Nyhed
Nyt AI lab skal få robotter og mennesker til at samarbejde mere effektivt
Lagt online: 30.04.2025

Nyhed
Nyt AI lab skal få robotter og mennesker til at samarbejde mere effektivt
Lagt online: 30.04.2025

Nyt AI lab skal få robotter og mennesker til at samarbejde mere effektivt
Nyhed
Lagt online: 30.04.2025
Nyhed
Lagt online: 30.04.2025
Af David Graff, AAU Kommunikation og Public Affairs
Hvis der er én ting, som alle, der arbejder professionelt med robotteknologi, er enige om, så er det, at robotter kommer til at påvirke vores liv og samfund fundamentalt.
Men selv om robotteknologi allerede i dag gør en forskel mange steder, så er der stadig problemer at finde løsninger på.
Som for eksempel når industrielle robotter går fejl af eller ligefrem blokerer for mennesker, eller når styringen af robotter på sundhedsområdet bliver så krævende, at de mennesker med funktionsnedsættelser, der mere end nogen andre behøver robotterne, ikke magter opgaven.
Kunstig intelligens kan være den manglende brik
Kort sagt handler det om at få robotter til at arbejde langt mere intuitivt og effektivt sammen med mennesker og med hinanden. Den opgave stilles der skarpt på i et nyt lab på Aalborg universitet kaldet AI:Cybernetics.
”Vores mål er at skabe AI, der ikke kun er smart i teorien, men også sikker, adaptiv og handlingsorienteret i praksis, uanset om det handler om at kontrollere proteser, optimere produktion eller forstå komplekse data”, forklarer lektor Dimitris Chrysostomou fra Institut for Materialer og Produktion.
Sammen med lektor Jakob Dideriksen fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi leder Dimitris Chrysostomou arbejdet i det nye lab. Ved at forene de to institutter samles ekspertise inden for robotteknologi, cyber-fysiske systemer, menneske-AI interaktion og læringsbaseret kontrol om én opgave: at udvikle robotter, der kan samarbejde mere naturligt med mennesker i sundhedssektoren end i dag.
Mere specifikt skal der i det nye lab udvikles en ny form for styring, hvor AI kombinerer menneskelige signaler (som muskelsignaler) med forståelse af omgivelserne, for eksempel via kameraer.
”Inden for det første år forventer vi at kunne demonstrere AI, der fungerer pålideligt i virkelige miljøer; tænk smarte fabrikker, adaptive robotter og robust beslutningsstøtte”, forklarer Dimitris Chrysostomou, der særligt kommer til at bidrage med viden om autonome systemer, færdighedsbaseret robotprogrammering og AI-drevet beslutningstagning i industrielle miljøer.
Samspil med offentligheden
Jakob Dideriksen fortæller, at samspillet med offentligheden vil være en nøgle i det nye labs arbejde, da formålet netop er at udvikle AI-baseret robotteknologi, som vi alle kommer til at skulle interagere med:
”Det er essentielt, at de metoder, vi udvikler, kommer til at fungere i praksis og at for eksempel protesebrugere vil opleve, at de forbedrer deres evne til at udnytte det fulde potentiale i deres protese. Derfor vil vi afholde forskellige begivenheder og dele vores fremskridt åbent gennem forsøg, workshops og åbne laboratoriedage med potentielle brugere”, fortæller han.
I den nærmeste fremtid skal der ansættes tværfagligt orienterede ph.d.-studerende til at arbejde med eksempelvis adaptiv kontrol af rehabiliteringsrobotter, integration af information fra forskellige sensorer for industrielle ”cobots” og multimodal AI til styring af robotter i effektivt samarbejde mellem brugeren og robotten.
Fakta
Aalborg Universitets fem AI:X Labs skal fremme AI-forskning og levere bæredygtige løsninger. Laboratoriernes mål er at udvikle nye AI-talenter, styrke tværfaglig forskning og opbygge et stærkt internationalt ry for AI-forskning med høj gennemslagskraft.
De fem AI:X Labs er:
Læs mere om de fem AI:X labs: https://www.aix.aau.dk/