Nyhed
Forskere og folkeskoleelever skaber fremtidens bæredygtige byer

Nyhed
Forskere og folkeskoleelever skaber fremtidens bæredygtige byer

Forskere og folkeskoleelever skaber fremtidens bæredygtige byer
Nyhed
Nyhed
En af FN’s målsætninger handler om at gøre byer, lokalsamfund og bosættelser inkluderende, sikre, robuste og bæredygtige. Og netop det er omdrejningspunktet for et stort tværvidenskabeligt forskningsprojekt på Aalborg Universitet med titlen Community Drive.
Her vil forskere i samarbejde med Københavns Kommune nemlig søge svar på, hvordan børn og unge kan uddannes til at være med til at løse komplekse problemstillinger i deres lokalområde i samarbejde med kommunens byplanlæggere og arkitekter.
I den forbindelse er et forskerhold med deltagere fra både tekniske og humanistiske institutter på Aalborg Universitet rykket ud på skoler i Københavns sydvestkvarter, hvor kommunen er i gang med en byfornyelsesproces.
Første del af forskningsprojektet handler om at kortlægge problemerne i området, og her samarbejder forskerne både med lærere og elever på udvalgte skoler og fagfolk fra Socialforvaltningen, Børne- og Ungeforvaltningen samt Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.
Herefter vil forskerne i samarbejde med skolens lærere skabe et undervisningsdesign, som skal bruges til at klæde eleverne på med kompetencer til at udvikle ideer og løsninger til udviklingen af deres eget boligområde.
- Projektet skal være med til at udvikle designprocesser til, hvordan eleverne kan dokumentere deres levede erfaringer og omsætte den ekspertviden, de har, til visionære løsningsforslag i samarbejde med arkitekter og byplanlæggere, fortæller lektor Rikke Magnussen fra Institut for Kommunikation og Psykologi, der er leder af forskningsprojektet.
Det betyder, at eleverne i de kommende år skal arbejde med datadokumentation og udvikling af digitale og fysiske modeller af deres fremtidige bydel. I den forbindelse skal de som led i deres undervisning dokumentere og måle på forskellige forhold i deres eget boligområde; fx kan de med sensordata tracke, hvor der er liv og lys, og hvor der er helt dødt og mørkt i området. De kan også sætte sensorer på sig selv for at måle, hvordan deres krop reagerer ved at gå rundt i området.
- I vores surveys fra tidligere projekter kan vi se, at børn og unge bliver opmærksomme på, at de er eksperter på deres eget område. De finder ud af, hvor meget viden de har, og de begynder at få en mening om deres lokalområde. Men vi kan også se, at det er svært for dem at få reel indflydelse på forvaltningsniveau i byfornyelsesprocesser, og vi håber derfor, at dette projekt kan give et bud på, hvad der skal til for, at børnene og de unge kan formidle deres viden på en måde, som kan bruges i forvaltningens byfornyelsesprocesser, siger Rikke Magnussen.