Nyhed
Fra værksted til klasseværelse: Matematik, der gør en forskel
Lagt online: 29.04.2025

Nyhed
Fra værksted til klasseværelse: Matematik, der gør en forskel
Lagt online: 29.04.2025

Fra værksted til klasseværelse - Matematik, der gør en forskel
Nyhed
Lagt online: 29.04.2025
Nyhed
Lagt online: 29.04.2025
Tekst: Nelly Sander, AAU Kommunikation og Public Affairs
Foto: Tradium Gymnasium og Erhvervsskole
Matematik skal give mening, og det skal være relevant. Så enkelt kan det siges. Og det er lige nøjagtig det, AAU-lektor Bettina Dahl Søndergaard gør. Hun har stået i spidsen for et udviklingsprojekt, der netop handler om at gøre matematikundervisningen nærværende og dermed bidrage til at reducere det store frafald på erhvervsuddannelserne.
“Vi havde en stærk formodning om, at matematikundervisningen er en væsentlig faktor i, at mange elever vælger at droppe ud. Eleverne kan ofte ikke se forbindelsen mellem matematik og deres praktiske fag, og det kan fratage dem lysten og interessen for at lære,” siger hun.
Og formodningen ser ud til at holde stik. Motivationen stiger i hvert fald betydeligt, når eleverne opdager, at matematik kan bruges til at løse praktiske problemer og effektivisere deres håndværk.
“Det er essentielt, at eleverne får mulighed for at eksperimentere og undersøge konkrete problemstillinger. Det giver dem mulighed for at opbygge deres egne forståelser af, hvordan matematik kan anvendes i deres faglige kontekst,” siger Bettina Dahl Søndergaard.
Relevant matematik kan for eksempel være mekanikerlærlingen, der skal beregne omkreds af forskellige bilers dækstørrelse, hjulenes omdrejningshastighed eller indholdet af mikroplast i dækkene. Eller murerlærlingen, der skal beregne rumfang og vægt for at foretage en nøjagtig materialeberegning baseret på en hustegning med nøjagtige mål.
Forskningen peger på en klar sammenhæng mellem selvtillid og motivation. Når eleverne har tillid til deres evner til at løse specifikke opgaver, øges deres motivation for at starte på opgaven og deres evne til at løse udfordringerne undervejs.
Her spiller de gode erfaringer en vigtig rolle, da selv små sejre kan sætte gang i en positiv spiral. Det er derfor vigtigt at skabe situationer i undervisningen, hvor eleverne oplever, at de lykkes i forhold til konkrete udfordringer, som de løser ved hjælp af matematik.
Et væsentligt mål med projektet har været at give lærere på erhvervsskoler inspiration til at udvikle deres undervisning ved at anvende forskellige afprøvede og veldokumenterede metoder inden for matematikundervisning.
Lærere fra forskellige fag, der indeholder matematik, valgte relevante områder at samarbejde om. Lærerne har arbejdet i par – en håndværkslærer sammen med holdets matematiklærer – og sammen udviklede de undervisningsforløb, der blev afprøvet og evalueret med feedback fra både konsulenter og forskere.
“Lærerne tog matematikken ud i værkstederne – eller de integrerede værkstedsarbejdet i matematikundervisningen. Skabte bro. Og det havde stor succes. Eleverne oplevede undervisningen som motiverende, relevant og vigtig, uanset hvilket erhvervsfag og matematikniveau vi arbejdede med. Som en murerlærling sagde: 'I har ramt hovedet på sømmet,’” fortæller Bettina Dahl Søndergaard.
Mere om projektet
Projekttitel: Kompetenceløft af undervisere i matematik på erhvervsskoler (KLUMP)
Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden
Deltagere: Tradium Gymnasium og Erhvervsskole, Nationalt Center for Udvikling af Matematikundervisning og Aalborg Universitet
Følgende fag på grundforløbet er inddraget
- Smed
- Personvognsmekaniker
- Murer
- Business
- Tømrer
- Elektriker
- Industrioperatør
I 2023 var frafaldet på erhvervsuddannelserne i Danmark betydeligt højere end på gymnasiale uddannelser. Ifølge Børne- og Undervisningsministeriet forventes kun 59% af eleverne på erhvervsuddannelserne at fuldføre deres uddannelse, sammenlignet med 89% på de gymnasiale uddannelser.