Et mere bæredygtigt fødevaresystem
Vores nuværende landbrugsproduktion bidrager negativt til den samlede udledning af klimagasser samtidig med, at vi bliver flere og flere mennesker. Der er derfor et ønske og mål om at reducere CO2-udledningerne fra både landbrugs- og fødevaresektoren og samtidigt opnå et mere bæredygtigt fødevaresystem.
På grund af en samtidigt stigende efterspørgsel på proteinprodukter globalt, og for at undgå yderligere rydning af regnskov og pres på de naturlige økosystemer skal der derfor findes mere effektive måder at producere proteiner på. En oplagt metode er bl.a. at udnytte de store mængder af organiske restprodukter, som fødevareindustrien producerer. Som et første skridt, har Myco4Food derfor fokuseret på mask fra bryggerier, som alene i Danmark udgør mange tusinde tons årligt.
Baseret på 15 års forskning om svampeceller og fermentering
Myco4Food blev stiftet i februar 2022 på baggrund af forskning fra Aalborg Universitet og et ønske om at udforske, hvordan fermenteringsprocessen kan skaleres gennem nye moniteringsmetoder. Bag forskningen, som har dannet grundlag for stiftelsen, er lektor Mette Lübeck og lektor Peter Stephensen Lübeck fra Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet København.
Siden 2008 har de to erfarne forskere forsket i svampecellefabrikker og produktion af proteiner gennem simple fermenteringssystemer. I 2018 blev forskningen yderligere anvendt i en række studenter- og specialeprojekter, som bl.a. var med til at lede til ideen om at starte en virksomhed på baggrund af forskningen.
I 2020 blev nuværende CFO Jesper Schierbeck-Hansen en del af teamet. Jesper var bl.a. også med til at stifte virksomheden BiomassProtein sammen med Mette Lübeck i august 2017 – en virksomhed som arbejder med proteiner fra græs til foder og fødevarer.
I 2022 blev, trådte Aslak Heuser Clement Christiansen ind som CEO i Myco4Food. Aslak havde tidligere, siden 2020, været ansat i en bioraffineringsstilling, som Videnskabelig Assistent på Aalborg Universitet København, hvor han samtidigt tog del i den tidlige udvikling af Myco4Food. Herefter modtog Myco4Food både en InnoFounder fra Innovationsfonden og blev optaget i Venture Lab hos BioInnovation Institute, og har medio 2022 hentet 5 mio. kr i soft funding.