Nyhed
De danske universiteters Kina-partnerskab fylder ti år
Lagt online: 11.12.2020

Nyhed
De danske universiteters Kina-partnerskab fylder ti år
Lagt online: 11.12.2020

De danske universiteters Kina-partnerskab fylder ti år
Nyhed
Lagt online: 11.12.2020
Nyhed
Lagt online: 11.12.2020
Tekst: Michael Havgaard Bihlet, Sino-Danish Center for Education and Research, og Trine Kristensen, AAU Kommunikation
I år er det ti år siden, at et unikt samarbejde inden for forskning og uddannelse mellem Danmark og Kina blev etableret.
Aalborg Universitet (AAU) har fra starten været dybt involveret i partnerskabet Sino-Danish Center for Education and Research (SDC) sammen med de syv øvrige danske universiteter, det kinesiske videnskabsakademi og det kinesiske universitet University of Chinese Academy of Sciences.
Dekan ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Rasmus Antoft er AAU’s medlem i SDC’s danske bestyrelse, som består af repræsentanter fra alle otte danske universiteter.
- SDC-samarbejdet har skabt en stærk platform for et styrket forsknings- og uddannelsessamarbejde med kinesiske universiteter. AAU har igennem årene succesfuldt bidraget til flere SDC-aktiviteter, og mulighederne ved samarbejdet gennem SDC har bidraget positivt til vores forsknings- og uddannelsesaktiviteter. Jeg mener, at der også fremadrettet er et stort potentiale i at benytte SDC som en god ramme for og vigtig vej til samarbejde med stærke kinesiske universiteter, siger dekan ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Rasmus Antoft.
En af de otte kandidatuddannelser, man kan læse ved SDC, Innovation Management, er forankret på AAU med lektor Dmitrij Slepniov som leder af uddannelsen.
Foruden direkte involvering i kandidatuddannelsen Innovation Management er AAU-forskere involveret i en række af SDC’s andre uddannelser, blandt andet Neuroscience and Neuroimaging ved blandt andre lektor Thomas Alrik Sørensen.
Fra 2015-2019 har AAU haft 54 forskellige forskere i Kina for at lave forsknings- eller undervisningsaktiviteter med SDC - årligt cirka 30 (inklusiv gengangere). Herudover har 33 AAU-ph.d.-studerende modtaget finansiering fra SDC.
Samtidig med fejringen af jubilæet, som officielt markeres fredag den 11. december med et fysisk arrangement i Beijing og et online arrangement, udgiver SDC sin første internationale videnskabelige rapport. Rapporten sætter fokus på dansk-kinesisk forskning inden for grøn omstilling.
Forskere fra CBS og DTU har stået i spidsen for rapporten, men samtlige artikler er dansk-kinesiske sampublikationer, og mange af de bagvedliggende forskningsprojekter har flere danske universiteter involveret og er udtryk for samarbejder på tværs af fagligheder og geografiske skel.
- Jeg er glad for, at denne rapport bliver udgivet nu, for energi og policy er enormt vigtige emner på den globale agenda og noget, vi må samarbejde om at løse. At rapporten indeholder 17 fagfællebedømte videnskabelige artikler med danske og kinesiske medforfattere er en stor bedrift og et fremragende eksempel på, hvordan danske og kinesiske forskere drager nytte af at arbejde tæt sammen, siger direktør for SDC Morten Laugesen.
AAU-forskere er medforfattere på fire af kapitlerne i rapporten (6, 10, 11 og 12) og ligeledes stærkt involveret i de forskningsprojekter, der ligger til grund for rapporten.
Samarbejdsaftalen mellem alle otte danske universiteter, det kinesiske videnskabsakademi og det kinesiske universitet University of Chinese Academy of Sciences blev underskrevet i 2010.
Ti år senere er det resulteret i et utal af forskningsprojekter, mere end 600 videnskabelige udgivelser (seneste opgørelse fra perioden 2015-2019), finansiering af mere end 400 danske og kinesiske ph.d.-studerende (2011-2020) og ikke mindst otte fælles dansk-kinesiske kandidatuddannelser, der har uddannet knap 800 kandidater.
Sino-Danish Center for Education and Research (SDC) er Danmarks største satsning inden for uddannelse og forskning uden for landets grænser og har hjemme i Industriens Fonds Hus nord for Beijing. Industriens Fond donerede 100 millioner til byggeriet, som blev indviet af Kronprins Frederik i 2017.
SDC’s kandidatuddannelser udløser en dobbeltgrad. Hver uddannelse er forankret på et af de danske universiteter, som også udsteder den ene af de to grader. Den anden grad udstedes af University of Chinese Academy of Sciences.
SDC’s forskningsområder er forankret inden for områder som vand og miljø, bæredygtig energi, nanovidenskab, socialvidenskab og mad og sundhed.
Se alle SDC’s kandidatuddannelser og forskningsområder