teknikfag - digitalt design og udvikling, Teknikfag - udvikling og produktion, Teknologi, Psykologi, Samfundsfag

opgaver: 

Hent opgavesæt
 

Revner i Fiberkompositter – Hvorfor falder fly- og vindmøllevinger ikke ned, når de er fyldt med revner


Vi flyver, vi kører i biler og nogle af os har måske også et surfboard. Fællesnævneren for alle tre er bl.a., at de er lavet af fiberkompositter. Men en anden fællesnævner er også, at de skal være sikre for os at bruge. Esben fortæller om, hvordan man kan sikre det ved at gennemgå de beregningsmetoder, der hjælper os til konstruere og bygge korrekt. Hvor meget hagl kan et fly holde til at flyve igennem, inden det går galt? I opgavesættet kan eleverne selv dykke ned i beregningerne og agere forskere.

Har relevans for fagene:

Design - Design og Arkitektur, Fysik, Matematik, Materialeteknologi, Statistik, Statistik og Styrkelære, Teknikfag - udvikling og produktion, Teknologi

Opgaver:

Hent opgavesæt
Hent excel-fil

Send en mail til elo@mp.aau.dk for at få tilsendt løsning på opgavesæt.

Bæredygtighed i byggeriet


Bæredygtighed bliver vi mødt af over alt, og de fleste af os vil gerne bidrage til, at jorden bliver et mere bæredygtigt sted for både os selv og fremtidens generationer. Og der er meget vi kan gøre for miljøet, et af de lidt mindre belyste områder er vores bygninger. Hør Kirstine Meyer Frandsen fortælle, hvordan moderne bygninger skabes, så de belaster miljøet mindst muligt og samtidig giver os de bedste boligløsninger.  

Har relevans for fagene:

Design og Arkitektur, Fysik, Materialeteknologi, Statik og Styrkelære, Teknikfag - Byggeri og Energi, Teknikfag - Udvikling og Produktion, Erhvervsøkonomi, Finansiering, Innovation, Samfundsfag, Bæredygtighed

Opgaver:

Hent opgavesæt

Kan vi tillade os at bruge endnu en mark til byudvikling?


Hvordan vil du gerne bo i fremtiden? Vil du gerne bo i en stor by, der vokser? Hvor vigtigt er det for dig at have adgang til natur? Ét er dine ønsker, men loven i Danmark dikterer også, at vi skal kigge på en række andre faktorer, når vi fx beslutter hvordan fremtidens Danmark skal se ud. I denne video gennemgår Finn Kjær Christensen vores lovgrundlag og den danske tilgang til arealudnyttelse. Med kendskab til den skal du udvikle et nyt beboelsessted.

Har relevans for fagene:

Design og Arkitektur, Geografi, Geovidenskab, Naturgeografi, Teknikfag - Byggeri og Energi, Samfundsfag, Bæredygtighed

Opgaver: 

Hent opgavesæt