Nyhed
Nordjyske folketingsmedlemmer: Væk med skævvridning
Lagt online: 30.09.2021

Nyhed
Nordjyske folketingsmedlemmer: Væk med skævvridning
Lagt online: 30.09.2021

Nordjyske folketingsmedlemmer: Vaek med skævvridning
Nyhed
Lagt online: 30.09.2021
Nyhed
Lagt online: 30.09.2021
Af Jane Grønning Johansen, AAU Kommunikation. Foto: Sana Mahin Doost, Rektorsekretariatet.
Basisforskningsmidler, dimittendledighed og udflytning af uddannelser var på dagsordenen, da universitetet mandag den 27. september havde besøg af syv nordjyske folketingsmedlemmer.
Rektor Per Michael Johansen bød de nordjysk-valgte politikere velkommen med henvisning til, at Aalborg Universitet endelig er fysisk tilbage efter et år, hvor både samfundet og universitetet har været lagt ned af Covid-19.
Prorektor Anne Marie Kanstrup understregede desuden, at universitetet ikke har været lukket under nedlukningen, men i stedet har fungereret som et online universitet.
- Det har været en imponerende indsats, for fagligt har vi ikke stået stille. Ud over det faglige har vi også haft stort fokus på trivsel, og hvordan det er at gå på universitetet, når man sidder hjemme. Det arbejder vi videre med ind i efteråret, fortalte Anne Marie Kanstrup til folketingsmedlemmerne.
Herefter lagde rektor ud med at præsentere Aalborg Universitets nye strategi Viden for Verden 2022-2026, som afløser den nuværende strategi, der udløber med udgangen af 2021.
- Vi er blevet et stærkere universitet i løbet af de sidste fem år. Nu står vi over for en ny strategiperiode, men strategien hedder stadig Viden for Verden, for det er dét, vi er sat i verden for, fortalte rektor Per Michael Johansen.
Centralt i den nye strategi står blandt andet ambitionen om at være et missionsdrevet universitet, der kan bidrage til at løse de store udfordringer i samfundet og i verden som for eksempel klimaforandringer samt at skabe en digitalisering, der har os mennesker i centrum.
Dialogen med de nordjyske folketingsmedlemmer handlede også om Folketingets aftale om ’Flere muligheder for uddannelser i hele landet’, der kræver reduktioner eller udflytninger af uddannelser fra de fire store byer i Danmark.
Her kunne prorektor fortælle, hvordan AAU arbejder med to spor for at leve op til aftalen:
- Vi følger et spor om færre uddannelsespladser, hvor vi naturligvis også kigger ind i aftalens krav om at tilpasse uddannelserne til de områder, hvor vi vurderer, at samfundet får brug for arbejdskraft, sagde Anne Marie Kanstrup.
Det andet spor handler om, hvilke uddannelser det vil give mening at flytte uden for Aalborg og København, ud over aftalens krav om at oprette en ny tandlægeuddannelse i Hjørring og en udflytning af socialrådgiveruddannelsen til Hjørring.
Ledigheden blandt akademikere er særlig høj i Nordjylland, og politikerne var nysgerrige på forklaringer og initiativer i forhold til problemet. Rektor kunne forsikre om, at universitetet for flere år siden begyndte at dimensionere udbuddet af studiepladser, men han gjorde også opmærksom på, at kandidaterne fra Aalborg Universitet har lige så høj beskæftigelse som fra resten af sektoren.
- I Nordjylland har vi en anden problemstilling end i resten af landet. Her skal cirka halvdelen af de kandidater, der uddanner sig fra AAU flytte for at finde deres job, fordi der er færre akademiske stillinger i især det private erhvervsliv i Nordjylland, forklarede rektor.
Debatten kom også til at handle om forholdet mellem akademikere, faglærte og gruppen af unge, der hverken har uddannelse eller job.
- I stedet for at polarisere dagsordenen i ’dem og os’, så er det vigtigt, at vi har fokus på at få flest muligt til at tage de rigtige uddannelser i forhold til, hvilke kompetencer der kommer til at mangle, lød det fra rektor.
Problemet med den historiske, skæve fordeling af statens basisforskningsmidler blev også diskuteret. Den nuværende fordeling af basisforskningsmidlerne betyder, at der er en grundlæggende økonomisk ulighed universiteterne imellem, forklarede rektor.
- En ulighed, der blandt andet hindrer Aalborg Universitet i at udbygge sin stærke position på en række forskningsområder og i at styrke samarbejdet med erhvervslivet. Hvis vi fik lige rammevilkår, ville vi også bidrage endnu mere til udvikling og vækst i Danmark, fortalte Per Michael Johansen.
Der var bred opbakning blandt de nordjyske folketingsmedlemmertil at løse skævvridningen blandet universiteterne.
Til at understøtte politikernes diskussioner og beslutninger om et Danmark, der hænger bedre sammen, kunne forskningschef Hans Thor Andersen fra Institut for byggeri, by og miljø (BUILD) præsentere en række fakta om en ubalance i den regionale udvikling. En udvikling, der tydeligt viser, at regional centralisering har kostet jobs både i den offentlige og private sektor uden for de store byer.
Nogle yderkommunerne kæmper med både færre indbyggere, men også med mangel på arbejdskraft. For at nyttiggøre den megen forskning på området introducerede han et nyt værktøj, som gør det nemmere for beslutningstagerne at forstå, hvordan politikker har en forskellig effekt forskellige steder i Danmark, fordi der er forskellige forhold. Værktøjet hedder VVR og står for ’vurdering af virkning for regionerne’.
AAU inviterer hvert år alle folketingsmedlemmer, der er valgt i Nordjylland, på besøg.
I år deltog følgende: erhvervsminister Simon Kollerup (S), minister for udviklingssamarbejde og nordisk samarbejde Flemming Møller Mortensen (S), Bjarne Laustsen (S), Marie Bjerre (V), Torsten Schack Pedersen (V), Per Larsen (K), Susanne Zimmer (uden for folketingsgrupperne).