Kandidat
Socialt arbejde

Derfor skal du læse uddannelsen
Aalborg
2-årig uddannelseDansk
Kandidat
Socialt arbejde

Derfor skal du læse uddannelsen
Aalborg
2-årig uddannelseDansk
Socialt Arbejde er en 2-årig kandidatuddannelse (et heltidsstudie), som du kan læse på Aalborg Universitet i enten Aalborg eller København.
Det er en Kandidatuddannelse, der har fokus på socialt arbejde, sociale problemer og social politik. Undervisningen er naturligvis forskningsbaseret, og der arbejdes med PBL og personlige læringsportofolier gennem uddannelsen. Der er fokus på at formidle den nyeste viden inden for centrale områder i socialt arbejde. Det kan fx være børn og unges mistrivsel, beskæftigelses faglighed, internationalt socialt arbejde, borgerperspektiver, psykiatri, migration og ældres og handicappedes sociale problemer.
Som studerende vil du opnå et social fagligt, videnskabsteoretisk og metodisk grundlag, der gør det muligt at varetage undersøgelses-, analyse-, evaluerings- og udviklingsopgaver inden for sociale arbejdes felt i bred forstand.
Forudsætningen for at starte på kandidatuddannelsen i Socialt Arbejde er, at du har en relevant professionsbacheloruddannelse eller akademisk bacheloruddannelse. Se hvilke uddannelser, der giver adgang til kandidatuddannelsen i Socialt Arbejde under Søg optagelse og se adgangskrav.
Kandidatuddannelsen i socialt arbejde er unik – og er den eneste i Danmark
Som den eneste af sin slags i Danmark beskæftiger kandidatuddannelse i Socialt Arbejde sig med forhold, der vedrører socialt arbejde, dvs. arbejde med sociale problemer, f.eks. børn og unges mistrivsel, ældres og handicappedes sociale problemer, misbrug, kultursammenstød, psykiske problemer og langtidsarbejdsløshed.
Fagligt indhold
Kandidatuddannelsen i Socialt Arbejde er to-årig. Hvert år består af 2 semestre.
De første to semestre skabes et fælles teoretisk og analytisk grundlag for de studerende. Du opnår en grundlæggende viden om Socialt Arbejde samt indsigt i relevante teorier og metoder på området. Gennem selvvalgte problemstillinger i projektarbejdet kan du arbejde med dine primære interesseområder.
På 3. semester kan du fordybe dig yderligere inden for særligt udvalgte områder i uddannelsen. Du kan vælge at fordybe dig i et projektorienteret forløb eller gennem aktuelle valgfag på kandidatuddannelsen i Socialt Arbejde eller på en anden kandidatuddannelse.
Som afslutning på uddannelsen udarbejder du en større skriftlig afhandling – et speciale – på 4. semester. Temaet for specialet skal ligge inden for det sociale felt. Gennem dette skal du demonstrere evne til at beskrive, analysere og bearbejde komplekse problemstillinger på fagligt højt niveau.
Læs projekter og specialer skrevet af studerende på kandidatuddannelsen i Socialt Arbejde i Projektbiblioteket.
Semesteroversigt
De første to semestre skabes et fælles teoretisk og analytisk grundlag for de studerende. Du opnår en grundlæggende viden om Socialt Arbejde samt indsigt i relevante teorier og metoder på området. Gennem selvvalgte problemstillinger i projektarbejdet kan du arbejde med dine primære interesseområder. På første semester udarbejdes et projekt på baggrund af teorier om socialt arbejde, sociale problemer og socialpolitik.
De første to semestre skabes et fælles teoretisk og analytisk grundlag for de studerende. Du opnår en grundlæggende viden om Socialt Arbejde samt indsigt i relevante teorier og metoder på området. Gennem selvvalgte problemstillinger i projektarbejdet kan du arbejde med dine primære interesseområder. På andet semester udarbejdes der også et problembaseret projekt i grupper, men her skal projektet være empirisk funderet samt understøttet af en digital formidling.
På 3. semester kan du fordybe dig yderligere inden for særligt udvalgte områder i uddannelsen. Du kan vælge at fordybe dig i et projektorienteret forløb eller gennem aktuelle valgfag på kandidatuddannelsen i Socialt Arbejde eller på en anden kandidatuddannelse.
Mulighed A
- Socialforvaltning - Retten i teori og praksis / 5 ECTS
- Projektorienteret forløb 25 ECTS
Mulighed B
- Socialforvaltning - Retten i teori og praksis / 5 ECTS
- Valgfag 10 + 15 ECTS
Som afslutning på uddannelsen udarbejder du en større skriftlig afhandling – et speciale – på 4. semester. Temaet for specialet skal ligge inden for det sociale felt. Gennem dette skal du demonstrere evne til at beskrive, analysere og bearbejde komplekse problemstillinger på fagligt højt niveau.
Eksempler på specialer
- Et socialt blik på klimaforandringerne
- Et perspektiv på hvorfor kvalitet er væsentligt i frivilligt socialt arbejde. En kvalitativ fremstilling af hvordan ledere af frivillige
organisationer anskuer kvalitet i frivilligt socialt arbejde - Tværgående samarbejde omkring borgere med angst
- En kvalitativ undersøgelse af professionelles samarbejde omkring forebyggelse af udsathed hos børn og unge
- Håb og drømme - Udfordringer og dilemmaer i en recovery-orienteret tilgang i socialpsykiatrien
Offerrådgivning i Skandinavien skaber synlighed for ofre - Recovery i socialpsykiatrien - En kritisk diskursanalyse med afsæt i de nationale handlingsplaner for psykiatrien
- Sammenhæng mellem flere timers computerspil og deltagelse i sociale fællesskaber blandt unge gamere
- En kvalitativ undersøgelse af 3 professionelles samarbejde med forældre, til anbragte børn
- Beskæftigelsesmedarbejdernes arbejde med borgersamtaler og empowerment online
- Etiske Krydspres i omsorgs- og hygiejnesituationer, på bosteder for voksne med senhjerneskader
- At være ung i et udsat boligområde
- "En dans mellem to mennesker" - Et kvalitativt studie af det sociale arbejde med børn, der har været udsat for seksuelle
overgreb af nære relationer - Kvalitativ undersøgelse af forråelsesrisikoen blandt socialarbejdere i arbejdet med job- og aktivitetsparate
kontanthjælpsmodtagere under COVID-19
ikke alt der tæller, kan (for)tælles - Hverdagsracisme i Danmark
- "Og ja... så er det nok ikke alle, der får det helt samme tilbud afhængig af deres situation". Et kvalitativt casestudie af potentiel
- Social ulighed i kommunal neurorehabilitering
- Et ungeperspektiv på uddannelse og IPS-indsatsen
Nedenstående er eksempler på valgfag på uddannelsen Socialt Arbejde:
- Kvantitativ metode og evaluering
- Lokalsamfundsarbejde
- Socialt arbejde og nye digitale teknologier
- Arbejdsinklusion i en (post)globaliseret velfærdsstat
- Migration, medborgerskab og socialt arbejde
- Samtaleanalyse og socialt arbejde – Relationer og deltagernes medskabelse af praksis
- Præstationskulturen og unges mentale helbred
- Videregående kvalitative metoder: Praksiseksempler, øvelser og forskningsetik
Vær opmærksom på, at valgfagene ændrer sig hvert år; du kan se de aktuelle valgfag på uddannelsens Moodlerum.
Se studieordning for kandidatuddannelsen i Socialt Arbejde.
Projektorienteret forløb og udlandsophold
På 3. semester har du mulighed for en periode i projektorienteret forløb. Forløbet kan gennemføres i Danmark og i udlandet indenfor den offentlige, private og frivillige sektor. Der kan gennem Internationalt Kontor ansøges om midler i forbindelse med praktikophold i udlandet.
Målet med forløbet er at give dig mulighed for at udbygge og afprøve din viden og kompetence i det sociale arbejdes praksis i institutionelle omgivelser på et tidspunkt, hvor du dels har en solid teoretisk ballast, dels stadig befinder dig i en læringssituation og dels har mulighed for at anvende erfaringerne i den sidste del af studiet.
Forløbet skal have indholdsmæssig relevans for studiet ved Kandidatuddannelsen i Socialt Arbejde. Der skal i forløbet være tale om, at du får erfaringer med løsning af opgaver på det sociale felt på et akademisk niveau. Opgaverne kan have karakter af dataindsamling og analyser i forbindelse med forsknings-, evaluerings- og undersøgelsesprojekter, sagsbehandling, administration og analyse i forbindelse med varetagelse af daglige arbejdsopgaver, udviklingsopgaver, undervisnings- og formidlingsopgaver. Virksomheden/organisationen skal have karakter af en arbejdsplads, som kan have relevans for færdiguddannede kandidater.
Nedenstående er eksempler på projektorienteret forløb på uddannelsen Socialt Arbejde:
ÅRHUS KOMMUNE, KONTOR FOR FAGLIG SERVICE I SOCIALFORVALTNINGEN
Analyse- og udviklingsopgaver, evaluerings- og implementeringsopgaver, udarbejdelse af notater, referater og kommissorier samt processtyring.
KØBENHAVNS KOMMUNE, BESKÆFTIGELSES- OG INTEGRATIONSFORVALTNINGEN
Planlægning og praktisk implementering af ny sygedagspengereform samt diverse administrative opgaver.
HJØRRING KOMMUNE, PLANLÆGGERTEAMET
Gennemførelse af borgermøder i forbindelse med udarbejdelsen af en ny frivilligpolitik. Kortlægning og analyse af misbrugsområdet i kommunen samt afdækning af best-practice på området.
OXFORD RESEARCH
Desk research, kvalitativ og kvantitativ indsamling og bearbejdning af data. Tilbudsudformning, projektgennemførsel, rapportskrivning og kundemøder.
SFI
Deltagelse i undersøgelse om misbrugsbehandlingstilbud. Planlægning og gennemførelse af kvalitative interviews, transskribering, kodning samt analyse til rapport for Socialstyrelsen.
INSTITUT FOR SAMFUNDSVIDENSKAB OG ERHVERV, ROSKILDE UNIVERSITET
Indhentning af kvalitative data og analyse og formidlingsopgaver i forskningsprojekt.
HIMMERLAND BOLIGFORENING
Gennemførelse af tryghedsmåling blandt beboerne samt formidlingsopgaver.
RØDE KORS
Evaluering af familiecamps. Undersøgelse af erfaringer fra arbejdet med uledsagede mindreårige flygtninge, herunder indsatser og tværsektorielt samarbejde.
KRÆFTENS BEKÆMPELSE, LOKALFORENING I KØBENHAVN
Planlægge, koordinere, analysere, evaluere og udvikle indsatser i et team af frivillige.
BØRNS VILKÅR
Analyse af resultater fra spørgeskemabaseret webundersøgelse. Udarbejdelse af analysenotater og ideoplæg. Evaluering af arbejdet på Børnetelefonen.
25 ECTS point som udlandsophold?
Som studerende er der mulighed for udlandsophold under studiet. Studierne og underviserne har en lang række samarbejdspartnere rundt omkring i verden og overvejer du et udlandsophold, kan det være klogt at høre, om der er kontakter til det sted, du har planer om at besøge. I denne orientering vil jeg kort ridse nogle mulige samarbejdsuniversiteter op, ligesom jeg vil orientere lidt om den økonomiske støtte.
Samarbejdsaftaler
På Institut for Sociologi og Socialt Arbejde har vi to internationale uddannelser: ’Master in Advanced Development in Social Work’ og ’Master in Social Work and Wellfare’. Vi samarbejder således tæt med de involverede universiteter og det kan ofte være lettere at planlægge udlandsophold på universiteter, vi arbejder tæt sammen med.
På Master in Advanced Development in Social Work er samarbejdspartnerne: University of Lincoln, School of Health and Social Service, England; Université de Paris Ouest Nanterre la Defence, Frankrig; Universidade de Lisboa, School of Social and Political science, Portugal og Warsaw University, Polen.
På Master in Social Work and Welfare er samarbejdspartnerne: Universitetet i Stavanger, Norge.
Med alle disse lande er der indgået såkaldte Erasmus+ aftaler, som støtter studerendes mobilitet.
Herudover deltager vi i to netværk, som kan understøtte studerendes mobilitet:
Nordic/Baltic Doctoral Network in Social work omfatter universiteter i de tre baltiske lande samt i de nordiske lande. Samarbejdet fokuserer på ph.d. uddannelse, men vi har indgået erasmus+ aftaler, som støtter alle typer studerendes mobilitet.
Knowledgeproduction in Social Work omfatter Trondheim og Stavanger universiteterne i Norge; Islands Universitet; Helsinki universitet, Finland; Malmø, Linköbing og Linné universiteterne i Sverige og VIA university College i Danmark. Til dette netværk modtager vi mobilitetsmidler fra Nordisk ministerråd, som kan benyttes af bachelor og kandidatstuderende.
Økonomi
Erasmus+ midlerne består af et månedligt tilskud på 235 eller 285 euro, som dækker rejse og ophold. Beløbets størrelse afhænger af hvilke lande man besøger. Så det afklares, når du ved, hvor du evt. ønsker at komme hen. Såfremt man opnår samlet 30 ECTS – enten i udlandet eller i en kombination mellem moduler i Aalborg og moduler i udlandet – modtager man SU som normalt. Ved ophold i de nordiske lande er der mulighed for at modtage mobilitetsydelser fra vores nordiske samarbejde. Ved ophold i Norge, Sverige og Finland får man 330 euro til rejse samt 200 euro pr. måned til ophold. Ved ophold på Island får man 660 euro til rejse og 200 euro pr. måned til ophold. Der er også mulighed for at søge legater til alle rejser og ophold. SU reglerne gælder ved alle udlandsophold. Det er naturligvis vigtigt at være opmærksom på at beløbene ovenfor kan ændre sig fra år til år.
Hvornår skal du påbegynde processen?
Hvis du ønsker udlandsophold er det klogt at gå tidligt i gang – hvis du f.eks. ønsker at komme til udlandet på 3. semester – som oftest passer bedst – så skal du starte planlægningen allerede i første semester.
Yderligere information
Internationalt kontor afholder informationsmøder om udlandsophold i oktober eller november måned hvert år. Vi anbefaler, at du holder øje med disse møder, hvis du har udlandsplaner. Medarbejderne fra internationalt kontor vil kunne besvare mere detaljerede spørgsmål.
Derudover skal du tjekke studiehåndbogen og se, hvilke rammer og regler der er for udlandsophold på dit studie. Dette kan du naturligvis også tale med studievejleder, sekretariat og/eller studienævnsformanden om.
Hvis du har planer om at besøge et af ovennævnte universiteter, er du velkommen til at kontakte Lars Uggerhøj på lug@socsci.aau.dk. Det er dog altid en god idé at orientere sig lidt på det konkrete universitets hjemmeside inden.
Vi håber nogle af jer har lyst til de særlige oplevelser udlandsophold kan give som led i studiet.
Vil du på udlandsophold?
Aalborg Universitets Internationale Kontor har mange års erfaring med at sende AAU-studerende på studie- eller praktikophold i udlandet, og du har mulighed for at søge AAU-legater via kontoret.
Optagelse og adgangskrav
Job og karriere
Kandidatuddannelsen i Socialt Arbejde giver en lang række kompetencer bl.a.:
Teoretisk kompetence til at analysere og implementere komplekse sociale programmer i forskellige strukturer, herunder udvikle det sociale arbejde i den offentlige, den private og den frivillige sektor
Fagkompetence til at planlægge og udføre socialfaglig undervisning
Kompetence til at evaluere sociale programmer med særlig fokus på brugerinddragelse og kvalitetsudvikling i det sociale arbejde
Socialfaglig kompetence på dansk og internationalt niveau
Forskningsmæssig kompetence til videreuddannelse som ph.d.
Med en kandidatuddannelse i Socialt Arbejde vil du typisk kunne få ansættelse som underviser, koordinator, leder eller konsulent. Ansættelse kan eksempelvis finde sted i en statslig, kommunal eller regional forvaltning, på socialrådgiveruddannelserne, sygeplejerskolerne, pædagogseminarerne, University Colleges inden for det socialfaglige område eller inden for den frivillige verden.
Som kandidat i Socialt Arbejde opnår du følgende faglige og erhvervsrelevante kompetencer:
- Udvikling af komparativ/analytisk socialfaglig kompetence på dansk og internationalt niveau.
- Teoretisk kompetence til at analysere og implementere komplekse sociale programmer i forskellige strukturer, herunder yde konsulent bistand og udvikle det sociale arbejde i den offentlige, den private og den frivillige sektor.
- Fagkompetence til at planlægge og udføre socialfaglig undervisning på sociale uddannelser eller uddannelser med socialfaglige elementer, herunder en række eksisterende og kommende Bachelor-, Diplom- og Masteruddannelser.
- Kompetence i at analysere sociale problemer, socialt arbejde, metoder og programmer, herunder komparative studier og evaluering af sociale programmer med særlig fokus på brugerinddragelse og kvalitetsudvikling i det sociale arbejde.
- Forskningsmæssig kompetence til videreuddannelse som Ph.d. indenfor socialt arbejde, sociale problemer samt teorier og metoder i det sociale arbejdes praksis.
AAU Karriere tilbyder sparring på din vej fra studieliv til jobliv. Mens du studerer på AAU, kan du deltage i karriere- og jobrelaterede arrangementer, finde hjælp på vores hjemmeside og booke personlige karrierevejledningssamtaler til en snak om fx:
- Ansøgning og cv
- Studiejob- og praktiksøgning
- Kompetencer – både de faglige og de mere personlige
- Gode værktøjer til at finde rundt i dine karrieretanker og på arbejdsmarkedet
- At få hul på jobsøgningen og netværksdannelsen, inden du bliver færdiguddannet
Kontakt
Som studerende på AAU møder du...
På Aalborg Universitet har vi forskningsbaseret undervisning, hvilket kort fortalt betyder, at dine undervisere forsker inden for samme fagområde, som de underviser i. Du får derfor tilgang til den nyeste viden og engagerede undervisere, der brænder for det, de underviser i. Undervisningsmaterialet er derfor ikke kun bøger, men kan fx også være aktuelle artikler fra tidsskrifter.
På Aalborg Universitet kommer du i høj grad til at arbejde i grupper med dine studiekammerater. Det betyder, at du gennem samarbejde og arbejdsdeling, får mulighed for at udforske større og mere komplekse problemstillinger, end du ville kunne klare alene, og at du altid har andre at sparre og drøfte faglige udfordringer med. Desuden betyder gruppearbejdet, at du hurtigt lærer dine medstuderende at kende og får en stor omgangskreds på dit studie.
Aalborg Universitet er verdenskendt for den unikke undervisningsform - Problembaseret Læring (PBL). Kort fortalt går det ud på, at du kommer til at arbejde i grupper sammen med dine studiekammerater, hvor du identificerer, analyserer, formulerer og løser problemstillinger fra det virkelige liv. Arbejdsformen er værdsat og efterspurgt af såvel erhvervslivet som de studerende, da du i høj grad selv har mulighed for at definere de problemstillinger, du arbejder med, du udvikler dine evner inden for teamwork, og du bliver klædt godt på til det arbejdsmarked, der venter dig efter endt studie.
Aalborg Universitet har et tæt samarbejde med erhvervslivet, hvilket betyder, at du allerede som studerende kommer til at arbejde med virkelige problemstillinger fra virksomheder og organisationer. Dermed får du allerede, mens du studerer, mulighed for at gøre dig praktiske erfaringer med det teori, du lærer på universitetet.
Laboratorierne på Aalborg Universitet er af højeste standard, og de spiller en vigtig rolle i undervisningen. Du kommer til at arbejde under de bedste laboratorieforhold med adgang til den nyeste state-of-the-art teknologi, hvilket er af afgørende betydning for dit udbytte af undervisningen.
Du kan studere på Aalborg Universitet (AAU) i Aalborg, Esbjerg og København. AAU's hovedcampus ligger i Aalborg.