Forside

Forskere kæmper for bedre styring af vand

Vand udgør en af de største udfordringer i verden. Nogle steder får for meget regn, som det var tilfældet med de katastrofale skybrud i Tyskland og Belgien i sommeren 2021, andre for lidt. Drikkevand kan være forurenet eller være en mangelvare. Vand er ikke uden grund grundelementet i fire af FN’s verdensmål. Men vi udnytter ikke digitale teknologiers fulde potentiale i forhold til at optimere den nuværende styring af vand.

Forskere kæmper for bedre styring af vand

I forskningsprojektet CLAIRE, finansieret af VILLUM FONDEN og ledet af professor Kim G. Larsen, arbejder forskere fra Institut for Datalogi med kolleger fra Institut for Byggeri, By og Miljø ved Aalborg Universitet for at forbedre mulighederne for at kontrollere vand i byområder. De kombinerer matematiske modeller med mere datadrevet maskinindlæring. Ved at gøre det håber de at kunne begrænse antallet og omfanget af oversvømmelser.

Til dette formål bruger de UPPAAL Stratego, en videreudvikling af værktøjet UPPAAL, der bruges til at simulere, teste og verificere systemer. Værktøjet blev udviklet på Institut for Datalogi i samarbejde med Uppsala Universitet og har mange anvendelsesmuligheder – fra styring af trafik- og gulvvarmesystemer til udvikling af bedre beslutningsværktøjer i forbindelse med COVID-19-initiativer.

Vandsektoren er ligeledes et fokusområde for et Bridge-projekt i regi af DIREC (Digital Research Centre Denmark) under ledelse af professor Kim G. Larsen og professor Thomas D. Nielsen. Projektet gennemføres i samarbejde med Aarhus Vand, HOFOR, Seluxit og Grundfos.