Kandidat
Sociologi

Derfor skal du læse uddannelsen
Aalborg
2-årig uddannelseDansk
Kandidat
Sociologi

Derfor skal du læse uddannelsen
Aalborg
2-årig uddannelseDansk
Kandidatuddannelsen sigter mod at skærpe din personlige, faglige profil. På kandidatuddannelsen vælger du mellem valgfrie moduler i videregående teori og metode, sociologiske specialiseringer og valgfag eller praktik. Et praktikophold kan være med til at udvide erfaringerne og give brugbare kvalifikationer, når du senere skal ud på arbejdsmarkedet. I dit afsluttende speciale har du lejlighed til at bringe flere af sociologiuddannelsens enkeltstående elementer i sammenhæng med din egen særlige faglige profil.
Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Marketing
Fagligt indhold
Læs projekter skrevet af sociologistuderende i Projektbiblioteket.
Kandidatuddannelsen giver dig mulighed for at vælge mellem fire specialiseringsspor, som består af to emnespecialiseringer.
- Arbejdsliv, organisation og Human Resource Management
- Organisationssociologi
- Det moderne arbejdsliv og HRM
- Hverdagsliv, kultur og samtidsdiagnoser
- Hverdagsliv, kultur og emotioner
- Samtidsdiagnoser og afvigelser
- Sociale fælleskaber og sociale forskelle
- Det civile samfund og sociale bevægelser
- Køn, migration og sociale protester
- Sundhed, sygdom, steder og rum
- Sundheds- og sygdomssociologi
- Rummets sociologi
For at gennemføre et specialiseringsspor kræves, at mindst 30 ECTS-point gennemføres inden for disse emnespecialiseringer.
Kandidatuddannelsen i Sociologi giver dig mulighed for at bygge videre på de stærke metodekompetencer, du allerede har udviklet i løbet af din bacheloruddannelse. Gennem valg af metodespecialiseringer har du selv indflydelse på sammensætningen af dine metodekompetencer. Følgende metodespecialiseringer udbydes på kandidatuddannelsens 1. og 2. semester:
Biografisk narrativ metode
Videregående kvalitativ metode
Forløbsanalyse på registre
Korrespondanceanalyse
Videregående kvantitativ metode: Kausal inferens i sociologien
Social Data science I: Dataanalyse med Python
Social Data Science II: Machine Learning i Samfundsvidenskaben
Du får mulighed for at udbygge dine kvalitative metodekompetencer med specialiseringerne biografisk narrativ metode og videregående kvalitativ metode. Inden for det kvantitative område får du mulighed for at arbejde med forløbsanalyse på registre, hvor du med udgangspunkt i registerdata og longitudinelle designs studerer forandring og stabilitet ved hjælp af (cox-) regressionsmodeller. Korrespondanceanalyse giver dig mulighed for at fortolke surveydata ved hjælp af rumlige grafiske fremstillinger. Videregående kvantitative metoder giver dig mulighed for gennem regressionsmodeller og kontrafaktisk tænkning, at gå i dybden med analysen af kausale relationer. Social Data Science I gives en introduktion til Python samt til computationelle og dataintensive metoder (herunder netscraping) med fokus på analyseteknikker, datahåndtering, datavisualisering. og dataudforskning. Social Data Science II bygger videre på Data Science I, og giver dig kompetencer til at udvikle prædiktive algoritmer og machine learning.
Semesteroversigt
Kandidatuddannelsen består af 1.-4. semester og giver dig mulighed for at forme en individuel faglig profil. På kandidatuddannelsen hæves niveauet i forhold til bachelordelen gennem en videreudvikling af den grundlæggende videnskabelige viden om sociologisk teori og metode.
1.-2. semester strækker sig over 1. år og omhandler Sociologiske specialiseringer.
3.-4. semester strækker sig over 2. år og indebærer Praktik/valgfag, specialeforberedende kursus samt speciale.
På de tre første semestre får du lejlighed til selvstændigt at tilrettelægge dit studieforløb og vælge hvilken specialiseringsspor, metodespecialiseringer og valgfag, du ønsker at fordybe dig i. Ud over kravet om sociologisk relevans og sammenhæng er de eneste bindinger, at du skal følg et specialiseringsspor, hvori der skal udarbejdes et projekt og mindst to metodespecialisering samt valgfag svarende til 25 ECTS eller praktikforløb.
Mange studerende benytter valgfriheden til at sammensætte en kandidatuddannelse, der er rettet mod en bestemt del af arbejdsmarkedet. Det kan være sundhedssektoren, hvor man fx kan kombinere specialiseringssporet i ”Sundhed, sygdom, steder og rum”. På den måde får man et indgående kendskab til et eller flere samfundsområder, samtidig med at det bliver lettere for arbejdsgiveren at se, hvilke kvalifikationer man har.
På kandidatuddannelsens 4. semester udarbejder du dit afsluttende projekt: Specialet. Et sociologisk speciale skal tilvejebringe ny viden eller kaste nyt lys over allerede eksisterende viden inden for et af de sociologiske fagområder.
Emnet for specialet er valgfrit, men skal dog godkendes af studienævnet for at sikre tilstrækkeligt højt niveau, sociologisk relevans, og at de nødvendige vejledningsmuligheder er til stede. De studerende kan vælge at arbejde individuelt med specialet eller i grupper af højst fire personer.
Forud for specialets påbegyndelse afholdes der på kandidatuddannelsens 3. semester et specialeforberedende kursus, hvor den studerende skal udarbejde et specialeforberedende essay. Dette har til hensigt at indkredse en sociologisk problemstilling, der kan danne udgangspunkt for kandidatspecialet. Kurset evalueres som en individuel mundtlig eksamen.
Eksempler på specialer
Livsfortællinger. En sociologisk undersøgelse af højtuddannede flygtninge/indvandrere
Stress i relation til familie og arbejdsliv
Mænd mellem arbejde og familie
Kunstnernes kamp for anerkendelse
Social krise og religiøs mobilisering
Fleksibilitet på arbejdsmarkedet – myte eller realitet?
Fortællinger fra et fængsel – om indsattes hverdagsliv
Unge piger og selvskade (cutting).
Ved siden af de fire udbudte specialiseringsspor har studerende, der gennem uddannelsen har haft særligt fokus på grøn omstilling eller social data science mulighed for at få dette tilføjet i et tillæg til eksamensbeviset.
For at opnå betegnelsen med særligt fokus på grøn omstilling kræves som minimum:
- At den studerende har skrevet specialiseringsprojekt inden for emneområdet grøn omstilling
- At den studerende skrevet kandidatspeciale inden for emneområdet grøn omstilling
For at opnå betegnelsen med særligt fokus på social data science kræves som minimum:
- At den studerende har bestået modulerne Social Data Science I og II (20 ECTS)
- At den studerende har anvendt centrale metoder fra modulerne Social Data Science I eller II i kandidatspecialet. oud for specialets påbegyndelse afholdes der på kandidatuddannelsens 3. semester et specialeforberedende
Projektorienteret forløb og udlandsophold
Projektorienteret forløb og udlandsophold er mest oplagt på 3. semester på kandidatuddannelsen i Sociologi.
Valgfag kan vælges blandt de kurser, der udbydes på kandidatuddannelsens 1. semester, eller fag, der udbydes af andre studienævn ved Aalborg Universitet eller af andre universiteter i Danmark eller udlandet.
Du kan også vælge et projektorienteret forløb i stedet for et valgfag. Projektorienteret forløb kan knytte sig til mange forskellige slags arbejdssteder og bestå i flere arbejdsfunktioner. Mange vælger at tage et semesters projektorienteret forløb, fordi det giver mulighed for at prøve sociologjobbet i praksis. Du kan få et indtryk af beskæftigelsesmulighederne for færdiguddannede sociologer ved at se på nedenstående liste over praktikpladser.
Ved at vælge at komme i projektorienteret forløb i et semester får du mulighed for at prøve arbejdet som sociolog, inden du afslutter uddannelsen.
Undersøgelses- og forskningsarbejde
- VIVE – Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærdsforskning
- Center for Rusmiddelforskning, Århus
- Justitsministeriets forskningsenhed, København
Private analyse- og konsulentvirksomheder
- Jysk Analyse, Aalborg
- Rambøll Management
- Offentlig administration, råd og nævn
- Aalborg Kommune, Statistik og analysekontoret
- Aalborg Sygehus, Personaleafdelingen
- Det Kriminalpræventive Råd, København
Private erhvervsvirksomheder
- TDC, Århus, Human Ressource afdeling
- KMD, Kommunedata, Aalborg
- Human Resource afdeling
- Aalborg Industries
- Vestas personaleafdeling
Interesseorganisationer og frivillige organisationer
- Dansk Arbejdsgiverforening, København
- Folkekirkens Nødhjælp, København
- Dansk Flygtningehjælp, Randers
Sociologi er et internationalt fag i den forstand, at det grundlæggende omhandler moderne nutidige samfundsforhold - med hovedvægten på vestlige samfund - på tværs af landegrænser. Det faglige indhold i sociologiuddannelserne ved især de vestlige universiteter har således mange fællestræk. Gennem et studieophold ved et udenlandsk universitet er der gode chancer for, at du styrker din selvstændighed såvel fagligt som personligt. Blandt de universiteter, hvor sociologistuderende har opholdt sig, kan nævnes:
- Universitetet i Oslo, Norge. Valgfag i kriminalpolitik og kriminologi
- Goldsmiths College, London, England. Valgfag og specialisering i ”Social Anthropology”
- Universitat Autonoma de Barcelona, Spanien. Valgfag og specialisering i ”Social Policy and Social Movements”
- Málaga Universitet, Spanien. Valgfag i turismestudier ved hhv. Escuela Universitaria de Turismo og Facultad Educaciones
- Griffith University, Australien. Master i Human Ressource Management
- Stockholms Universitet, Sverige. Valgfag i politisk sociologi
- Manchester University, England. Master i “Historical Social Enquiry”
- University of New Mexico, USA. 4. semester
Vil du på udlandsophold?
Aalborg Universitets Internationale Kontor har mange års erfaring med at sende AAU-studerende på studie- eller praktikophold i udlandet, og du har mulighed for at søge AAU-legater via kontoret.
Optagelse og adgangskrav
Job og Karriere
En kandidatgrad i sociologi giver dig titlen cand.scient.soc. Senere kan denne evt. suppleres med en treårig forskeruddannelse: Ph.d. i sociologi. Sociologerne i Danmark og de øvrige nordiske lande fordeler sig i tre nogenlunde lige store hovedgrupper: 1) undervisning og forskning, 2) den offentlige sektor og 3) den private eller halvprivate sektor.
1) Som underviser og forsker arbejder du typisk på universiteter og højere læreanstalter – Det kan være på sociologiuddannelserne eller på en række andre uddannelser som fx statskundskab, seminarierne samt socialrådgiver- og sygeplejerskeuddannelserne. Derudover arbejder sociologer med forskning på fx VIVE – Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærdsforskning, Dansk Sygehusinstitut, Danmarks Miljøundersøgelser og Statens Institut for Folkesundhed.
2) Inden for den offentlige sektor kan du fx få ansættelse i ministerier og styrelser, hvor du typisk betjener diverse råd og nævn med undersøgelser, oversigter, forslag osv. Det kan være Ligestillingsrådet, Det Kriminalpræventive Råd eller Forbrugerstyrelsen. Også det praktiske ulandsarbejde og EU har tiltrukket en del sociologer, ligesom Danmarks Statistik rummer et utal af forskellige opgaver for sociologer. Mange amter og større kommuner har ligeledes sociologer ansat, fortrinsvis til udviklings- og sekretariatsarbejde i undervisnings-, kultur-, social- og sundhedsforvaltninger, hvor de specielt varetager opgaver i forbindelse med børn, unge, ældre, handicappede, psykiatri, arbejdsløshed, sygdom og sundhed.
3) I den private og halvprivate sektor kan du få ansættelse i interesseorganisationer som LO, Dansk Arbejdsgiverforening eller Kommunernes Landsforening. Men også inden for markeds- og opinionsanalyse og reklamebranchen arbejder der efterhånden en del sociologer. Dertil kommer konsulentvirksomheder, som arbejder med sociologisk analyse og rådgivning, lige fra store virksomheder som COWI og Rambøll Management til små firmaer med 1-5 medarbejdere. Der er også nogle, der er ansat i private virksomheder som personale og uddannelseskonsulenter.
Se Dimittendundersøgelsen for Sociologi her.
Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Marketing
AAU Karriere tilbyder sparring på din vej fra studieliv til jobliv. Mens du studerer på AAU, kan du deltage i karriere- og jobrelaterede arrangementer, finde hjælp på vores hjemmeside og booke personlige karrierevejledningssamtaler til en snak om fx:
- Ansøgning og cv
- Studiejob- og praktiksøgning
- Kompetencer – både de faglige og de mere personlige
- Gode værktøjer til at finde rundt i dine karrieretanker og på arbejdsmarkedet
- At få hul på jobsøgningen og netværksdannelsen, inden du bliver færdiguddannet
Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Marketing
Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Marketing
Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Marketing
Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Marketing
Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Marketing
Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Marketing

Hvordan er sociologiuddannelsen opbygget?

Hvad er forskellen på sociologi og psykologi?

Hvordan foregår undervisningen?

Hvad med det sociale liv?

Hvor meget fylder statistik på uddannelsen?

Hvor meget fylder gruppearbejdet?
Kontakt
Som studerende på AAU møder du...
På Aalborg Universitet har vi forskningsbaseret undervisning, hvilket kort fortalt betyder, at dine undervisere forsker inden for samme fagområde, som de underviser i. Du får derfor tilgang til den nyeste viden og engagerede undervisere, der brænder for det, de underviser i. Undervisningsmaterialet er derfor ikke kun bøger, men kan fx også være aktuelle artikler fra tidsskrifter.
På Aalborg Universitet kommer du i høj grad til at arbejde i grupper med dine studiekammerater. Det betyder, at du gennem samarbejde og arbejdsdeling, får mulighed for at udforske større og mere komplekse problemstillinger, end du ville kunne klare alene, og at du altid har andre at sparre og drøfte faglige udfordringer med. Desuden betyder gruppearbejdet, at du hurtigt lærer dine medstuderende at kende og får en stor omgangskreds på dit studie.
Aalborg Universitet er verdenskendt for den unikke undervisningsform - Problembaseret Læring (PBL). Kort fortalt går det ud på, at du kommer til at arbejde i grupper sammen med dine studiekammerater, hvor du identificerer, analyserer, formulerer og løser problemstillinger fra det virkelige liv. Arbejdsformen er værdsat og efterspurgt af såvel erhvervslivet som de studerende, da du i høj grad selv har mulighed for at definere de problemstillinger, du arbejder med, du udvikler dine evner inden for teamwork, og du bliver klædt godt på til det arbejdsmarked, der venter dig efter endt studie.
Aalborg Universitet har et tæt samarbejde med erhvervslivet, hvilket betyder, at du allerede som studerende kommer til at arbejde med virkelige problemstillinger fra virksomheder og organisationer. Dermed får du allerede, mens du studerer, mulighed for at gøre dig praktiske erfaringer med det teori, du lærer på universitetet.
Laboratorierne på Aalborg Universitet er af højeste standard, og de spiller en vigtig rolle i undervisningen. Du kommer til at arbejde under de bedste laboratorieforhold med adgang til den nyeste state-of-the-art teknologi, hvilket er af afgørende betydning for dit udbytte af undervisningen.
Du kan studere på Aalborg Universitet (AAU) i Aalborg, Esbjerg og København. AAU's hovedcampus ligger i Aalborg.