Af Louise Toft Andersen, HR-afdelingen. Foto: Colourbox
- Samtaler med en mentor kan synliggøre karriereveje og bidrage til planlægning og målopfyldelse. Vi skal understøtte karriereudvikling uanset stillingskategori, og derfor lancerer vi et mentorprogram, hvor målgruppen både omfatter VIP og TAP, siger Lars Hvilsted Rasmussen, som er formand for Udvalget for Ligestilling og Diversitet (ULD).
AAU’s nye mentorprogram henvender sig til alle medarbejdere på AAU uanset stillingskategori, alder og nationalitet. Ordningen er tværorganisatorisk. Det vil sige, at mentees og mentorer matches på tværs af fakulteter eller afdelinger. Det er for at sikre et neutralt og fortroligt rum mellem mentor og mentee.
En tværorganisatorisk ordning
Tidligere har ULD stået for en tværfakultær mentorordning for forskere på AAU. Det er på baggrund af de positive evalueringer derfra, at ordningen lanceres på ny i et udvidet format.
- Det viste sig at være en rigtig god mulighed at drøfte min arbejdssituation og fremtidige karriere med én, der har stor erfaring, men ikke kender til mit institut. Det gav nye øjne på min situation, siger Ida Sofie Gøtzsche Lange, der er adjunkt ved Institut for Arkitektur og Medieteknologi og tidligere mentee i AAU’s Mentorprogram.
Netop det at mentor og mentee matches på tværs af organisatorisk ophæng også en tidligere mentor haft gode erfaringer med:
- Jeg er blevet bekræftet i, at arbejdet som mentor er interessant og givende. Det er noget, jeg gerne vil arbejde med fremadrettet med henblik på at udbygge mine kompetencer i selve mentorarbejdet, som jo er anderledes end vejledning. Det var en fordel, at vi kom fra forskellige forskningsmiljøer, hvor jeg kunne bidrage med en anden perspektivering, siger Anja Lisbeth Frederiksen, der er overlæge, ph.d., klinisk professor ved Klinisk Institut og tidligere mentor.
Mentorforløb i grupper
Mentorprogrammet adskiller sig fra traditionelle mentorprogrammer, fordi det foregår i grupper. Gruppementoring giver mulighed for at diskutere fælles erfaringer, det bidrager til flere perspektiver i samtalerne og et udvidet fokus på karriereudvikling. Det giver desuden deltagerne mulighed for at udvide deres netværk på AAU.
Der matches grupper, så de består af en mentor og fire-seks mentees. I forbindelse med tilmelding skal både mentorer og mentees angive deres anciennitet og udvælge de temaer, som de ønsker sparring på, eller som de tilbyder mentoringen indenfor. På den baggrund bliver deltagerne matchet i mentorgrupper.
Mentorordningen består af to modeller – én for det videnskabelige personale og en for det teknisk-administrative personale.
Bliv god klædt på undervejs
Studielektor Jakob Nørlem fra Institut for Kultur og Læring er tilknyttet mentorordningen og skal understøtte mentorerne til at agere bedst muligt i rollen som mentor over for en gruppe af mentees. Jakob Nørlem har været med til at udvikle coachingbegrebet i Danmark og var med til at stifte European Mentoring and coaching Council (EMCC). Han har udgivet artikler og bøger omkring mentorarbejdet og har tidligere bistået AAU’s tværfakultære mentorprogram.
Klinisk professor Anja Lisbeth Frederiksen mener, at Jakob Nørlems workshops for mentorer var til stor hjælp og inspiration, da hun skulle være mentor:
- Jeg har lært meget af de forskellige redskaber, som jeg kan bruge fremover, herunder at stille spørgsmål på forskellige måder. Det har uden tvivl bidraget positivt i forhold til at opbygge en god relation til mentee, siger hun.
Som start på forløbet afholder AAU et kickoff-arrangement for alle mentorer og mentees, hvor deltagerne præsenteres for de forskellige roller, og hvad der kan forventes af forløbet.
Bliv mentor eller mentee
Den 4. januar åbnes for tilmelding til AAU’s Mentorprogram. Der er åben for tilmelding frem til den 24. februar.
Du finder tilmeldingsblanketter for mentorer og mentees på siden AAU’s Mentorprogram. Når du tilmelder dig ordningen, har du mulighed for at angive, om du foretrækker et forløb på dansk eller på engelsk.
På siden AAU Mentorprogram kan du læse mere om mentorprogrammet. Her finder du blandt andet en tidsplan over forløbet.
Lanceringen af AAU’s Mentorprogram sker som en del af universitets arbejde med ligestilling og diversitet. Her kan du kan læse mere om Udvalget for Ligestilling og Diversitet og AAU’s Mentorprogram.
Mentorprogrammet løber over 12 måneder. Herefter evalueres form og indhold inden en flerårig ordning skydes i gang.