Spring til indhold
Forside

Nyhed

Arbejdsmiljøvalg på AAU: Hvorfor blive arbejdsmiljørepræsentant?

Lagt online: 01.03.2021

Valget til AAU’s arbejdsmiljøorganisation er i gang, og fristen for afholdelse af valget er den 19. marts. To arbejdsmiljørepræsentanter fortæller, hvorfor de har valgt at engagere sig i arbejdsmiljøarbejdet.

Nyhed

Arbejdsmiljøvalg på AAU: Hvorfor blive arbejdsmiljørepræsentant?

Lagt online: 01.03.2021

Valget til AAU’s arbejdsmiljøorganisation er i gang, og fristen for afholdelse af valget er den 19. marts. To arbejdsmiljørepræsentanter fortæller, hvorfor de har valgt at engagere sig i arbejdsmiljøarbejdet.

Af Lea Laursen Pasgaard, AAU Kommunikation

Har du lyst til at være med til at udvikle arbejdsmiljøet i din AAU-enhed og være dine kollegers talerør til ledelsen i spørgsmål om arbejdsmiljøforhold? Så er det nu, du har muligheden for at stille op som arbejdsmiljørepræsentant. Valget skal afholdes i de enkelte AAU-enheder inden den 19. marts, og ifølge arbejdsmiljørepræsentanterne ph.d.-studerende Sebastian Birkedal Kristensen og fuldmægtig André Bjørn Nielsen er opstilling en oplagt mulighed at gribe, hvis man som AAU-medarbejder ønsker at få indflydelse på arbejdsmiljøet.

HANDLING FREM FOR SNAK

Sebastian Birkedal Kristensen er ph.d.-studerende ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved AAU i Esbjerg og André Bjørn Nielsen er proces- og karrierekonsulent i Studieservice. De var begge drevet af et ønske om at kunne gøre en reel forskel for arbejdsmiljøet, da de for snart to år siden stillede op og blev valgt som arbejdsmiljørepræsentanter i deres respektive AAU-enheder.

- I stedet for bare at gå og brokke sig over arbejdsmiljøet, og den måde tingene fungerer på, kan man lige så godt melde sig som arbejdsmiljørepræsentant og tage noget ansvar selv. Jeg var alligevel lidt efter mine kolleger, hvis de glemte kitlen eller beskyttelsesbrillerne i laboratoriet, så da vores laboratorieassistent, som også var arbejdsmiljørepræsentant, gik på pension sidste år, tænkte jeg, at jeg lige så godt kunne påtage mig titlen, fortæller Sebastian Birkedal Kristensen.

ARBEJDSMILJØDIPLOMAT

Hovedopgaven for en arbejdsmiljørepræsentant er at samarbejde med den lokale ledelse om at forebygge, løse problemer med og udvikle arbejdsmiljøet i den enkelte afdeling eller enhed. Arbejdsmiljørepræsentanter er valgt blandt medarbejderne, og dermed bliver man også sine kollegers talerør til ledelsen i spørgsmål vedrørende arbejdsmiljø.

- Som arbejdsmiljørepræsentant oplever jeg klart at have fået en tættere dialog med ledelsen og et større indblik i og en større forståelse for, hvad der sker i organisationen. Jeg er min kollegers talerør, men jeg ser det egentlig også som min opgave at være talerør den anden vej. Ikke at jeg skal tale ledelsens sag, men forstået på den måde, at jeg er en form for ’arbejdsmiljødiplomat’, der kan formidle budskaber begge veje, siger André Bjørn Nielsen.

- Jeg er ikke så meget for, at det skal være ’A-siden mod B-siden’. Vi er jo hinandens arbejdsmiljø, og jeg mener, det er et dårligt udgangspunkt for en dialog, hvis vi som medarbejdere tror, at ledelsen træffer beslutninger, som den gør, for at være onde ved os, tilføjer han.

APV-ARBEJDE OG KONSEKVENSERNE AF CORONA

Arbejdsmiljøarbejdet drejer sig helt konkret om forhold, der har betydning for arbejdets sundheds- og sikkerhedsmæssige vilkår – herunder såvel fysiske som organisatoriske og sociale forhold. Som arbejdsmiljørepræsentant deltager man blandt andet i arbejdet omkring arbejdspladsvurderingerne (APV) og drøfter konsekvenserne for arbejdsmiljøet i forbindelse med omorganiseringer og ombygninger. Derudover er arbejdsmiljørepræsentanten også med til at sørge for, at forhold som stress, nedslidning, støjproblemer, sygefravær osv. bliver betragtet som arbejdspladsens opgave at løse og forebygge – og ikke den enkeltes problem.  

Ifølge Sebastian Birkedal Kristensen og André Bjørn Nielsen har deres opgaver i høj grad været knyttet til årshjulet for universitetets APV – herunder Trivselsbarometeret, dialogbaserede kortlægninger af arbejdsmiljøet, opfølgende handlingsplaner etc.

- Af andre konkrete opgaver har jeg også været med til at indføre, at der altid skal være én person, der har det overordnede ansvar og overblik for, hvad der foregår i laboratoriet. Vi har tidligere oplevet, at apparater forsvandt og senere dukkede op igen et nyt sted, så det har været med til at skabe lidt mere orden på laboratoriet, fortæller Sebastian Birkedal Kristensen.

VARIERENDE ARBEJDSPRES

Både han og André Bjørn Nielsen har svært ved at sætte tal på, hvor mange timer de gennemsnitligt bruger på arbejdsmiljøarbejdet om ugen. De er dog enige om, at det svinger meget, og at de mest travle perioder relaterer sig til gennemførslen af den årlige APV.

Hvis man som medarbejder overvejer at stille op til valget, mener André Bjørn Nielsen, det er vigtigt, at man overvejer, om man har tiden og overskuddet til det. Lovmæssigt har man som arbejdsmiljørepræsentant ret til at bruge den fornødne tid på arbejdsmiljøarbejdet.

- Lovmæssigt har man som arbejdsmiljørepræsentant ret til at bruge den fornødne tid på arbejdsmiljøarbejdet. Men man skal ikke bare være arbejdsmiljørepræsentant af navn, men også af gavn. Derfor har det også været min oplevelse, at man skal være indstillet på, at man kan blive nødt til at give nogle af sine almindelige opgaver fra sig, og det er ikke alle, der er villige til det, siger han.

FREMTIDIGE OPGAVER FOR ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER

Adspurgt hvilke opgaver der ligger forude for AAU’s arbejdsmiljørepræsentanter, peger André Bjørn Nielsen og Sebastian Birkedal Kristensen blandt andet en række opgaver knyttet til coronanedlukningen.

- Vi skal have ekstra opmærksomhed på studerende og ansatte i laboratoriet, når de kommer tilbage  efter coronanedlukningen, så der ikke sker ulykker, siger Sebastian Birkedal Kristensen.

André Bjørn Nielsen supplerer:

- Coronanedlukningen har helt klart medført en række forandringer, som er væsentlige at have fokus på. Eksempelvis hvordan nedlukningen har påvirket det sociale arbejdsmiljø, og hvordan vi kommer ’godt tilbage’ på arbejde igen. Om vi skal til at have mere hjemmearbejde generelt – også efter nedlukningen, og hvilke forhold arbejdspladsen kan stille til rådighed i din forbindelse, forklarer siger André Bjørn Nielsen.

ØNSKER DU AT STILLE OP SOM ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT?

Du har formentlig fået informationer om, hvordan valget foregår lokalt hos dig, og hvordan du gør, hvis du ønsker at opstille. For de fleste gælder det, at du melder din opstilling til din institutleder, FS-afdelingschef eller sekretariatschef. Medarbejderne kan melde sig individuelt eller diskutere opstilling på møder.

Hvis der er udsigt til kampvalg, må der føres valgkampagner. Er der kun én kandidat pr. arbejdsmiljøgruppe, vælges vedkommende ved såkaldt fredsvalg.

Alle medarbejdere med mere end 10 timers ansættelse pr. uge er opstillingsberettigede og stemmeberettigede. Ansatte med ledelsesbeføjelser kan hverken opstille eller deltage i valget.

Valgperioden er på to år og løber fra 1. april 2021 til 31. marts 2023.

Deadline for afholdelse af valget er 19. marts 2021.  

Læs mere om arbejdsmiljørepræsentantens opgaver og valgprocessen på AAU’s arbejdsmiljøhjemmeside