Spring til indhold
Forside

Nyhed

Ny grøn teknologi til fødevareindustrien - Bæredygtigt eksporteventyr startede på Aalborg Universitet

Lagt online: 16.03.2022

Den nordjyske virksomhed Lyras er udvalgt til at levere energibesparende teknologi til Australien og New Zealand. Teknologien, der i sin spæde start blev udviklet på Aalborg Universitet, inaktiverer mikroorganismer i fx mælk ved hjælp af UV-lys og skal dermed gøre energikrævende, traditionel pasteurisering overflødig.

Af Jane Grønning Johansen

Lyras skal nu sikre en mere bæredygtig fødevareproduktion på den anden side af kloden. Den australske fødevareproducent Beston Global Food Company har i en periode sikret sig eneret i Australien og New Zealand til brug af den bæredygtige teknologi, som inaktiverer bakterier og sporer i fødevarer ved hjælp af UV-lys.

- Vi er stolte af, at en fødevaregigant har købt vores teknologi til en mere bæredygtig fødevareproduktion i Australien og New Zealand. Teknologien sparer op til 90 procent energi og 60 procent vand i forhold til traditionel pasteurisering, Det forklarer Lyras’ CEO Rasmus Mortensen, som begyndte at udvikle teknologien i sit speciale på Aalborg Universitet.

Lyras’ CEO Rasmus Mortensen.

Den australske fødevaregigant fremstiller bl.a. mælkeproteinet lactoferrin, der bruges i modermælkserstatning til spædbørn.  

Teknologien udviklet på Aalborg Universitet 

Lyras’ eksporteventyr startede på Aalborg Universitet, hvor CEO Rasmus Mortensen studerede. Her startede han sin forskning i UV-lys som et bæredygtigt alternativ til pasteurisering af flydende fødevarer som fx mælk og juice, og det blev startskuddet til en succesfuld virksomhed i dag.

- Hele produktpaletten hos Lyras udspringer af den forskning, jeg lavede på Aalborg Universitet i forbindelse med mit speciale. Her blev grundstenen lagt til den teknologi, som kan spare millioner af tønder råolie, fordi vi nedsætter energiforbruget dramatisk ved at uskadeliggøre farlige bakterier med UV-lys i stedet for at varme fx mælk op og køle den ned igen. Denne teknologi gør en reel forskel for det globale klima, siger Rasmus Mortensen. 

Australsk fødevareproducent ser potentiale i Lyras’ teknologi

Lyras’ teknologi kan bruges på alle typer flydende fødevarer. Men udvælgelsen til produktion af netop lactoferrin ses af virksomheden som en særlig blåstempling, idet fødevaresikkerheden skal være i top, når produktet er til nyfødte.  

- Lactoferrin er meget varmefølsomt og taber ca. en tredjedel af sin aktivitet ved at blive varmet op. Derfor er det en stor gevinst, at producenter i stedet for at bruge traditionel pasteurisering, kan anvende vores teknologi, raslysering. Vi har flere andre virksomheder i den del af verden, Asien og Oceanien, som er meget interesserede, forklarer Leif Brandt Iversen, senior sales manager hos Lyras.

Hos Beston Global Food Company i Australien hilser de udsigten til en grønnere teknologi til pasteurisering af flydende fødevarer velkommen. Evnen til at fremstille lactoferrin sikkert uden at være tvunget til at varme det op er helt unik på markedet, og derfor giver Lyras’ teknologi den australske fødevareproducent muligheden for at fremstille mælkeproteinet i sin mest naturlige tilstand med original bioaktivitet og renhed. 

- Vi er stolte af at anvende verdens førende teknologi på området til at udvikle næste generation af lactoferrin-produkter. Det er et væsentligt skridt fremad i forhold til de nuværende produkter på markedet, siger Darren Flew, CEO ved Beston Global Food Company.  

For yderligere info, kontakt venligst  

  • Rasmus Mortensen, CEO, Lyras, (+45) 53701549 
  • Ruben Riksted, marketing manager, Lyras, 20781221

Fakta om Lyras og raslysering  

Lyras har opfundet en banebrydende teknologi, der inaktiverer mikro organismer i råmælk og andre uigennemsigtige væsker ved hjælp af UV-lys. Teknikken er langt mindre energikrævende end traditionel pasteurisering, der kræver at produktet varmes op og køles ned igen. Den nye teknologi hedder raslysering og benytter en UV-lyskilde, kombineret med et lysfilter, der koncentrerer en bestemt type UV-lys, som mælk eller væske ledes forbi i en kontrolleret bevægelse, så alt belyses. Hermed inaktiveres bakterier og sporer effektivt samtidig med, at mælken beholder vitaminer og smag. Teknikken kan også bruges på juice, vin, øl og mange andre flydende væsker og fødevarer.

Ordet raslysering

Ordet pasteurisering kommer fra opfinderen Louis Pasteur, som opfandt en metode til at inaktivere bakterier og sporer i fx mælk ved at varme den op og køle den ned igen. Lyras’ teknologi til at inaktivere bakterier og sporer med UV-lys er før blevet kaldt for ”koldpasteurisering”. Men fordi ordene ”kold” og ”pasteurisering” er modstridende, bruges nu i stedet ordet raslysering. Ordet er skabt af de tre første bogstaver i navnet Rasmus Mortensen, opfinder af teknologien, og ordet lys.