Nyhed
Den første grundsten til SSH fakultetet er lagt
Lagt online: 13.10.2021

Nyhed
Den første grundsten til SSH fakultetet er lagt
Lagt online: 13.10.2021

Den foerste grundsten til SSH fakultetet er lagt
Nyhed
Lagt online: 13.10.2021
Nyhed
Lagt online: 13.10.2021
Af Jane Grønning Johansen, AAU Kommunikation.
1. januar 2022 åbner det nye SSH fakultet. Siden fakultetssammenlægningen blev meldt ud i januar 2021 har en arbejdsgruppe bestående af dekanen, institutledere, forskere og studerende arbejdet med profilbeskrivelsen for det kommende SSH fakultet.
Profilbeskrivelse for det nye SSH fakultet blev endelig godkendt på direktionsmødet tirsdag den 5. oktober.
Dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet og kommende SSH dekan Rasmus Antoft takker for de mange gode spørgsmål og kommentarer i forbindelse med høringsfasen.
- Mange af de spørgsmål og kommentarer vi har modtaget i høringsfasen kan vi inddrage i vores arbejde med profilbeskrivelsen, mens andet er vanskeligere for os at få til at passe ind i forhold til den profilbeskrivelse, vi har lavet, siger Rasmus Antoft og understreger, at alle spørgsmål og kommentarer er relevante i forhold til etableringen af SSH fakultetet, også selvom det ikke har været muligt at inddrage alle i profilbeskrivelsen.
- Derfor er det også vigtigt, at vi får samlet op og får det gemt. Det er værdifuld viden i den strategiproces, vi skal i gang med, når vi kommer ind i 2022, fortæller han.
SSH profilbeskrivelsen består af tre forskellige delelementer.
Der er formuleret seks særlige karakteristika, der kendetegner SSH-fakultetet på AAU. Dertil rummer profilen pejlemærker for SSH-forskning. De skal afspejle fagområder med et strategisk sigte i forhold til at realisere ambitionen om et missionsdrevet universitet, som det nye SSH-fakultet særligt ønsker at være kendt for. Sidst er der beskrevet fire signaturprojekter med afsæt i pejlermærkerne, som skal skabe synergi og relationer på tværs af institutters forskningsmiljøer samt bane vejen for fagligt nybrud inden for SSH-forskningen.
Læs den nye SSH profilbeskrivelse her.
Én af Rasmus Antofts ambitioner som dekan for det nye SSH fakultet er at sikre, at SSH får en stærkere position på Aalborg Universitet. Fakultetet skal kunne stå selv og være noget i kraft af sig selv.
- Det er vigtigt for mig, at vi får etableret et SSH fakultet, der står på en stærk SSH-faglighed, som derved kan bidrage til at løse de helt store globale udfordringer, forklarer Rasmus Antoft.
På den måde taler SSH fakultetet også ind i den overordnede strategi Viden for Verden 2022-26 samt ambitionen om, at Aalborg Universitet skal være et missionsdrevet universitet, som netop bidrager til at løse samfundets store udfordringer.
Selvom den missionsdrevet forskning kommer i fokus med universitetets kommende strategi, så understreger Rasmus Antoft også, at det ikke er alle, der skal bidrage til løsningen af de store missioner.
- Vi har rigtig meget stærk forskning, der kan stå i kraft af sig selv, og det skal det også kunne i fremtiden, siger han.
Rasmus Antoft tilføjer desuden, at grundforskning er fundamentet for al den forskning, AAU bedriver, og derfor er grundforskning essentiel på Aalborg Universitet og på det kommende SSH fakultet.
Det nye SSH fakultet spænder bredt og vidt fra økonomi og finans til musikterapi. Den faglige diversitet er nødvendig, fordi den både bidrager med væsentlig forskning og sikrer, at vi kan levere forskningsbaseret undervisning på fakultetets uddannelser.
Med den nye profilbeskrivelse ønsker Rasmus Antoft og resten af arbejdsgruppen netop at bibeholde et bredtfavnende forskningsmiljø på SSH fakultetet.
- For at sikre den faglige bredde, har vi fokus på, at vi har seks stærke institutter med hver deres faglige profiler og faglige miljøer, forklarer Rasmus Antoft.
I den nye profilbeskrivelse for SSH fakultetet har arbejdsgruppen formuleret og beskrevet fire signaturprojekter, hvis formål er at skabe anledninger og rammer for, at forskere kan mødes på tværs af forskningsmiljøer og institutter på det nye SSH fakultet.
De fire signaturprojekter er:
Hvordan signaturprojekterne skal realiseres, skal i høj grad defineres på baggrund af input fra høringsfasen. Første trin bliver at nedsætte en arbejdsgruppe for hvert projekt.
- Vi skal blive ved med at skabe anledninger til at mødes på tværs af miljøerne også i fremtiden. Derfor forestiller jeg mig, at vi kommer til at definere nye projekter i de kommende år, som kan bygge oven på de nuværende fire signaturprojekter, lyder det fra Rasmus Antoft.
Ledelse og medarbejdere på SSH fakultetet skal i det nye år igang med en strategiproces. Forventningen er, at en samlet SSH Strategi vil kunne ligge klar ved udgangen af 2022.
Læs den nye profilbeskrivelse for SSH fakultetet her.
Fakultetssammenlægning af HUM og SAMF skal fremtidssikre AAU