Spring til indhold
Forside

Nyhed

Ros til medarbejderne i en yderst omskiftelig corona-hverdag

Lagt online: 02.10.2020

Færre klynger af studerende må være samlet til samme forelæsning. Hjemmearbejde et par uger endnu. Corona-situationen påvirker fortsat vores hverdag i høj grad og bliver sandsynligvis ved med det længe endnu. Prorektor Inger Askehave og universitetsdirektør Antonino Castrone roser medarbejdernes vedholdende indsats for at levere undervisning og fortsætte arbejdet, selv om rammerne konstant ændrer sig.

Nyhed

Ros til medarbejderne i en yderst omskiftelig corona-hverdag

Lagt online: 02.10.2020

Færre klynger af studerende må være samlet til samme forelæsning. Hjemmearbejde et par uger endnu. Corona-situationen påvirker fortsat vores hverdag i høj grad og bliver sandsynligvis ved med det længe endnu. Prorektor Inger Askehave og universitetsdirektør Antonino Castrone roser medarbejdernes vedholdende indsats for at levere undervisning og fortsætte arbejdet, selv om rammerne konstant ændrer sig.

Tekst: Trine Kristensen, AAU Kommunikation. Foto: Svenn Hjartarson

En del af undervisningen på AAU skal formentlig endnu engang lægges om, efter at Uddannelses- og Forskningsministeriet netop har justeret retningslinjerne for driften af universiteterne.

Siden studiestart 1. september har universitetet kunnet afvige fra kravet om 1 meters afstand mellem personer i de undervisningssituationer, hvor de studerende har været delt ind i klynger på max 30 personer – det såkaldte klyngeprincip. Nu ønsker sundhedsmyndighederne at begrænse brugen af klyngeprincippet mest muligt, blandt andet for at begrænse risikoen for sammenstimlen ved ind- og udgang til auditorier.

I fremtiden må klyngeprincippet derfor kun bruges ved undervisningshold på op til 100 studerende, som er fysisk til stede på samme tid i samme lokale. Dette gælder uanset hvor mange og hvor store klynger, de studerende er delt ind i. Derved mindskes risikoen for, at studerende på store hold stimler sammen i auditorierne, men samtidig bevares muligheden for at afvikle mest mulig undervisning fysisk.

I AAU’s største auditorier, hvor der kan være plads til langt flere, kan der stadig undervises hold på over 100 studerende. Men ved undervisning af så store hold må klyngeprincippet ikke bruges, og alle skal ved den slags undervisning kunne holde mindst 1 meters afstand til hinanden. I praksis betyder det, at kun hvert andet sæde i auditorierne må anvendes ved undervisning af hold på over 100 studerende. Det vil sige, at kun halvdelen af auditoriets kapacitet kan udnyttes.

Prorektor: Vi er klar til online undervisning og eksaminer

De nye retningslinjer medfører altså endnu engang nye opgaver med at omlægge undervisningen.

- Jeg har stor forståelse for frustrationer i forbindelse med det logistiske puslespil, som igen-igen skal lægges for at få den fysiske undervisning til at gå op. Jeg vil derfor gerne sende en stor tak til alle, som endnu engang yder en kæmpe indsats for at få tingene til at hænge sammen på nye måder. Det er positivt, at vi trods alt kan fortsætte den fysiske undervisning rigtig mange steder, som det ser ud lige nu, siger prorektor Inger Askehave og fortsætter:

- Skulle det uheldige ske, at vi alligevel bliver nødt til at undervise og eksaminere virtuelt, skal vi nok blive klar til det. Medarbejdernes imponerende hurtige omstilling til den digitale undervisning og opgaveløsning i foråret var meget lærerig, og de erfaringer vil vi trække på, hvis vi alle endnu engang bliver sendt hjem, siger prorektor Inger Askehave, som tilføjer, at hun er helt klar over, at de mange skift trækker store veksler på medarbejderne og skaber afsavn hos både studerende og medarbejdere.

Universitetsdirektør: Hold fanen højt på hjemmekontorerne

Alle medarbejdere på både offentlige og private arbejdspladser blev den 18. september opfordret til at arbejde hjemmefra i videst muligt omfang – en opfordring, som foreløbig er forlænget frem til og med den 18. oktober.

- De fleste vil nok foretrække at møde ind på arbejde og løse deres opgaver i samarbejde med kollegerne. Selv om hjemmekontoret også kan give ro til fordybelse, er forlængelsen af perioden med hjemmearbejde en ærgerlig påmindelse om, at coronaepidemien stadig er over os, og at vi i bund og grund ikke ved, hvor længe det varer. Jeg kan derfor kun opfordre til, at vi fortsætter det gode arbejde hjemmefra og holder humøret højt for hinanden. Alle medarbejdere har gjort og gør en kæmpe indsats for at holde universitetet i gang – bliv ved med det, siger universitetsdirektør Antonino Castrone.

Siden studiestart 1. september og frem til nu har der i alt været lige over 100 tilfælde af coronasmitte på AAU. Langt størstedelen af tilfældene er blandt de studerende. Alle er blevet håndteret i overensstemmelse med myndighedernes retningslinjer for selvisolation og smitteopsporing – ofte efter konsultation med Styrelsen for Patientsikkerhed.  I flere tilfælde er større eller mindre grupper af studerende og medarbejdere derfor sendt hjem til test og selvisolation.

Smittetilfældene har været spredt ud over hele AAU, og der er indtil videre ikke noget, der tyder på, at smitten er sket på universitetet.

- Helt generelt er adfærden på AAU – både blandt medarbejdere og studerende – rigtig god og et eksempel på, hvordan den bør være overalt. Vi holder afstand, vi spritter hænder, og vi sørger for at gøre alle kontaktflader grundigt rene. Det skal vi blive ved med, så vi minimerer risikoen for en ny nedlukning, siger universitetsdirektør Antonino Castrone.

Find mere information om, hvordan AAU håndterer corona-situationen på aau.dk/coronavirus