Forskning
Samarbejde

Bæredygtighed

Her kan du finde korte videoforelæsninger, som relaterer sig til "Bæredygtighed". Forelæsningerne er præsenteret af forskere fra AAU.
​Til hver video findes et opgavesæt, som kan downloades og bruges i undervisningen.

Bæredygtighed i byggeriet


Bæredygtighed bliver vi mødt af over alt, og de fleste af os vil gerne bidrage til, at jorden bliver et mere bæredygtigt sted for både os selv og fremtidens generationer. Og der er meget vi kan gøre for miljøet, et af de lidt mindre belyste områder er vores bygninger. Hør Kirstine Meyer Frandsen fortælle, hvordan moderne bygninger skabes, så de belaster miljøet mindst muligt og samtidig giver os de bedste boligløsninger.  

Har relevans for fagene:

Design og Arkitektur, Fysik, Materialeteknologi, Statik og Styrkelære, Teknikfag - Byggeri og Energi, Teknikfag - Udvikling og Produktion, Erhvervsøkonomi, Finansiering, Innovation, Samfundsfag, Bæredygtighed

Opgaver:

Hent opgavesæt

Bæredygtige brændstoffer og produkter i fremtidens energisystem - P2X


I Danmark skal vi finde nye bæredygtige måder at sikre energi på for fortsat at kunne føre det liv, vi lever i dag. I mange kredse anses Power-2-X for at være vejen til målet, fordi teknologierne bag bl.a. kan sikre, at strøm fra vind og sol kan omdannes til klimavenligt brændstof til fx fly og biler – og på sigt sikre, at vi har en erstatning for de fossile brændstoffer. I denne video får I et hurtigt overblik over, hvad Power-2-X teknologier er, og hvorfor de er så vigtige i fremtidens bæredygtige energisystemer.

Har relevans for fagene:

Bæredygtighed, Bioteknologi, Fysik, Kemi, Teknikfag - byggeri og energi, Teknikfag - udvikling og produktion, Teknologi, Innovation

Opgaver:

Hent opgavesæt

Vedvarende energi: Fremtidens batterier er lavet af svampe


I denne forelæsning fortæller Charlotte Overgaard Wilhelmsen om en ny teknologi – svampebatteriet – der gør det muligt at lagre overskydende grøn energi i væsker. I videoen forklarer Charlotte, hvad et svampebatteri og en redox-reaktion er, og hvordan den nye type batteri kan bidrage til en grønnere omstilling.

Har relevans for fagene:

Bæredygtighed, Biologi, Bioteknologi, Fysik, Kemi, Materialeteknologi, Teknikfag - byggeri og energi

opgaver: 

Hent opgavesæt
 

Hvordan kan digitale teknologier hjælpe os til at leve mere bæredygtigt?


De fleste af os er optaget af at leve bæredygtigt og tage godt vare på jordens ressourcer. Men hvad skal der egentlig til for at vi selv kan gøre en forskel i vores dagligdag? Rikke Hagensby Jensen giver sit bud i denne video ved at vise hvordan design af det, som vi bruger hver dag, kan understøtte os i at leve bæredygtigt.

Har relevans for fagene:

Design og Arkitektur, International Teknologi og Kultur, IT, Kommunikation/IT, Programmering, Teknikfag - Digitalt Design og Udvikling, Teknologi, Innovation, Bæredygtighed

Opgaver: 

Hent opgavesæt

Hvordan sikrer vi, at vi har rent vand og nok ressourcer i fremtiden?


Hvordan kan vi sikre, at vi har rent vand og nok ressourcer i fremtiden? Kan man rense spildevand, så det opfylder kravene for drikkevand? Og kan man mindske brugen af ikke-vedvarende ressourcer? I denne video fortæller Cejna Anna Quist-Jensen om fordelene ved behandling af spildstrømme, genindvending af ressourcer, udvikling af miljøvenlige teknologier og bæredygtig udvikling.

Har relevans for fagene:

Biologi, Bioteknologi, Geografi, Geovidenskab, Kemi, Teknologi, Teknikfag - Udvikling og Produktion, Teknikfag - Proces, Levnedsmiddel og Sundhed, Bæredygtighed

Opgaver: 

Hent opgavesæt

Kan vi tillade os at bruge endnu en mark til byudvikling?


Hvordan vil du gerne bo i fremtiden? Vil du gerne bo i en stor by, der vokser? Hvor vigtigt er det for dig at have adgang til natur? Ét er dine ønsker, men loven i Danmark dikterer også, at vi skal kigge på en række andre faktorer, når vi fx beslutter hvordan fremtidens Danmark skal se ud. I denne video gennemgår Finn Kjær Christensen vores lovgrundlag og den danske tilgang til arealudnyttelse. Med kendskab til den skal du udvikle et nyt beboelsessted.

Har relevans for fagene:

Design og Arkitektur, Geografi, Geovidenskab, Naturgeografi, Teknikfag - Byggeri og Energi, Samfundsfag, Bæredygtighed

Opgaver: 

Hent opgavesæt