Af: Charlotte Tybjerg Sørensen, AAU Kommunikation og Public Affairs
AI i undervisningen af elever med udenlandsk baggrund skal være med til at mindske det høje frafald på SOSU-uddannelserne. Det er vigtigt, da ældre- og hjemmeplejen ikke kan klare sig uden udenlandsk arbejdskraft.
12 SOSU-skoler er med i et Forskningsprojektet Generativ AI i erhvervsuddannelser. Styrkede deltagelsesmuligheder for tosprogede kvinder i SOSU-uddannelser med Aalborg Universitet som allerede viser gode resultater.
Et af de første resultater er, at underviserne på SOSU FYN sammen med forskerne fra AAU, Center for Anvendelse af IT i Undervisning og Videnscenter for Velfærdsteknologi har udviklet en chatbot, der kan hjælpe de tosprogede elever til at forstå de faglige begreber, hverdagssprog og opgaveformuleringer, der bruges i SOSU-uddannelserne og -arbejdet.
"Chatbotten er tilpasset målgruppen. Den kan svare på forskellige sprog. Man kan f.eks. bede om at få et svar på sit eget modersmål, og den kan veksle mellem modersmålet og dansk," fortæller Antonia Scholkmann, lektor ved Aalborg Universitet, og en af forskningslederne af projektet.
En af udfordringerne har været at lave en chatbot, der kan bruges på en smartphone.
"Mange af kvinderne er ikke vant til at bruge computer, men de har altid deres mobiltelefon ved hånden og er vant til at kommunikere via den," siger Antonia Scholkmann.
Kvinder med anden sproglig baggrund end dansk udgør en stigende andel af elevgruppen på SOSU-uddannelserne. For mange af dem er sproget en både faglig og social barriere, som i sidste ende kan få dem til at falde fra studierne. Hun pointerer, at minoritetskvinder er en overset gruppe, når man taler om brugen af AI.
"Men vores erfaringer viser, at kvinderne faktisk er meget entusiastiske i forhold til at bruge de digitale teknologier, og derfor er det også oplagt at lære dem at bruge AI, siger Antonia Scholkmann."