Nyhed
Hvad ved vi om frafald og gennemførsel på erhvervsuddannelser?

Nyhed
Hvad ved vi om frafald og gennemførsel på erhvervsuddannelser?

Hvad ved vi om frafald og gennemførsel på erhvervsuddannelser?
Nyhed
Nyhed
Af Susanne H. Knudsen for AAU Kommunikation og Public Affairs
Foto: Colourbox
Erhvervslivet skriger i øjeblikket på faglært arbejdskraft, og det ser ikke ud til at blive bedre i fremtiden. Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd kommer vi i Danmark til at mangle 99.000 faglærte i 2030. Det er derfor også problematisk, at 40-45 procent af de unge, som søger ind på en erhvervsuddannelse, aldrig gennemfører den.
Men hvorfor forholder det sig sådan, og hvad ved vi egentlig om frafald, fastholdelse og gennemførsel på erhvervsuddannelserne? Det undersøger en gruppe forskere fra Center for Ungdomsforskning (CeFU) på Aalborg Universitet i et nyt reviewstudie (Undersøgelse af eksisterende forskning på området).
”Formålet med studiet er at skabe et vidensfundament i forhold til erhvervsuddannelsesområdet. Vi håber, at det kan inspirere undervisere, politikere og andre interessenter i forhold til fremtidig udvikling, indsatser og politik på området,” siger Arnt Louw, lektor på CeFU og leder af forskningsprojektet ”Hvordan giver det mening at være ung på eud”, som reviewstudiet er en del af.
I det aktuelle studie har forskerne set nærmere på dansk forskning om erhvervsuddannelsesområdet fra 2011-2023 og har på den baggrund identificeret tre temaer, der spiller ind i forhold til elevernes frafalds- og gennemførselsmønstre. Det drejer sig om fællesskaber og sociale relationer, uddannelsesmiljø på uddannelserne og elevernes køn, klasse og etnicitet.
”Fællesskaber er et tema, man har arbejdet meget med på erhvervsuddannelserne, og det er tydeligt, at der er en sammenhæng mellem fællesskaber, trivsel og gennemførsel. Også elevinddragelse spiller i den forbindelse en central rolle og er med til at motivere de unge. Men nogle unge oplever også, at erhvervsuddannelser ikke er for alle, og det påvirker frafaldet,” forklarer Arnt Louw.
Ud over reviewstudiet har forskerne også besøgt forskellige erhvervsskoler i Danmark og undersøgt de unges oplevelse af deres uddannelser, og hvad der skal til for at skabe inkluderende og tiltrækkende uddannelsesmiljøer for unge. Resultaterne af undersøgelsen præsenteres i en forskningsrapport i foråret 2025.
Så lyt til podcasten ”BeGrib eleverne i eud”, som består af tre korte programmer, hvor forskerne fortæller om resultaterne af reviewstudiet, og en række unge deler deres oplevelser med at gå på en erhvervsuddannelse.
Du kan også læse 10 opmærksomhedspunkter i forhold til unges frafald, fastholdelse og gennemførsel på erhvervsuddannelserne, hvis du underviser på eud eller på anden måde beskæftiger dig med området.
Fakta