Forskning
Samarbejde

Blandt de bedste ingeniøruddannelser i verden

Tag en anerkendt ingeniøruddannelse

Fjerdebedst i verden ifølge Massachusetts Institute of Technology

Hvis du vælger at læse til ingeniør på Aalborg Universitet, kan du glæde dig over at få en uddannelse i verdensklasse. Faktisk ligger vores ingeniøruddannelser fjerdebedst i hele verden, når man kigger på en nyligt udgivet rapport, der undersøger kvaliteten af alle ingeniøruniversiteter. Og så er rapporten endda bestilt af et af de universiteter, vi selv ser op til - nemlig Massachusetts Institute of Technology (MIT). 

 

Derfor peger eksperterne på aalborg universitet

Rapporten blev udgivet i marts 2018, og det er Massachusetts Institute of Technology (MIT), der har bestilt den – et af de i forvejen bedste tekniske universiteter på verdensplan. De har bedt 178 førende eksperter inden for ingeniøruddannelser om at vurdere uddannelser fra hele verden - ikke ud fra en liste, men ud fra deres egen erfaring og kendskab. Og rigtig mange af dem peger uopfordret på Aalborg Universitet - så mange, at folkene bag rapporten indplacerer os som et af de universiteter, man bør holde øje med, hvis man vil skabe en god ingeniøruddannelse.

Begrundelserne for at placere AAU så højt kan være særligt interessante for dig som kommende studerende. Det siger nemlig noget om den uddannelse, der venter dig. Vores ingeniøruddannelser roses blandt andet for:

  • Problembaseret undervisning med afsætning i det virkelige liv

  • En konstant opmærksomhed på at klæde de studerende bedst muligt på

  • Et højt niveau af personlige og faglige færdigheder hos dimittenderne

  • Undervisning, der lever op til arbejdsmarkedets udfordringer

  • Forskning af høj kvalitet, der har inspireret andre universiteter

Kigger man på Europa, placerer rapporten fra MIT os som nummer 1. Og korrigerer man for den hjemmebanefordel, de amerikanske universiteter har i undersøgelsen, så ligger vi nummer 3 i verden.

Læs rapporten

Du kan læse mere om resultatet på MIT's egen hjemmeside, hvor du også finder et link til selve rapporten, ”The global state of the art in engineering education” (Graham, Ruth for MIT, 2018)

Citater fra rapporten

I MIT-rapporten roses Aalborg Universitet af eksperter fra hele verden. De siger blandt andet, at AAU:

 

  • ”er en meget moden (undervisnings-) model der er stærk og forvandlingsparat. De burde være på alles lister over steder, man bør sammenligne sig med.”

  • ”bruger ægte eller realistiske virksomhedsproblemer i deres projekter”

 

  • ”får deres studerende orienteret mod handling frem for overførsel [af viden]”

 

 

Hvad betyder placeringen for dig?

Du kommer til at arbejde problemorienteret - på et af de universiteter der er bedst til det

En af de helt afgørende faktorer for AAU’s placering på listen er vores problembaserede undervisning. Det betyder, at du – ud over at lære den vigtige teori – også arbejder praktisk og virksomhedsorienteret under studiet. Det er både i måden, der arbejdes på, fx i grupper, og når det kommer til selve metoden, hvor du hvert semester skal løse et konkret og virkelighedsnært problem og udvikle dig selv og din viden undervejs for at finde løsningen. Sådan har vi arbejdet siden 1974.

Læs mere om problembaseret læring, PBL.

 

Du kan blive mere attraktiv for en kommende arbejdsgiver

At læse på en højtrangeret uddannelse sikrer dig de rigtige muligheder undervejs i studiet. Det kan være alt fra gode faciliteter, gode undervisere, innovativ forskning og en iværksættertilgang. Men det kan også gøre dig endnu mere attraktiv for en kommende arbejdsgiver, der ved, hvad Aalborg Universitet står for – og måske allerede har arbejdet sammen med os før. Og hvem ved – måske møder du din kommende arbejdsgiver allerede under studiet.

Her ligger AAU også blandt de bedste

Bedste ingeniøruniversitet i Europa


Rapporten fra MIT er blot en af flere, der for nylig har placeret AAU som et af de bedste ingeniøruniversiteter i verden. For fjerde år i træk (senest i oktober 2020) er AAU af U.S. News & World Report rangeret som det bedste ingeniøruniversitet i Europa - og nummer 6 i verden.

Ranglisten, der hedder Best Global Universities, er en af de ældste og mest betydningsfulde af slagsen. Listen er baseret på 13 indikatorer, der måler universiteternes akademiske forskningsresultater og deres globale og regionale omdømme. For fjerde år i træk har disse indikatorer nu placeret AAU helt i den europæiske top.

Om placeringen nævnes det bl.a.:

"I den NEET-bestilte rapport, var der tre faktorer, der adskiller AAU fra andre. De er en af de få institutioner, der systematisk samler og analyserer et fags effekt på studenternes indlæring. Derudover arbejder de tæt med partnere uden for universitetet. Og så har de investeret tidligt i problembaseret indlæring skræddersyet til en digital tidsalder…”

”AAU roses for de studerende, der demonstrerer “en overlegen bredde i personlige og professionelle evner” sammenlignet med andre dimittender.”

"Underviserne fokuserer på at løse rigtige problemer i stedet for teoretiske problemer. De opfordrer de studerende til at interviewe folk udenfor universitet, skabe lokale partnerskaber og vælge deres egne projekter."

De flotte ord kommer fra Dr. Amitava ‘Babi’ Mitra, som er direktør for afdelingen New Engineering Education Transformation (NEET) ved MIT. 
 

Bedste danske universitet til at samarbejde med virksomhederne


I en analyse fra 2018 blev Aalborg Universitet desuden udpeget som det danske universitet, der er bedst til at samarbejde med erhvervslivet. Det er Dansk Industri, der står bag analysen, og den baserer sig på virksomhedernes vurdering af det samarbejde, de har haft med danske universiteter. 

87 procent af de adspurgte virksomheder vurderede samarbejdet med AAU som "godt" eller "meget godt".

Det var ikke første gang, at AAU blev kåret som det bedste universitet til at samarbejde med erhvervslivet. I 2016 rangerede vi ligeledes som nummer 1 på listen, da Dansk Industri spurgte 51 forskningstunge virksomheder om deres samarbejde med de danske universiteter.

Se vores ingeniøruddannelser

På Aalborg har vi over 55 ingeniøruddannelser, der dækker alle discipliner inden for området. Det kan fx være inden for energi, kemi, miljø, IT, ledelse, robotteknologi, elektronik, arkitektur og design og meget mere. Du kan besøge uddannelserne nedenfor eller gå til ingeniøruddannelsernes forside. Du kan også besøge vores science- eller IT-uddannelser.

Bachelor, ingeniørfaglig

Ingeniørfaglige bacheloruddannelser

En ingeniørfaglig bacheloruddannelse varer 3 år og giver adgang til en 2-årig overbygning som civilingeniør.

Bacheloruddannelser

Diplomingeniør

Diplomingeniøruddannelser

En uddannelse som diplomingeniør varer 3½ år, hvorefter du kan starte din karriere eller læse videre, hvis du ønsker det.

Diplomingeniøruddannelser

Civilingeniør (kandidat)

Civilingeniøruddannelser

Kandidatuddannelserne som civilingeniør varer 2 år, og du har adgang med en ingeniørfaglig bachelor- eller diplomingeniøruddannelse.

Civilingeniøruddannelser