Computer­teknologi

Bachelor

Computer­teknologi

Som computeringeniør er det dig, der udvikler store netværksbaserede systemer som fx samarbejdende robotter, intelligente transportsystemer og fremtidens intelligente el-net. Du lærer at forstå og bygge sikre systemer, der kan forebygge og håndtere cyberangreb.

Få kendskab til

Kommunikations- og computernetværk
Systemudvikling og programmering
Distribuerede og indlejrede systemer

Aalborg

3-årig uddannelseDansk

Bachelor

Computer­teknologi

Som computeringeniør er det dig, der udvikler store netværksbaserede systemer som fx samarbejdende robotter, intelligente transportsystemer og fremtidens intelligente el-net. Du lærer at forstå og bygge sikre systemer, der kan forebygge og håndtere cyberangreb.

Få kendskab til

Kommunikations- og computernetværk
Systemudvikling og programmering
Distribuerede og indlejrede systemer

Aalborg

3-årig uddannelseDansk

Kunne du godt tænke dig at arbejde med cybersikkerhed, kunstig intelligens eller bare ting, som endnu ingen har tænkt på? Bacheloruddannelsen i Computerteknologi på Aalborg Universitet giver dig en verden af muligheder.

Hvad er Computerteknologi?

Computerteknologi er en uddannelse for dig, der vil bane vej for nye og spændende IT-løsninger i et samspil mellem software og hardware. På studiet får du viden og kompetencer af førende undervisere og lærer at se produkter og systemer i en større sammenhæng. Noget som gør dig til en nøglespiller i fremtidens digitalisering.

Uddannelsen forener teori og praktik fra første til sidste semester. Det betyder, at du allerede tidligt lærer at tænke og arbejde som en computeringeniør og forstår præmisserne for udvikling af nye, bedre teknologier.

Det første år bliver du introduceret til programmering, matematik, netværk, og systemudvikling og vil samtidig have projektmoduler, hvor du selv skal udvikle netværks- og databehandlingssystemer, hvor du selv skal udvikle et system til at løse et konkret problem. Det kan fx være: indendørs lokalisering af telefoner, fjernstyring af droner til fjern-inspektion eller redningsmissioner, diagnosticering af Wi-Fi netværk i hjemmet eller realtidsimulering af motorvejstrafik med selvkørende biler m.fl.

På det andet år lærer du bl.a. om objektorienteret programmering, algoritmer, computerarkitekturer, sandsynlighedsregning og cybersikkerhed. På tredje år stifter du bekendtskab med databaser, compilere, netværksteknologier, IoT og cloud computing, signalbehandling og avanceret programmering. Du slutter studiet af med et bachelorprojekt.

En studieform, der giver fællesskab

Computerteknologi tager som alle andre uddannelser på Aalborg Universitet afsæt i problembaseret læring, PBL. Det betyder, at du ved siden af den almindelige undervisning, har obligatorisk team- og projektarbejde. Her får du og dine medstuderende til opgave at løse konkrete problemstillinger – ofte i tæt samarbejde med virksomheder og andre eksterne partnere.

Mange studerende oplever, at de lærer mere på denne måde – især om at arbejde sammen mod et fælles mål. Foruden at give studiet en ekstra social dimension klæder teamarbejdet dig af samme grund rigtig godt på til arbejdsmarkedet og de krav, der venter dér.

Det skal da heller ikke være nogen hemmelighed, at du står stærkt, hvis du vælger Computerteknologi på Aalborg Universitet. Der er stor efterspørgsel på vores computeringeniører – og efterspørgslen ser kun ud til at vokse.

Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Marketing

Hvem læser på uddannelsen?

Findes der prototyper på dem, der læser Computerteknologi? Det vil der nok være nogen, der siger. Til det kan vi kun sige, at vi hver eneste år selv bliver overraskede over, hvor forskellige de nye studerende er.

Vi oplever en stor mangfoldighed af studerende – både blandt piger og drenge – og vi oplever studerende med vidt forskellige mål i forhold til computerteknologi. Nogle er opfindertyper der elsker at bygge og programmere systemer til at løse små som store problemer i dagligdagen, andre vil gerne spille en rolle i den grønne omstilling af energisektoren, hvor optimal udnyttelse af sol og vindenergi kræver intelligent styring og koordinering mellem mange systemer, og endelig er der dem som vil være de bedste indenfor cybersikkerhed og være med til at præge fremtidens internetteknologier. 

Findes der en fællesnævner, er det nok, at de studerende på Computerteknologi er engagerede mennesker, som godt kan lide at arbejde kreativt, nytænkende og løsningsorienteret med netværkskommunikation og virkelige problemstillinger.

Og har du allerede tænkt dét, så nej!  Der er ikke noget krav til, at du skal kunne programmere på forhånd, når du vælger at læse Computerteknologi. Det er noget, du lærer og får opbygget erfaring med undervejs.

Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Marketing

Hvordan er det at læse på uddannelsen?

Uddannelsen i Computerteknologi er et fuldtidsstudium og foregår i et internationalt forskningsmiljø, som hører til et af de bedste i verden. Underviserne besidder den nyeste viden og læring på området – og lidt til.

Vores forskere og undervisere er med til at give uddannelsen en unik profil og skabe et levende og spændende miljø. Du kan forvente at få lærerige oplevelser og kompetencer i rygsækken, men også en krævende hverdag med mange udfordringer.

Hvert semester følger du en række obligatoriske kurser – matematik, signalbehandling mv. Ved siden af kurserne deltager du i team- og gruppearbejde med dine medstuderende med henblik på udvikling af konkrete produkter og fælleseksamener.

A day in the life ...

Sådan kan en uge på Computerteknologi (og alt det andet ...) se ud
Eksemplet er taget fra uddannelsens 2. semester.

Et studiemiljø med særligt fokus på samspil

Vi underviser som nævnt med udgangspunkt i problembaseret læring, PBL på Computerteknologi. Det er en tværfaglig og teamorienteret undervisningsform, som Aalborg Universitet har været med til at udvikle, og som universitetet er kendt for i hele verden – både blandt undervisere, politikere og erhvervsledere. PBL vil danne rammen om det faglige indhold og din hverdag på studiet. 

Problembaseret læring og det tilhørende arbejde i teams gør ikke kun læring til et fælles, forpligtende projekt. Det gør det også muligt at arbejde med problemstillinger fra den virkelige verden, som man selv interesserer sig for – og er i den sammenhæng en læringsform som for mange bidrager til øget motivation, sammenhold og ansvar i hele studieforløbet.

Den problembaserede læring smitter i stor udstrækning af på miljøet på uddannelsen i Computerteknologi. Der er mange, der bliver på universitetet – også efter kurserne – hvor der laves opgaver sammen. Du vil opleve, at der også er mange, der deltager i og bruger tid på studiets sociale og faglige foreninger.

Sociale og faglige aktiviteter

Studenterklubberne på Institut for Elektroniske Systemer har aktiviteter året rundt, som drives af frivillige. Her kan du møde dine medstuderende i nye og andre rammer, og der er naturligvis også mulighed for, at du selv kan bidrage.

Fagligt indhold

Computerteknologi på Aalborg Universitet er et civilingeniørstudium, som starter med den 3-årige bacheloruddannelse. Den består af i alt 6 semestre, som du kan læse om på denne side.

Uddannelsen starter med en introduktion til AAU’s læringsmodel ”Problembaseret læring”, hvor formålet bl.a. er, at du lærer at arbejde effektivt i en gruppe af medstuderende. Det er en læringsmetode, som AAU er berømt for, og som er med til at skabe eftertragtede kandidater. På hvert semester skal du derfor lave et projekt sammen med en gruppe af medstuderende, hvor I løser en større opgave, oftest i samarbejde med en virksomhed.

Se studieordningen for bacheloruddannelsen i Computerteknologi. Her kan du finde detaljer om kurser og projekter samt information om uddannelsens lovhjemmel mm.

Semesteroversigt

Kandidatmuligheder

Som bachelor i Computerteknologi fra Aalborg Universitet får du adgang til en række kandidatuddannelser:

  Hvordan ser fremtiden ud?

  Det mest oplagte for en bachelor i Computerteknologi er at bygge på og læse en kandidatuddannelse – og dermed blive civilingeniør. Se listen over mulige kandidatuddannelser ovenfor.

  Jobmulighederne afhænger i sagens natur af dine valg, men uanset hvad vil du som computeringeniør være eftertragtet. Det er et resultat af din evne til at kunne analysere, designe og implementere nye løsninger i en digital verden, men det er også et resultat af de samarbejdsfærdigheder, du har fået gennem den problembaserede læring og din evne til at tilegne dig ny viden.

  De fleste af vores nyuddannede computeringeniører får job inden for udvikling eller forskning i software- eller elektronikvirksomheder. Vi har andre, der kommer til rådgivende ingeniørfirmaer og offentlige institutioner. Og så er der dem, der vælger at starte egen virksomhed. Sidstnævnte bliver der flere og flere af.

  De studerende, som gerne vil arbejde med forskning på universitetet eller i en stor virksomhed, vælger enten at søge et ph.d.-stipendium eller finder ansættelse som forskningsassistent.  

  Eksempler på områder, hvor computeringeniører gør en forskel:

  • Cybersikkerhed
  • Kommunikationsteknologier
  • Internet og mobilnetværk
  • IoT sensorer, eks. til gas, vand og varme
  • Video- og billedbehandling
  • Robot- og droneteknologi
  • Selvkørende biler

  Udover at tilegne dig generelle ingeniørkompetencer, bliver du på COMTEK rigtig god til at programmere og du får en dyb forståelse for kommunikationsteknologier og netværk, der ruster dig til at udvikle eksempelvis IoT-systemer til industrien, arbejde med cybersikkerhed, eller udvikle fremtidens kommunikationsteknologier såsom Bluetooth, Wi-Fi og 5G/6G. Derudover er kommunikationsteknologi en central komponent i de fleste elektroniske systemer, fra fjernsyn og spilkonsoller til selvkørende biler og autonome robotter.

  Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Marketing

  Optagelse og adgangskrav

  Mere om adgangskrav

  Studievejledning på Computerteknologi

  Gustav, studievejleder

  Jonathan, studievejleder

  Vi vil gerne hjælpe dig på vej til at finde den uddannelse, der er den helt rigtige for dig. Det er i både din og vores interesse, at du får truffet det rigtige valg fra starten, og til det skal man bruge masser af information.

  Så hvis du har spørgsmål, er nysgerrig eller i tvivl, skal du ikke tøve med at kontakte os - der sidder AAU-studerende klar til at snakke med dig. Og nej - der findes ikke dumme spørgsmål!

  Skriv til Gustav og Jonathan 

  Kontakt dem på mail e-sv@es.aau.dk eller tlf. 99 40 86 14.

  Du kan også komme forbi i kontortiden om onsdagen ml. 16-17.30. 

  Kontor

  Fredrik Bajers Vej 7, lokale D2-109
  9220 Aalborg Øst

  Gustav og Jonathan er selv studerende på uddannelser på Institut for Elektroniske Systemer, hvor uddannelsen i Computerteknologi har hjemme.

  Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Statistiske

  Har du lyst til at snuse mere til uddannelsen i Computerteknologi?

  Så har du mulighed for at blive studerende for en dag. Her følges du med en studerende fra Computerteknologi, som tager dig med til forelæsning, viser dig rundt og svarer på alle dine spørgsmål. Skriv til os og så laver vi en aftale. Husk at du også kan komme ud som studerende for en dag, selvom du ikke går på en ungdomsuddannelse. Hvis du fx stadig går i folkeskolen eller har sabbatår før eller efter din gymnasiale uddannelse, er du stadig meget velkommen.

  Send os en mail

  Har du lyst til at snuse mere til uddannelsen i Computerteknologi?

  Så har du mulighed for at blive studerende for en dag. Her følges du med en studerende fra Computerteknologi, som tager dig med til forelæsning, viser dig rundt og svarer på alle dine spørgsmål. Skriv til os og så laver vi en aftale. Husk at du også kan komme ud som studerende for en dag, selvom du ikke går på en ungdomsuddannelse. Hvis du fx stadig går i folkeskolen eller har sabbatår før eller efter din gymnasiale uddannelse, er du stadig meget velkommen.

  Send os en mail

  Tilmeld dig AAU's nyhedsbrev til gymnasieelever

  Vær blandt de første til at modtage nyheder om uddannelser, ansøgningsfrister, studievejledning, åbent hus, livet som studerende og meget mere og tilmeld dig vores nyhedsbrev.

  Nyhedsbrev