Spring til indhold.
Forside

Nyhed

Ny fermenterings­teknologi til produktion af proteinrige fødevare­ingredienser fra restprodukter

Lagt online: 04.10.2022

Hops

Myco4Food har udviklet en innovativ proces til at ”upcycle” mask, et overskudsprodukt fra ølproduktion, fra at være et lavkvalitets dyrefoder til en proteinrig fødevareingrediens.

Nyhed

Ny fermenterings­teknologi til produktion af proteinrige fødevare­ingredienser fra restprodukter

Lagt online: 04.10.2022

Hops

Myco4Food har udviklet en innovativ proces til at ”upcycle” mask, et overskudsprodukt fra ølproduktion, fra at være et lavkvalitets dyrefoder til en proteinrig fødevareingrediens.

Myco4Food har udviklet en ny fermenteringsteknologi med udgangspunkt i solid-state-fermentering, som giver muligheden for en helt ny type proteinproduktion til væsentlig reduceret energi omkostning.

Ved at bruge mask, som er et overskudsprodukt fra ølproduktion på bryggerier, kan Myco4Food med den nye teknologi, producere proteinrige fødevareingredienser til direkte brug i fødevarer.

Mask indeholder en række svampe og ved at dyrke svampene kan disse omdanne masken til et spiseligt svampeprotein af høj kvalitet. Gennem væksten øges proteinindholdet med 80-100% og der opstår samtidigt en smag af umami, som kan bidrage til smagen i fx plantebaserede fødevareprodukter.

Brewers Spent Grains
Mask - også kaldet "brewers spent grains"

Et mere bæredygtigt fødevaresystem

Vores nuværende landbrugsproduktion bidrager negativt til den samlede udledning af klimagasser samtidig med, at vi bliver flere og flere mennesker. Der er derfor et ønske og mål om at reducere CO2-udledningerne fra både landbrugs- og fødevaresektoren og samtidigt opnå et mere bæredygtigt fødevaresystem.

På grund af en samtidigt stigende efterspørgsel på proteinprodukter globalt, og for at undgå yderligere rydning af regnskov og pres på de naturlige økosystemer skal der derfor findes mere effektive måder at producere proteiner på. En oplagt metode er bl.a. at udnytte de store mængder af organiske restprodukter, som fødevareindustrien producerer. Som et første skridt, har Myco4Food derfor fokuseret på mask fra bryggerier, som alene i Danmark udgør mange tusinde tons årligt.

Baseret på 15 års forskning om svampeceller og fermentering

Myco4Food blev stiftet i februar 2022 på baggrund af forskning fra Aalborg Universitet og et ønske om at udforske, hvordan fermenteringsprocessen kan skaleres gennem nye moniteringsmetoder. Bag forskningen, som har dannet grundlag for stiftelsen, er lektor Mette Lübeck og lektor Peter Stephensen Lübeck fra Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet København.

Siden 2008 har de to erfarne forskere forsket i svampecellefabrikker og produktion af proteiner gennem simple fermenteringssystemer. I 2018 blev forskningen yderligere anvendt i en række studenter- og specialeprojekter, som bl.a. var med til at lede til ideen om at starte en virksomhed på baggrund af forskningen.

I 2020 blev nuværende CFO Jesper Schierbeck-Hansen en del af teamet. Jesper var bl.a. også med til at stifte virksomheden BiomassProtein sammen med Mette Lübeck i august 2017 – en virksomhed som arbejder med proteiner fra græs til foder og fødevarer.

I 2022 blev, trådte Aslak Heuser Clement Christiansen ind som CEO i Myco4Food. Aslak havde tidligere, siden 2020, været ansat i en bioraffineringsstilling, som Videnskabelig Assistent på Aalborg Universitet København, hvor han samtidigt tog del i den tidlige udvikling af Myco4Food. Herefter modtog Myco4Food både en InnoFounder fra Innovationsfonden og blev optaget i Venture Lab hos BioInnovation Institute, og har medio 2022 hentet 5 mio. kr i soft funding.

Teamet bag Myco4Food

Snart klar med prototype

Myco4Foods forventer, at de i løbet af de næste år har deres første prototype klar af deres fermenteringsanlæg, som derefter skal placeres hos et bryggeri. Målet med prototypen er at komme et væsentlig skridt nærmere et salgbart produkt på markedet.

Teamet forventer i løbet af det kommende år derudover at have et eller flere samarbejder etableret med en række fødevarevirksomheder, herunder et bryggeri og ingeniørselskab, samt at få udviklet flere fødevareprototyper med fermenteret mask. Sideløbende arbejder teamet med at tiltrække relevante investorer, bl.a. til den videre rejse efter InnoFounder og Venture Lab forløbene.

Kommercialiseringsprocessen

AAU Forskningsinnovation har bidraget til Myco4Foods rejse, startende fra et forskningsprojekt til i dag at være en virksomhed. Ifm. Mette Lübeck og Peter Stephensen Lübecks forskning indenfor svampecellefabrikker, fermenteringssystemer og bioraffinering har AAU Forskningsinnovation hjulpet med at afdække forskningens kommercielle potentiale og mulige IPR-rettigheder.

I 2020 tilsluttede Jesper Schierbeck-Hansen sig teamet med fokus på den yderligere kommercialisering.

Ydermere har teamet efterfølgende modtaget sparring og vejledning ifm. udviklingen af virksomhedens forretningsmodel, pitch træning, fundingmuligheder samt netværk, som har skabt match med eksterne parter.