Spring til indhold
Forside

Nyhed

Retsvidenskabelig forskning og ny viden fra AAU understøtter udmøntningen af FN’s verdensmål

Forskningen i antikorruptionsregler og årlige afrapporteringer til EU-kommissionen skal sikre, at Danmark til enhver tid lever op til de højeste regler.

Nyhed

Retsvidenskabelig forskning og ny viden fra AAU understøtter udmøntningen af FN’s verdensmål

Forskningen i antikorruptionsregler og årlige afrapporteringer til EU-kommissionen skal sikre, at Danmark til enhver tid lever op til de højeste regler.

Juridisk institut på Aalborg Universitet er med helt i front både nationalt og internationalt med forskning i udvikling af regler om korruption. Forskning, som kan være med til at sikre etablering af ansvarlige og gennemsigtige institutioner i henhold til FN’s Verdensmål nr. 16. Og forskningen, som anvendes direkte af de retshåndhævende myndigheder i Danmark, bl.a. politi, anklagemyndighed og domstolene i konkrete sager.

Danmark er et af de mindst korrupte lande i verden, men det skal ikke blive en sovepude, for det kan hurtigt gå skævt.

Sten Bønsing, Juridisk Institut

Særligt professor Sten Bønsings forskning i regler om karenstid ved personers skift fra offentlige hverv til privat ansættelse (såkaldt ”svingdørsregler”) er banebrydende, da forskningen bidrager til en fastlæggelse af, hvordan regler vil kunne udarbejdes, hvis den lovgivende magt ønsker at forebygge korruption. Ligeledes vil korruptionsforebyggende regler kunne efterkomme en international kritik, da Danmark modsat det meste af verdenen mangler sådanne regler, hvilket er påpeget i flere internationale korruptionsanalyser af Danmark, bl.a. GRECO’s 5. korruptionsevaluering og EU-Kommissionens rapport om retsstatssituationen 2020, Danmark.

KORRUPTION SKABER INEFFEKTIVE SAMFUNDSSTRUKTURER
- Både forskningen i antikorruptionsregler og vores årlige afrapporteringer til EU-kommissionen skal sikre, at vi til enhver tid lever op til de højeste regler. Danmark er et af de mindst korrupte lande i verden, men det skal ikke blive en sovepude, for det kan hurtigt gå skævt. Et lavt korruptionsniveau i et land er ikke bare et moralsk ideal om retfærdighed, men kan omsættes i effektivitet og penge. Korruption giver ineffektive samfundsstrukturer, hvor det ikke er de bedste og billigste løsninger, der vinder. Derfor er det en god forretning at have et lavt korruptionsniveau, siger professor Sten Bønsing, Juridisk Institut.
 

ÅRLIGE AFRAPPORTERINGER TIL EU-KOMMISSIONEN
Sten Bønsing står for 3 til 4 årlige afrapporteringer til EU-kommissionen om Danmarks overholdelse af internationale anti-korruptionsanbefalinger. Disse rapporter fokuserer bl.a. på bæredygtige systemer, der sikrer et retligt robust retsstatssystem, der kan modstå korruption, svindel, pengehvidvask og magtmisbrug.

LÆS MERE
- GRECO’s (2019) 5. korruptionsevaluering: https://www.coe.int/en/web/greco/evaluations 
- EU Kommissionen: Årsrapport om retsstatssituationen, 2020 - https://ec.europa.eu/info/publications/2020-rule-law-report-communication-and-country-chapters_da 
- Sten Bønsing, Erhvervsmæssig karenstid for embedsmænd og ministre, Ugeskrift for Retsvæsen, s 187-194, 2019
Abstract: https://vbn.aau.dk/da/publications/erhvervsm%C3%A6ssig-karenstid-for-embedsm%C3%A6nd-og-ministre 
- Sten Bønsing og Lars Bo Langsted; ”Uberettigede” gaver til offentligt ansatte: en forvaltningsretlig og strafferetlig analyse, Ugeskrift for Retsvæsen, 2010, s. 333-340
Abstract: https://vbn.aau.dk/da/publications/uberettigede-gaver-til-offentligt-ansatte-en-forvaltningsretlig-o-2 


KONTAKT
Professor Sten Bønsing, Juridisk Institut, mail sb@law.aau.dk