Nyhed
Endelig plan for det fremtidige kandidatlandskab på AAU vedtaget
Lagt online: 21.05.2025

Nyhed
Endelig plan for det fremtidige kandidatlandskab på AAU vedtaget
Lagt online: 21.05.2025

Sådan gennemfører Aalborg Universitet kandidatreformen
Nyhed
Lagt online: 21.05.2025
Nyhed
Lagt online: 21.05.2025
Af Jakob Elkjær, AAU Kommunikation og Public Affairs
Foto: William Brændstrup
Aalborg Universitet har en plan:
Det er nogle af konsekvenserne af kandidatreformen på Aalborg Universitet ifølge direktionens plan. Kandidatreformen blev besluttet i Folketinget i juni 2023. Som de øvrige danske universiteter, er AAU blevet bedt om at melde sin plan for tilpasning til reformen ind til ministeriet.
”Jeg glæder mig over, at vi er kommet frem til et gennemarbejdet udkast til en institutionsplan, som både lever op til de politiske krav, er koordineret med de øvrige universiteter og som beror på gode input fra de faglige miljøer på Aalborg Universitet,” siger prorektor Anne Marie Kanstrup.
AAU’s fakulteter har de seneste måneder arbejdet intensivt på at udforme deres indstillinger til, hvilke af deres uddannelser, der kan omlægges til erhvervskandidatuddannelser eller til 75 ECTS-uddannelser, hvorefter Hovedsamarbejdsudvalget, det øverste samarbejdsorgan mellem universitetets ledelse og medarbejdere, har drøftet planen.
”Alle parter har virkelig arbejdet professionelt med den enorme opgave, det har været at vurdere, hvad der kan omlægges, hvordan uddannelserne kan transformeres og hvilke helt nye uddannelser, der er relevante for arbejdsmarkedet, og hvordan det skal implementeres”, siger Anne Marie Kanstrup.
På de nye treårige erhvervskandidatuddannelser skal de studerende først gå et år på universitetet på fuld tid, hvorefter de skal arbejde på deltid i en virksomhed og studere på deltid de næste to år. På hele 40 uddannelser – primært ingeniøruddannelser - udbydes denne mulighed fra 2028.
”Jeg glæder mig til dialogen med virksomhederne. Vi har valgt at udbyde erhvervskandidater inden for en lang række uddannelser, så virksomhederne kan få præcis den specialiserede arbejdskraft, som netop de har brug for,” siger Anne Marie Kanstrup.
Med kandidatreformen skal landets universiteter samlet i 2028 omlægge 10 procent af uddannelserne til etårige 75 ECTS-uddannelser og 10 procent til erhvervskandidatuddannelser.
Direktionens forslag til den samlede institutionsplan lever op til det politiske krav om, at universitetet i 2028 højst må optage 2.560 studerende på en kandidatuddannelse med de klassiske 120 ECTS-point, som vi kender det i dag. Fordelt på hovedområder lægger forslaget op til, at områderne inden for humaniora, samfundsfag og naturfag får færre pladser til 120 ECTS-uddannelser, end ministeriet har lagt op til, mens det for de sundhedsvidenskabelige og tekniske områder gælder, at der er flere pladser.
”Afvigelserne mellem hovedområderne bunder primært i lukninger af uddannelser på humaniora og samfundsfag som følge af den forrige reform; udflytningsreformen. Derudover har vi fået ekstra pladser til medicinuddannelsen og valgt at fastholde vores udvikling af et STEM-campus i København inden for it og bæredygtighed. De uddannelser, vi har valgt at lukke, har enten høj ledighed eller er for små til at være robuste,” siger prorektor.