Aalborg Universitets bestyrelse

Aalborg Universitets bestyrelse

AAU-bestyrelsens øvrige opgaver
Aalborg Universitets bestyrelse står for at:
- Godkende universitetets budget efter indstilling fra rektor, herunder fordeling af de samlede ressourcer og principperne for ressourcernes anvendelse, samt underskrive regnskabet.
- Udarbejde universitetets vedtægt og ændringer heri, som godkendes af ministeren.
- Ansætte og afskedige rektor samt ansætte og afskedige universitetets øvrige øverste ledelse (prorektor og universitetsdirektør) efter indstilling fra rektor.
- Indgå udviklingskontrakt med ministeren.
- Bestyrelsesformanden disponerer over fast ejendom sammen med et medlem af bestyrelsen.
AAU-bestyrelsens sammensætning
Bestyrelsen består af 11 bestyrelsesmedlemmer, hvoraf seks medlemmer er udefrakommende. To bestyrelsesmedlemmer repræsenterer det videnskabelige personale herunder ansatte ph.d.-studerende, et bestyrelsesmedlem repræsenterer det teknisk-administrative personale, og to bestyrelsesmedlemmer repræsenterer de studerende. Rektor, prorektor og universitetsdirektør er faste deltagere uden stemmeret (observatørstatus).
Bestyrelsens funktionsperiode er fire år. Studenterrepræsentanterne i bestyrelsen vælges dog for to år ad gangen. Genudpegning af eksterne bestyrelsesmedlemmer kan finde sted én gang.
Eksterne repræsentanter i AAU-bestyrelsen
André Rogaczewski er CEO og medstifter af Netcompany i 2000. I dag leder han en af de mest succesrige it-virksomheder i Norden med mere end 2000 talentfulde medarbejdere på tværs af 10 kontorer i 6 lande.
André er stærk fortaler for digitalisering og har en række indflydelsesrige poster blandt disse; formand for DI Digital, medlem af Disruptionrådet og formand for TeknologipagtRådet, hvor han løfter den digitale dagsorden til fordel for samfundets vækst og velfærd.
André arbejder passioneret for Danmarks digitale udvikling og har et klart mål om at vise, hvordan digital transformation kan skabe stærke, bæredygtige samfund, succesfulde virksomheder og bedre livskvalitet for os alle. André er uddannet fra Aalborg Universitet med en kandidatgrad i datalogi. André er født i Polen og opvokset i Aalborg Øst.
Uddannelse: Master i Computer Science fra Aalborg Universitet.
Adm. direktør og partner i Netcompany.
2019: Bestyrelsesmedlem, Den Sociale Investeringsfond, Finansministeriet.
2018: Formand for Teknologipagtrådet.
2018: Formand for repræsentantskabet, Fonden for Entreprenørskab.
2018: Nomineret til Årets leder.
2017: Medlem af Disruptionrådet.
2017: Nomineret til Årets Dansker.
2014: Adm. direktør i Netcompany.
2000-2013: Medstifter og partner i Netcompany.
1993-2000: Manager i Accenture (tidl. Andersen Consulting 1993-2000).
Se uddrag af Andrés Blå Bog.
André Rogaczewski er udpeget som formand for bestyrelsen i perioden 1. juli 2022 til 30. juni 2026.
Lars Raadkjær Enevoldsen (født 1969) er Senior Vice President for Technology Software hos Kamstrup og er uddannet Ingeniør fra Aarhus Teknikum og HD i udenrigshandel fra Aarhus Business School. Har suppleret med efteruddannelse i Master Technology Entreprise fra IMD i Schweiz samt efteruddannelse fra Stanford i USA.
Lars R. Enevoldsen har frem til 2019 været 24 år hos Grundfos, senest som Group Vice President for digitale produkter og services og i perioden fra 2011 til 2018 som Group Vice President for Teknologi og Innovation hos Grundfos og har opnået stor erfaring med vurdering af nye teknologier og deres forretningsmæssige betydning. Lars har i samme periode arbejdet intensivt med Grundfos’ universitetssamarbejder både nationalt og internationalt.
Lars har erhvervet stort kendskab til det danske forskningssystem gennem formandskab i Manufacturing Academy of Denmark, MADE fra 2013-2016 samt flere års medlemskab af Dansk Industris udvalg for Forskning og Uddannelse. Lars har desuden bestyrelseserfaring fra flere high tech start up og etablerede virksomheder.
Lars er født og opvokset i Thy, og har stadig stor tilknytning til Nordjylland.
Lars Raadkjær Enevoldsen er genudpeget som bestyrelsesmedlem i perioden 1. juli 2022 til 30. juni 2026 og som næstformand i perioden 1. april 2021 til 31. marts 2023.
Anne Jastrup Okkels (født 1964) er hospitalsdirektør for Herlev og Gentofte Hospital, er uddannet jurist, og har i over 20 år bestridt stillinger på direktionsniveau i store offentlige organisationer og virksomheder, samt i fondsverdenen. Anne har således blandt andet været vicesocialdirektør i Aalborg Kommune, koncerndirektør i Region Midtjylland, underdirektør i TrygFonden og de seneste 6 år været hospitalsdirektør. Anne er blandt andet efteruddannet på London Business School.
Anne har mangeårig praktisk topledererfaring fra store og komplekse drifts- og vidensinstitutioner, hvor forskning, teknologidrevet innovation samt præ- og postgraduat uddannelse er tæt integreret i virksomheden. Derudover kendskab til fondes beslutnings- og bevillingsprocesser. Anne har gennem sine stillinger i mange år haft samarbejde med universitetsverdenen.
Anne har de seneste 15 år været udpeget til en række nationale kommissioner, råd og udvalg primært indenfor sundhedssektoren og det specialiserede socialområde, ligesom hun har erfaring med arbejde i bestyrelser og Advisory Boards i ikke-kommercielle organisationer.
Anne har boet i Nordjylland i næsten 20 år og har fortsat, blandt andet gennem et meget flittigt brug af sit fritidshus, meget tæt tilknytning til landsdelen.
Anne Jastrup Okkels er udpeget som bestyrelsesmedlem i perioden 1. august 2022 til 31. juli 2026.
Henrik er uddannet historiker fra KU og har beskæftiget sig med universitetsforhold i mange år. Først som underviser og forsker, siden som dekan for det humanistisk-samfundsvidenskabelige fakultet på Odense Universitet.
Han har efterfølgende været rektor for Syddansk Universitet, formand for Grundforskningsfonden og næstformand for Forskerakademiet. Han har arbejdet med SU og med studenterudveksling i EU. Henrik har bred erfaring med universitetsbyggeri. Han har selv studeret i Tyskland, England og Italien og har besøgt universiteter over hele verden. Han har været involveret i de danske kulturinstitutter i Rom, Athen og Damaskus.
Hans seneste fuldtidsjobs har været to direktørposter: for Folketingets administration og A.P. Møller Fondene. Nu arbejder han bl.a. som bestyrelsesformand for Designmuseet, Naturkraft og Holstebro Kulturhistoriske Museer.
Henrik Tvarnø er udpeget som bestyrelsesmedlem i perioden 1. januar 2021 til 31. december 2024.
Christine Antorini (født 1965) er adm. direktør for LIFE Fonden, der tilbyder virkelighedsnære og undersøgelsesbaserede STEM-undervisningsaktiviteter til børn og unge i hele Danmark. Hun har tidligere været medlem af Folketinget for Socialdemokratiet i en årrække heraf fire år som børne- og undervisningsminister (2011-15) samt formand for Folketingets Uddannelses- og Forskningsudvalg (2015-2018).
Hun er uddannet cand.com. i offentlig forvaltning og har bl.a. arbejdet som vært på DR2, Deadline samt sekretariatschef for Forbrugerinformationen.
Desuden sidder hun i bl.a. Danmark Radios bestyrelse samt Advisory Board for Videnskab.dk.
Christine Antorini er udpeget som bestyrelsesmedlem i perioden 1. juli 2022 til 30. juni 2026.
Claus Kim Holstein (1959) er født i Aalborg og opvokset i Nordjylland og har været administrerende direktør i Port of Aalborg A/S-koncernen siden 2007.
Claus arbejder med at udvikle Aalborg havn til at være en intelligent fysisk og videninfrastruktur, der kan facilitere bæredygtigt erhvervsudvikling med højteknologiske produktionsvirksomheder med fokus på test og 0-serieproduktion og en bæredygtig logistik, baseret på transport med skib, tog og lastbiler.
Uddannelse: Cand. merc. organisation og strategi.
Claus’ særlige interesse er forholdet mellem Universitet og det omgivende (lokal)samfund og med særligt fokus på indsatsen for at konvertere viden til gode arbejdspladser.
Nuværende eksterne bestyrelsesposter:
- Formand Springeren Maritimt Oplevelsescenter, Aalborg
- Formand TallShip fonden Aalborg
- Næstformand Aalborg Ishockeyklub A/S, Aalborg
- Medlem brancheforeningen Danske Havne, København
- Medlem AMU Nordjylland, Aalborg
Tidligere eksterne bestyrelsesposter
- Næstformand Air Greenland, Nuuk
- Formand Blip Systems A/S, Aalborg
- Formand Epoka IT A/S, Aalborg
- Formand Kangamiut Holding A/S, Dronninglund
Claus Kim Holstein er udpeget som bestyrelsesmedlem i perioden 1. februar 2020 til 31. januar 2024.
Medarbejderrepræsentanter i AAU-bestyrelsen
Antje Gimmler (født 1961) har siden 2012 været ansat som professor i Anvendt Filosofi på Institut for Kultur og Læring, AAU. Tidligere (2002 – 2012) var hun ansat som lektor i socialteori på Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, AAU. Hun er uddannet filosof (ph.d) med sidefagene historie, litteratur og sociologi fra universiteterne Freiburg, FU Berlin og Bamberg og kom til AAU efter et adjunktur på Universitet Marburg. Hun har været medlem af forskellige institutråd (Universitet Marburg, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, AAU samt Kultur og Læring, AAU) og medlem af Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsråd, AAU. Desuden var hun programleder for ph.d. programmet ”Læring og Filosofi” på Institut for Kultur og Læring. Hun har erfaring som medlem i internationale ekspertgrupper for evaluering af tværfaglige institutter og forskningssatsninger. Hun har mangeårig erfaring med tværvidenskabeligt samarbejde med andre fag (bl.a. lægevidenskab og ingeniørvidenskaberne), et emne som hun nu også tager op som forskningsemne. Tværfaglighed bliver ofte set som en nødvendighed for at løse de såkaldte ’wicked problems’, men hvornår tværfaglighed reelt set gavner forskningen, og hvordan man faktisk opnår succes i samarbejder, findes der ikke megen forskning om. Dertil hører også, at samarbejde med det omgivende samfund, med organisationer, offentlige institutioner eller private virksomheder skal tænkes ind i det nye tværfaglige setup. At forene de klassiske epistemiske kvalitetskriterier med de nye fordringer for anvendelsesorientering ser hun som en opgave for Anvendt Filosofi.
Antje Gimmlers forskningsfelt er socialfilosofi og forskellige former for anvendt filosofi. Emner hun har arbejdet med er bl.a. demokrati og den digitale offentlighed, sundhedsbegrebet, teknologiens rolle i samfundet, anerkendelse og verdensborgerskab i det moderne samfund. I de seneste år har hun fokuseret på nye vidensformer i sammenhæng med de nye roller, som videnskaben spiller i det moderne samfund. Den form for anvendt videnskabsteori, hun arbejder med, er inspireret af filosofisk pragmatisme, neopragmatisme og kritisk teori.
Undervisningsmæssigt er Antje Gimmler tilknyttet uddannelsen i Anvendt Filosofi, hvor hun underviser på bachelor og kandidatniveau. Desuden underviser hun på uddannelsen Tekno-Antropologi, sociologi og på civilingeniør uddannelser. Hun har været vejleder for 12 ph.d. studerende og har langvarig erfaring som ph.d. bedømmer.
Antje Gimmler er valgt som bestyrelsesmedlem i perioden 1. februar 2020 til 31. januar 2024.
Kjeld Nielsen (født 1958) har været ansat på Aalborg Universitet siden 2009, og er uddannet civilingeniør i virksomhedssystemer (1986), og opnåede sin Ph.d.-grad i Mass Customization (2013) ved Institut for Materialer og Produktion, begge fra Aalborg Universitet.
Kjeld var medstifter af virksomheden LASAT Communications, en teknologivirksomhed inden for datakommunikation. Efter afhændelse af selskabet i 1998 har Kjeld dels været direktør i Pantec (1998-2003) og dels været interim manager i PGA Danmark (2006-2008). Siden starten af 90’erne også bestyrelsesmedlem i private virksomheder.
Kjeld er koordinator for Mass Customization research group, som han har været medophavsmand til, hvor hovedfokus i forskningen pt er på rekonfigurerbar produktionsudstyr til håndtering af varians og volume finansieret af Industriens Fond. Forskningsgruppen er desuden involveret i Manufacturing Academy of Denmark (MADE), endvidere involveret i internationale projekter samt et par ERASMUS+ projekter. Kjeld er underviser og projektvejleder på alle niveauer på studieprogrammerne Globale Forretningssystemer, Management Engineering samt Cand. Techn i Produktion. Interessen for entreprenørskab, innovation og start-up giver han videre til studerende gennem undervisning og projektvejledning på Entrepreneural Engineering.
Kjeld har været involveret i de styrende organer gennem hele sin ansættelse og har den seneste periode, ud over involveringen på institutniveau gennem samarbejdsudvalget, også været medlem af det akademiske råd på Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet, som han forsætter med i denne periode.
Kjeld Nielsen er valgt som bestyrelsesmedlem i perioden 1. februar 2020 til 31. januar 2024.
Lene Horn (født 1978) har været ansat på Aalborg Universitet siden 2006 og er uddannet cand.mag. i Kultur, Kommunikation og Globalisering i 2006 på Aalborg Universitet. Lene har været ansat forskellige steder på universitetet, først hos kursus- og projektenheden ELITE forankret på Institut for Elektroniske Systemer, enheden skiftede senere navn til Aalborg CPD og blev forankret på Institut for Planlægning, herfra kom Lene i 2009 til AAU Innovation, hvor hun var ved AAU Match indtil hun i 2019 blev fundraiser på Institut for Datalogi.
Gennem sine forskellige ansættelser på AAU har Lene erfaring med mange aktiviteter og fagområder. Lene har blandt andet arbejdet med udbud af kurser og skræddersyet efteruddannelse til ingeniører, rådgivning om og etablering af samarbejde mellem studier, forskere og erhvervsliv, hjemtag af ekstern finansiering til administrative projekter, workshop facilitering, varetagelse af strategiske virksomhedssamarbejder, drift af tværfaglige forskernetværk, opstart af energiklyngeinitiativ mm.
I dag arbejder Lene med ekstern forskningsfinansiering med fokus på pre-award inden for det datalogiske område.
Lene har i mere end 10 år været aktiv i AAU’s TR-kollegie som TR-suppleant for Dansk Magisterforening. Derudover er Lene TAP-observatør i Akademisk Råd på TECH og medlem af sit instituts Samarbejds- og Arbejdsmiljøudvalg.
Lene er valgt som bestyrelsesmedlem ved suppleringsvalg for perioden 1. juni 2022 til 31. januar 2024.
Studenterrepræsentanter i AAU-bestyrelsen
Linea Winkler Stokholm (født 1998) studerer psykologi på Aalborg Universitet. Linea har siden sin studiestart i 2018 engageret sig i at gøre studiet bedre for sine medstuderende, først lokalt på psykologistudiet og siden i en bredere kontekst. Hun har både siddet som næstformand i sit studienævn og har været studenterrepræsentant i både institutråd og akademisk råd HUM.
Linea har siden sin start i studenterpolitik kæmpet for en bred og reel studenterinddragelse. Hun har været med til at sætte fokus på, hvornår ændringer er i studerendes favør. Linea vægter højt at have hørt sit bagland inden hun indgår i diverse beslutningsprocesser og diskussioner. Dette sikrer hun blandt andet ved at være næstforperson i Studentersamfundet, hvor hun arrangerer og deltager i arrangementer, der får studerende på tværs af årgange, studier og fakulteter til at danne relationer og erfaringsudveksle.
I sit arbejde vil Linea blandt andet have fokus på at inddrage studerende bredt i beslutningsprocesser på Aalborg Universitetet, og hun vil være med til at sikre en reel inddragelse af studerende i alle dele af universitetet, hvor det er meningsfyldt.
Linea er valgt som bestyrelsesmedlem i perioden 1. februar 2021 til 31. januar 2023.
Marie Elisabet Strøyberg (født 1998) studerer medicin på Aalborg Universitet. Fra starten af sit studie har Marie deltaget aktivt i det frivillige miljø og haft et stort studenterpolitisk engagement.
Hun har været aktiv i lokale studenterforeninger, blandet andet som forperson for fakultetsrådet på det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Marie har arbejdet centralt i Studentersamfundets studenterforum med studerendes trivsel lokalt og nationalt igennem Levevilkårspolitisk udvalg ved Dansk Studerendes Fællesråd.
Marie har siddet i Akademisk Råd ved Det Sundhedsvidenskabelig Fakultet siden 2020 til 2022. Marie har he igennem været valgt til at sidde i det centrale Studiemiljøråd samt siddet i AAU Udpegningsorgan. Ligeledes centralt har Marie repræsenteret de studerende i Rådet for Kvalitetssikring og -udvikling fra slutningen af 2020.
I forbindelse med sit arbejde inden for studenterpolitik har Marie lagt vægt på at have de studerendes ord i fokus. Dette bringer hun også ind i sit bestyrelsesarbejde, hvor Marie blandt andet vil have fokus på den psykiske trivsel blandt de studerende. Hun håber ligeledes at kunne være med til at skabe et universitet med større gennemsigtighed for sine medstuderende.
Marie er valgt som bestyrelsesmedlem i perioden 1. februar 2022 til 31. januar 2024.
AAU Indstillingsorgan og AAU Udpegningsorgan
Universitetet skal i henhold til universitetsloven nedsætte et indstillingsorgan, der indstiller formanden og de øvrige eksterne medlemmer, og et udpegningsorgan, der udpeger bestyrelsesformanden og de øvrige eksterne medlemmer. Indstillingsorganet og udpegningsorganet skal påse, at de eksterne medlemmer, herunder formanden for universitetets bestyrelse, opfylder universitetslovens betingelser for hhv. de eksterne bestyrelsesmedlemmer og bestyrelsesformanden.
AAU Indstillingsorgan fastlægger hvilke kriterier, foruden kriterier fastlagt i universitetsloven og universitetets vedtægt, de eksterne bestyrelsesmedlemmer skal opfylde. Ledige, eksterne mandater, herunder ny formand for bestyrelsen, offentliggøres i et åbent opslag, hvorefter indstillingsorganet vurderer indkomne forslag, udarbejder en begrundet indstilling og for hvert ledigt mandat indstiller mindst to kvalificerede kandidater til udpegning i AAU Udpegningsorgan.
Indstillingsorganet sammensættes af bestyrelsesformanden, der er formand for indstillingsorganet, 1 eksternt bestyrelsesmedlem udpeget af bestyrelsen, 1 internt bestyrelsesmedlem udpeget af bestyrelsen, 1 repræsentant for Uddannelses- og Forskningsministeriet udpeget af ministeriet samt 2 eksterne medlemmer udpeget af AAU Udpegningsorgan.
AAU Indstillingsorgan er sammensat af følgende medlemmer:
Formanden for Aalborg Universitets bestyrelse (og formand for indstillingsorganet)
- André Rogaczewski, CEO Netcompany
1 eksternt bestyrelsesmedlem udpeget af bestyrelsen
- Claus Kim Holstein, Port of Aalborg
1 internt bestyrelsesmedlem udpeget af bestyrelsen
- Antje Gimmler, Institut for Kultur og Læring
1 repræsentant for Uddannelses- og Forskningsministeriet udpeget af ministeriet
- Hans Müller Pedersen, direktør, Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
2 eksterne medlemmer udpeget af AAU Udpegningsorgan
- Jesper Sand Damtoft, direktør, Aalborg Portland A/S
- Anita Friis Sommer, Senior Innovation Manager, Lego Group
AAU Udpegningsorgans opgave består i efter indstilling fra AAU Indstillingsorgan at foretage udpegning af nye eksterne medlemmer, herunder bestyrelsesformanden, til universitetets bestyrelse.
Udpegningsorganet sammensættes af 5 medlemmer fra erhvervsliv, myndigheder og øvrige uddannelsesinstitutioner m.v. udpeget af rektor, 1 eksternt bestyrelsesmedlem, der ikke er bestyrelsesformanden, udpeget af bestyrelsen, 1 repræsentant for de ansatte udpeget af og blandt medlemmer, der repræsenterer det valgte videnskabelige personale, i et af de akademiske råd efter tur samt 1 repræsentant for de studerende udpeget af og blandt studenterrepræsentanterne i Studiemiljørådet.
AAU Udpegningsorgan er sammensat af følgende medlemmer:
5 medlemmer fra erhvervsliv, myndigheder og øvrige uddannelsesinstitutioner udpeget af rektor
- Niels Buus, CEO i GomSpace A/S (formand for AAU Udpegningsorgan)
- Thomas Kastrup-Larsen, borgmester i Aalborg Kommune
- Jens Oddershedde, professor emeritus SDU og tidligere formand for Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd
- Christina Aabo, tidligere forskningsdirektør i Ørsted Wind Power A/S (næstformand for AAU Udpegningsorgan)
- Thomas Reinholdt Rasmussen, biskop i Aalborg Stift
1 eksternt medlem af Aalborg Universitets bestyrelse udpeget af bestyrelsen
- Lars Raadkjær Enevoldsen, Senior Vice President, Kamstrup
1 videnskabelig medarbejder udpeget af og fra et af de akademiske råd efter tur
- Søren Hagstrøm, Klinisk professor, Klinisk Institut
1 repræsentant for de studerende udpeget af og blandt de studerende i Studiemiljørådet på AAU
- Hamilton Delaney Miller, nanoteknologistuderende.
Yderligere information
Har du spørgsmål vedr. Aalborg Universitets bestyrelse, er du velkommen til at kontakte:
Rektorsekretariatet
E-mail: rektorsekretariatet@adm.aau.dk
AAU's hovednummer: 9940 9940