Spring til indhold
Forside

Nyhed

Mads Pagh Nielsen kåres som årets underviser af Uddannelses- og Forskningsministeriet

Lagt online: 11.09.2023

Photo: Søren Kjeldgaard, UFM

Lektor og viceinstitutleder Mads Pagh Nielsen fra Institut for Energi modtager i dag Uddannelses- og Forskningsministeriets Undervisningspris for sin undervisning i fremtidens grønne energiteknologier.

Nyhed

Mads Pagh Nielsen kåres som årets underviser af Uddannelses- og Forskningsministeriet

Lagt online: 11.09.2023

Photo: Søren Kjeldgaard, UFM

Lektor og viceinstitutleder Mads Pagh Nielsen fra Institut for Energi modtager i dag Uddannelses- og Forskningsministeriets Undervisningspris for sin undervisning i fremtidens grønne energiteknologier.

Af David Graff, ENGINEERING dekansekretariat 

Uddannelses- og Forskningsministeriet uddeler hvert år priser til syv undervisere på de videregående uddannelsesinstitutioner, heraf to til landets universiteter. AAU modtager nu prisen for andet år i træk, efter at AAU-professor og landstræner for det danske cyberlandshold Jens Myrup Pedersen modtog prisen sidste år.

Læs Uddannelses- og Forskningsministeriets pressemeddelelse: Syv engagerede og nærværende undervisere modtager i dag Undervisningsprisen

Priserne til Mads i år og Jens Myrup Pedersen sidste år er en anerkendelse af, at de begge to er superdygtige. Vi er meget stolte over, at vi har nogle af landets bedste undervisere hos os.

Prorektor Anne Marie Kanstrup, Aalborg Universitet

Prorektor Anne Marie Kanstrup ser desuden priserne som et tegn på, at Aalborg Universitets problembaserede læringsmodel, PBL, giver de studerende gode betingelser for at lære og underviserne rig mulighed for at udvikle sig.

Det bakkes op af rektorkollegiets indstilling af Mads Pagh Nielsen, der fremhæver, at hans undervisning bl.a. udmærker sig ved inddragelse af studerende, erhvervssamarbejde og projekter med virkelige problemstillinger. Alt sammen centrale kendetegn ved PBL-tilgangen.

Nysgerrighed driver værket

Mads Pagh Nielsens undervisning bærer derudover præg af, at han i kraft af et nysgerrigt væsen og stor kreativitet formår at koble sin undervisning på et højt fagligt niveau til aktuelle, virkelighedsnære problemstillinger.

Nysgerrigheden i forhold til teknik fik han som barn fra sin farfar, der havde flyvercertifikat og var radioamatør, og fra opfinderen Arthur, der kunne reparere og kombinere alskens apparater. I dag henter Mads Pagh Nielsen ikke mindst faglig inspiration i sine mange industrielle forskningsprojekter inden for bl.a. power-2-x, og som leder af forskningsgruppen for electrofuels på Institut for Energi.

Mads er en toneangivende forsker inden for sit felt. Det tjener til stor inspiration for os alle at se, hvordan han formår at delagtiggøre sine studerende i denne spændende verden.

Prodekan Olav Geil, Aalborg Universitet

I privaten driver nysgerrigheden også værket, når Mads Pagh Nielsen dyrker slægtsforskning, synger i kor, komponerer og spiller musik, engagerer sig i foreninger og meget andet.

Mine kloge og engagerede forældre, der sammen drev en planteskole i mere end 50 år, lærte mig, at jeg aldrig måtte ”gå i stå”, men konstant skulle forny mig, involvere mig i samfundet og interessere mig for almenviden om verden. Jeg håber at lære mine tre drenge og vores studerende det samme.

Lektor og viceinstitutleder Mads Pagh Nielsen, Aalborg Universitet

Afprøver undervisningen

På AAU kommer Mads Pagh Nielsens væsen til udtryk, når han løbende udvikler undervisningen:

- Jeg elsker at undervise, se lyset gå op for de studerende og afprøve nye måder at komme i indgreb med dem på for at forstå, hvad lige præcis de behøver for at lære. Det kræver, at man kan motivere både de studerende og sig selv og arbejde nøje og planlagt med den faglige progression og sine virkemidler, forklarer han og uddyber:

Hvordan kan jeg fx tilrettelægge forløbet, så de studerende udfordres præcis nok til at lære og ikke mister modet? Hvornår skal jeg give ahaoplevelser og clues? Hvordan fremmer jeg en kultur, hvor fejl diskuteres med andre? Og hvad skal jeg egentlig bruge tiden i en forelæsning på - måske kan en stor del præsenteres på video før forelæsningen? Det tænker jeg meget over.

Lektor og viceinstitutleder Mads Pagh Nielsen, Aalborg Universitet

Lige så dygtige kolleger

Spørger man Mads Pagh Nielsen, hvor han får nye idéer til undervisningen, svarer han prompte:

- Hos mine dygtige kolleger og de mange gode undervisere, jeg selv har oplevet. Dagligt inspireres jeg også af min dejlige hustru Heidi, der er gymnasielærer. Der er mange på universitetet, der er mindst lige så gode undervisere som jeg, så jeg er meget ydmyg og benovet, men også stolt over at vinde prisen. Det er nok det største, jeg har oplevet i min karriere, forklarer han.

Med underviserprisen følger 300.000 kr. til nye udviklingsaktiviteter, og Mads Pagh Nielsen har allerede idéer til, hvordan pengene skal bruges:

Jeg vil gerne fortsætte med at styrke de tværfaglige undervisningsaktiviteter. Jeg underviser i energi, men energi skal ses i en større sammenhæng og i samspil med andre fagområder, hvis den grønne omstilling skal lykkes. Derudover håber jeg at udvikle hybridundervisningen, så vi kan blive endnu bedre til at udnytte, hvordan unge tilegner sig viden i dag, fx med konceptet AAU Micro.

Lektor og viceinstitutleder Mads Pagh Nielsen, Aalborg Universitet

Fakta om Uddannelses- og Forskningsministeriets Undervisningspris

Uddannelses- og Forskningsministeriets Undervisningspris anses for at være den fornemmeste undervisningspris i Danmark. Den gives som anerkendelse til undervisere, der:

  • Formår at formidle stof af kompleks karakter på en inspirerende og let indoptagelig måde
  • Opnår aktiv deltagelse og kritisk refleksion blandt studerende
  • Bidrager med konstruktiv feedback for at øge de studerendes udvikling
  • Skaber øget relevans for undervisning ved at inddrage praktiske erfaringer
  • Udvikler egen undervisning samt dets kvalitet ved at dele erfaringer med kolleger og studerende.

De syv undervisningspriser for 2023 er uddelt i dag ved en officiel ceremoni af Uddannelses- og Forskningsminister Christina Egelund og H.K.H. Kronprinsesse Mary.

Læs mere på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside.