Artikel
Jakob Kronborg - Presserådgiver i Justitsministeriet

Artikel
Jakob Kronborg - Presserådgiver i Justitsministeriet

Jakob Kronborg - Presserådgiver i Justitsministeriet
Artikel
Artikel
Blå bog for Jakob Kronborg
Artiklen er mere end 30 dage gammel og afspejler alumnens karriere på det pågældende tidspunkt. Alumnen kan siden artiklen blev skrevet således have ændret karrierevej.
Justitsministeriet er et af landets største ministerier og har samtlige myndigheder, der er en del af det danske retsvæsen, under sig: Rigspolitiet, Rigsadvokaten, Kriminalforsorgen og Domstolsstyrelsen for blot at nævne et par stykker.
Justitsministeriet er i den forbindelse øverste myndighed, og står for lovgivningen på området samt for at servicere den til enhver tid siddende regering og justitsminister.
Jeg er presserådgiver i Justitsministeriets kommunikationsafdeling. Min vigtigste funktion er at yde politisk presserådgivning for justitsministeren og Justitsministeriets departement. Dette sker hovedsageligt gennem proaktiv pressehåndtering, hvor jeg står for at udarbejde skriftligt pressemateriale (skriftlige citater, taleberedskab, politiske udspil og pressemeddelelser). Samtidig modtager vores kontor mellem 15-20 daglige presseopkald, der skal håndteres i form af mediehenvendelser og dialog med journalister.
Jobbet involverer også mindre ad hoc opgaver i form af håndtering af den interne kommunikation i Justitsministeriet, hvor jeg bidrager med kommunikationslinjer til sager, administration af intranet og hjemmeside.
På 8. semester skulle vi i praktik, og der opstod muligheden for at komme i praktik på Christiansborg som politisk praktikant hos Venstre. Jeg havde ikke haft mit job i dag, hvis det ikke var på grund af den mulighed. Efter et halvt års praktikforløb, var jeg i efteråret 2013 kampagneansvarlig for Venstres kommunalvalgkamp i Hjørring.
Et par måneder efter, at jeg blev færdiguddannet i sommeren 2014, kom jeg først i virksomhedspraktik og siden hen i løntilskud hos Aalborg Havn som kommunikationsmedarbejder. Men drømmen om at arbejde med politisk kommunikation trak i mig, og i efteråret 2015 flyttede jeg til København. En måned efter fik jeg job som kommunikationsmedarbejder i Venstre på Christiansborg.
Et lille år efter i august 2016 fik jeg jobbet som presserådgiver i Justitsministeriet, og det har jeg haft siden.
Jeg begynder som regel dagen med at læse nyhedsoverblikket på Justitsministeriets område om morgenen. Det skiftes jeg eller en af mine kollegaer til at lave. De første presseopkald plejer at tikke ind mellem kl. 9-11, når redaktionerne har lagt sig fast på dagens nyhedshistorier.
Hver eneste dag i ministeriet er forskellig: Du kan sidde med faste opgaver såsom udformning af pressemeddelelse og talepinde til en historie til næste uge. Men for det meste håndterer vi sager fra dag til dag, de spænder fra en almindelig pressehenvendelse fra Politiken til en mere alvorlig kommunikationsopgave på politiets område.
Som regel slutter arbejdsdagen på kontoret kl. 18, men fortsætter enkelte dage derhjemme om aftenen, når avisernes forsider offentliggøres elektronisk. På den måde er vi på forkant med, hvilke historier der får opmærksomhed dagen efter, og som fx TV2 News eller Radioavisen kan ringe til os om fra tidlig morgen.
Der er ingen tvivl om, at jeg er landet i noget nær mit drømmejob, så der er mange ting at fremhæve. Men kort fortalt er det uforudsigeligheden og ansvaret, der følger med at arbejde som embedsmand for et af landets største ministerier.
Hver eneste dag er forskellig, og arbejdsopgaverne ligeså. Det skaber et dynamisk, udfordrende og lærerigt miljø, der giver mig plads til konstant at udvikle mig og blive klogere på kommunikationsfeltet.
Samtidigt kræver opgaverne, at man leverer hver eneste gang. Heldigvis er Justitsministeriet fyldt med landets dygtigste jurister, så det er sjældent, at der sker fejl. Men det forpligter at være blandt så dygtige folk, når man ikke selv er jurist.
Forståelsen af kommunikation i sociale konstruktioner har helt klart givet en fordel til at tænke i politisk kommunikation. Praktikforløbet har som tidligere nævnt været en afgørende faktor for, hvor jeg er i dag.
Og så er det værd at fremhæve, som mange andre før mig også har gjort, at AAU’s fokus på samarbejde og grupper helt klart styrker ens evner til at agere i teams og fungere på en stor arbejdsplads.
Jeg er nordjyde med stort N, og derfor var der for mit vedkommende ikke andre valg, dengang jeg startede i 2009. Det kan virke en smule paradoksalt, eftersom jeg nu bor i København på snart femte år. Men jeg fortryder det ikke på nogen måde. Jeg føler mig overbevist om, at mit nordjyske ophav og valg af universitet på mange områder har givet mig en profil, som arbejdsgiver i København faktisk finder interessant.
Jeg sad som hotline-supporter hos TDC i mit sabatår efter en sproglig gymnasial uddannelse. I dén periode blev det klart for mig, at dialogen mellem forskellige typer mennesker, og hvordan man ved forskellige tilgange kan præge kommunikationen, var særdeles spændende.
Derfor valgte jeg at læse (den tidligere meget kritiserede) humanistisk informatik, som gav en bred vifte af fag og muligheder inden for kommunikation.
Jeg er dog i dag glad for, at jeg fortsatte på kandidaten, som både gav et praktikforløb men også flere specialiserede kompetencer inden for medieret kommunikation, som jeg i dag beskæftiger mig med.
Som mit arbejdsliv har formet sig, fortryder jeg ikke ét eneste sekund mit valg af uddannelse.
Praktikforløbet vil være for nemt for mig at nævne. Men jeg vil i stedet fremhæve de utallige slutspurte, der altid var i ugerne op til aflevering af store semesterprojekter. Her sidder man i grupperne og for alvor kommer tæt på hinanden – på godt og ondt.
På 7. semester sad vi fire drenge i min lejlighed på Kattesundet, 14 timer i døgnet 2 uger i træk og knoklede løs for at nå i mål med projektet. På fjerde semester barrikaderede vi os fem personer i et ubenyttet auditorium i tre dage for at læse korrektur. Og på femte semester tog vi fire drenge i sommerhus for at fordybe os i analysen i projektet.
Jeg tror, at mange andre kan nikke genkendende til, at slutspurten i momentet er noget af det værste, men i retrospekt var en stor del af dét at være studerende på AAU.
På 1. semester kom der flere forskellige tidligere studerende ud til diverse forelæsninger og fortalte om, hvad man kunne blive. Jeg kan huske, at én af dem nævnte spindoktor som en mulighed. Den tanke skød jeg selv væk, eftersom AAU og kommunikation ikke just i min optik kunne konkurrere med statskundskab og studerende i København, der allerede dér ville være foran på point. Så jeg forsøgte i nordjysk stil at tone det ned og blot håbe, at der måske kunne gemme sig et job med en lille tilknytning til politik.
Men med et praktikforløb på Christiansborg hos Venstre, blev drømmen om at arbejde med politik pludselig en reel mulighed, som jeg er så heldig at være en del af i dag.
Målet er at få en mere ledende stilling inden for kommunikation – enten i en stor offentlig institution eller en virksomhed, hvor mit kendskab til politisk kommunikation og generel pressehåndtering kan udnyttes på bedst mulig vis.
Jeg er stadig nordjyde og drømmer om et vende hjem inden for de næste 5-10 år. Og her håber jeg, at der kunne gemme sig en spændende mulighed.
Udnyt praktikforløbet til at forfølge dine drømme! Det kan ikke understreges nok. Det giver dig også mulighed for at udnytte teorien fra studierne til at teste det af i praksis.
Og så skal man ikke være bange for at turde drømme stort og tage de chancer, der kan komme undervejs i form af et studiejob, samarbejde med virksomhed i forbindelse med projekter eller andet.
Det er positivt, at AAU husker sine tidligere studerende, så vi også kan give lidt igen. Al den viden og erfaring, jeg sidder med i dag, synes jeg, at studerende godt kunne mangle.
Flere portrætter?