Spring til indhold
Forside

Nyhed

Universitetspædagogikum i nye klæder

Lagt online: 15.11.2023

Deltagerne på AAU’s nye universitetspædagogikum kommer nu tættere på deres studerendes hverdag og oplever den problembaserede læring på egen krop. Et større fokus på PBL og et mere fleksibelt og praksisnært udviklingsforløb er grundtankerne bag AAU’s kompetenceudviklingstilbud til undervisere, der står på tærsklen af deres universitetskarriere.

Nyhed

Universitetspædagogikum i nye klæder

Lagt online: 15.11.2023

Deltagerne på AAU’s nye universitetspædagogikum kommer nu tættere på deres studerendes hverdag og oplever den problembaserede læring på egen krop. Et større fokus på PBL og et mere fleksibelt og praksisnært udviklingsforløb er grundtankerne bag AAU’s kompetenceudviklingstilbud til undervisere, der står på tærsklen af deres universitetskarriere.

Af Louise Hartmann, Institute for Advanced Study in PBL. Foto: Lars Horn

Videnskabelige medarbejdere på Aalborg Universitet (AAU) bliver fra 2024 klædt på til deres fremtidige karriere som universitetsundervisere på en ny måde. AAU har gentænkt og ændret sit universitetspædagogikum, og det nye format byder på flere ændringer af det eksisterende tilbud.

- Det nuværende format har virket siden 2016, og vi mener, at det – på trods af generel tilfredshed hos deltagerne – er på tide at ændre på formatet for at imødekomme de ønsker, som deltagerne over årene har givet udtryk for, fortæller lektor Nikolaj Stegeager.

Han udgør sammen med studielektor Line Bune Juhl den daglige ledelse i Learning Lab, som udbyder pædagogisk og didaktisk kompetenceudvikling af AAU’s medarbejdere.

- Samtidig får vi med det nye universitetspædagogikum en mere fleksibel uddannelse, der i endnu højere grad sætter fokus på deltagernes egen praksis, tilføjer Nikolaj Stegeager.

Færre forelæsninger – mere fleksibilitet

AAU’s universitetspædagogikum indeholder i dag en obligatorisk forelæsningsrække og en række valgfagsmoduler. De udgår alle med det nye universitetspædagogikum – dog med undtagelse af et enkelt onlinekursus med fokus på digital pædagogik.

- Det betyder på ingen måde, at vi afskaffer undervisningen. Blot at den vil få et andet og mere fleksibelt format. Deltagerne vil under forløbet få en større grad af medbestemmelse over deres individuelle udvikling som undervisere, forklarer Line Bune Juhl.

I stedet for de obligatoriske forelæsninger og undervisningssessioner indføres et intensivt todages internat med korte præsentationer, gruppearbejde, walk-and-talks og lignende aktiviteter. Derudover indgår to fælles seminarer, undervisningsobservationer og en række obligatoriske møder i mindre grupper.

Studiegruppen bliver forløbets omdrejningspunkt

Deltagerne på AAU’s nye universitetspædagogikum bliver inddelt i mindre studiegrupper af 4-5 personer. Alle gruppemedlemmerne tildeles både en pædagogisk- og en faglig vejleder, og studiegrupperne mødes jævnligt med deres vejledere i løbet af det år, som uddannelsen forløber over.

Deltagerne er i samarbejde med vejlederne ansvarlige for at sikre det faglige indhold i gruppemøderne. Det er her, de kan diskutere emner, der er særligt relevante for deres undervisning eller aktuelle problematikker, de står over for i relation til deres rolle som underviser eller vejleder.

Udviklingen af den nye model

Det nye universitetspædagogikum er udviklet med udgangspunkt i dansk og international forskning på området. Undervejs i processen er udkast blevet drøftet i Det Strategiske Uddannelsesråd (DSUR), med pædagogiske eksperter fra alle fakulteter, vejledere under Universitetspædagogikum og ekspertgruppen for Universitetspædagogikum.

I slutningen af august 2023 godkendte AAU’s prodekaner for uddannelse udkastet til AAU’s Universitetspædagogikum, hvorefter finjusteringer og forberedelser har været på tapetet.

Det nye Universitetspædagogikum 2024 har opstart den 9. januar 2024, og tilmeldingen er nu åben.

Om AAU’s universitetspædagogikum

Universitetspædagogikum på AAU er et forskningsbaseret kompetenceudviklingsforløb, som klæder universitetsansatte, primært adjunkter og postdocs, på til deres videre karriere som undervisere.

Universitetspædagogikum er et centralt element i universitetets kvalitetssikringssystem på uddannelsesområdet. Universitetspædagogikum har PBL som omdrejningspunkt, og forløbets overordnede formål er at udvikle og sikre deltagernes pædagogiske kompetencer til at varetage holdundervisning, vejledning, undervisningsplanlægning og eksamener på universitetets uddannelser.

Læs mere om Universitetspædagogikum 2024