Spring til indhold
Forside

Nyhed

Cyberlandsholdet vinder EM-guld med AAU-professor i spidsen

Lagt online: 19.09.2022

Jens Myrup Pedersen, cyberlandsholdstræner og AAU-professor i Cybersikkerhed, vandt i fredags guldmedaljer ved europamesterskaberne i Cybersikkerhed i Wien med Det Danske Cyberlandshold

Nyhed

Cyberlandsholdet vinder EM-guld med AAU-professor i spidsen

Lagt online: 19.09.2022

Jens Myrup Pedersen, cyberlandsholdstræner og AAU-professor i Cybersikkerhed, vandt i fredags guldmedaljer ved europamesterskaberne i Cybersikkerhed i Wien med Det Danske Cyberlandshold

Af Mads Sejer Nielsen, Institut for Elektroniske Systemer

Efter to intense kampdage mod 32 andre lande kan Danmarks cyberlandshold kalde sig Europamestre i Cybersikkerhed med en præstation, der brød med alle forventninger.

Cybersikkerhed er en stor del af den sikkerhedspolitiske dagsorden, og som vinder af årets EM har Danmark cementeret sig i spidsen, når det kommer til unge talenter i cyberspace. Et faktum der vækker glæde hos forsvarsminister, Morten Bødskov (S).

- I Danmark er vi stærke i cybersikkerhed og nu kan vores cyberlandshold også kalde sig europamestre. Jeg har fulgt dem i spænding de seneste dage, og hold op en indsats. Tillykke med det flotte resultat. Vi kan alle være stolte af jer, siger ministeren.

Gennem to dage har der været kamp i toppen af feltet, men Danmark har tilkæmpet sig en plads på toppen af podiet. En præstation, der har gjort dem fuldt fortjent til titlen.

Det er næsten ikke til at tro sine egne øjne. Det her hold har leveret en kraftpræstation i en ekstremt hård konkurrence mod de helt store lande, og jeg er vanvittig stolt af de her unge mennesker, som for alvor har sat Danmark og cybersikkerhed på verdenskortet. De har kæmpet koncentreret fra første til sidste sekund, så det er virkeligt velfortjent

Jens Myrup Pedersen, landstræner for Cyberlandsholdet og professor i Cybersikkerhed ved Aalborg Universitet

Over to dage har holdet dystet i to kategorier kaldet ’jeopardy’ og ’attack/defense’. Groft sagt består første kategori af udfordringer, hvor der skal findes information og høstes point i sårbare web-applikationer, disk-billede eller netværkstrafik og reverse engineering af apps.

Attack/defense er et anderledes og mere aggressivt format, hvor man i praksis kan angribe eller udnytte de øvrige hold.

 

Samarbejde er vigtigt

Årets resultat understreger også vigtigheden af et godt og ambitiøst samarbejde mellem universiteter, private virksomheder, Forsvarets Efterretningstjeneste og Industriens Fond. Det viser, at samarbejde er helt centralt i forhold til cybersikkerheden i Danmark, lyder det fra Malene Stidsen, der er programchef ved Industriens Fond.

- Stort tillykke til det danske cyberlandshold. Det er fænomenal præstation, og holdet viser, at vi i Danmark kan mobilisere en masse talenter, der kan gøre Danmark og dansk erhvervsliv mere sikkert. Vi har sendt de allerbedste afsted og deres resultat kan forhåbentligt motivere flere unge i Danmark og resten af Europa til at arbejde med cybersikkerhed. Det bidrager i sidste ende til at styrke danske virksomheders cybersikkerhed og dermed deres konkurrenceevne, som vi arbejder benhårdt for i Industriens Fond, siger Malene Stidsen

Cybermesterskaberne afvikles i et tæt samarbejde mellem Industriens Fond, Forsvarets Efterretningstjeneste, Center for Cybersikkerhed, virksomheden Happy42, IT-Universitetet i København, Syddansk Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Aarhus Universitet, Copenhagen Business School og Aalborg Universitet samt en række andre europæiske organisationer.


Læs mere om EM i Cyber Security her.

Foto: Ditte Weng

Pressekontakt

Jens Myrup Pedersen

Professor i Cybersikkerhed ved Aalborg Universitet og landstræner for Cyberlandsholdet
Telefon: +45 2184 7931

Mads Sejer Nielsen

Journalist ved Aalborg Universitet
Telefon: +45 2964 4981

Oliver Nordestgaard

Holdkaptajn for Det Danske Cyberlandshold, via. Jens eller Mads.

Malene Stidsen

Programchef, Industriens Fond – via Anders Brandtoft, Presse-og kommunikationschef, +45 3112 2743