Nyhed
Nu kan danskerne komme med bud på historiske kvinder, der bør hædres i det offentlige rum
Lagt online: 17.07.2025

Nyhed
Nu kan danskerne komme med bud på historiske kvinder, der bør hædres i det offentlige rum
Lagt online: 17.07.2025

Nu kan danskerne komme med bud på historiske kvinder, der bør hædres i det offentlige rum
Nyhed
Lagt online: 17.07.2025
Nyhed
Lagt online: 17.07.2025
Pressemeddelelse
Aalborg Universitet og Kulturministeriet beder nu danskerne om hjælp til at komme med deres bud på de kvinder i danmarkshistorien, som fortjener større anerkendelse.
I dag er det offentlige rum nemlig domineret af kunst – for eksempel statuer - som hylder de mænd, der på hver deres måde har været centrale i Danmarks historie. Der er selvsagt mange kvinder, som i tidens løb har haft en central betydning i vores historie, men de glimrer ved deres fravær.
Med lanceringen af borgerbidrag.dk får danskerne nu mulighed for at pege på de kvinder, som de mener, der mangler at blive hædret i deres lokalområde. Bidragene indtastes via borgerbidrag.dk.
”Hvi vi ser os om i København, så er der flere statuer af fabeldyr end af kvinder. Det er jo helt skævt. Og på samme måde findes der mange kvinder i alle dele af landet, som ikke har fået den hæder, de fortjener, selvom de har været helt centrale i danmarkshistorien. Tag for eksempel Nina Bang, som var Danmarks første kvindelige minister eller Karen Wolff en af vores helt store iværksættere. For mig er det vigtigt, at fremtidens generationer møder forbilleder i det offentlige rum, som de kan spejle sig i. For vi har alle brug for forbilleder."
”Det er over 100 år siden, at kvinder i Danmark fik stemmeret, men den indebar tilsyneladende ikke retten til en stemme i danmarkshistorien. Faktisk udgør kvinder stadig i gennemsnit kun en tiendedel af navnestoffet i bøger, der kalder sig danmarkshistorier. Det samme fravær finder man i kunsten i det offentlige rum. Det er der mange grunde til, men manglen på betydningsfulde kvinder er ikke blandt dem. Faktisk flyder fortiden over med egnede kandidater. Derfor har vi brug for, at folk rundt om i hele landet hjælper til med at udpege netop de kvinder, som vi – i hvert fald og som minimum – bør minde, så vi langt om længe får gjort danmarkshistorien til vores fælles historie.
Vejen mod flere statuer af kvinder
1. Officiel kortlægning af kunsten i det offentlige rum
Museum of Art in Public (MAPS) kortlægger eksisterende statuer i det offentlige rum. Ny Carlsbergfondet har støttet initiativet med midler, som bl.a. skal gå til formidlings- og læringsmateriale samt debataktiviteter.
2. Udpegning af manglende kvinder i kunsten i det offentlige rum
Et universitetsudvalg udarbejder en liste med centrale kvinder i dansk historie, som er blevet forbigået eller overset i udsmykningen af det offentlige rum, og udpege hvor de kunne stå. Der vil også komme et digitalt opslagsværk, hvor fx kommuner og byplanlæggere kan søge kvinder frem, som har udmærket sig på særlige fagområder eller i et særligt geografisk område (til brug for fx statuer eller vejnavne). Forslagene fra borgerbidrag.dk vil indgå i udvalgets arbejde sammen med Dansk Erhvervs bidrag med navne på betydningsfulde erhvervskvinder.
Medlemmerne af udvalget er eksperter inden for kunst, historie og byplanlægning og understøttes af professor i historie på Aalborg Universitet Poul Duedahl.
3. Flerårig pulje til opførelse af kunst af kvinder i det offentlige rum
For at støtte op om udvalgets anbefalinger vil kulturministeren afsætte midler til en flerårig pulje som kan bruges til medfinansiering af opførelse af kunst af betydningsfulde kvinder i det offentlige rum.
Yderligere oplysninger
Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16