Spring til indhold.
Forside

Nyhed

AAU skaber grønne rammer om et bæredygtigt studieliv

Lagt online: 11.12.2020

På AAU er det vigtigt, at vi ikke blot skaber viden for verden, men at vi også gør det på en bæredygtig vis. Det betyder, at der gøres meget for, at studerende kan færdes i et miljø, hvor alle faciliteter er så bæredygtige som muligt.

Nyhed

AAU skaber grønne rammer om et bæredygtigt studieliv

Lagt online: 11.12.2020

På AAU er det vigtigt, at vi ikke blot skaber viden for verden, men at vi også gør det på en bæredygtig vis. Det betyder, at der gøres meget for, at studerende kan færdes i et miljø, hvor alle faciliteter er så bæredygtige som muligt.

Af Maria Trabjerg, 2019, Campus Service

Redigeret i 2022 af Lill Christensen, Campus Service

På AAU er det vigtigt, at vi ikke blot skaber viden for verden, men at vi også gør det på en bæredygtig vis. Det betyder, at der gøres meget for, at studerende kan færdes i et miljø, hvor alle faciliteter er så bæredygtige som muligt. Fra du kommer, til du går, er der tænkt i grønne løsninger hele vejen igennem. Her ses en oversigt over, hvilke bæredygtige praktiser, der er i din hverdag på AAU.

Bæredygtig transport

Tag cyklen ud til dit studie eller til dit arbejde. Der er cykelstier direkte til campus både i Aalborg, Esbjerg og København. Alle steder er der også overdækket cykelparkering, og i campus København er der endda en cykel-pusleplads, hvor du kan vedligeholde din cykel. Mindst en gang årligt laves der kampagner, for at flere skal cykle til studiet og på arbejde. Hele infrastrukturen på campus i Aalborg er lavet, så den tilgodeser cyklister, som kan parkere lige uden for døren, mens biler skal parkere i periferien af campus området.

Bor du længere væk end cykelafstand, så opfordrer AAU til samkørsel, og her har AAU bl.a. et samarbejde med firmaet NaboGo, som er en samkørselsordning for pendlere. Du kan også komme med offentlig transport ud til Campus og i Aalborg åbner både supercykelsti og Plusbus, der er ny hurtig og miljøvenlig måde, at komme gennem byen på. 

Rekreative områder på campus, der er tilgængelige for alle

Når du ankommer til hovedcampus i Aalborg cykler du igennem store rekreative områder, med stor biodiversitet og små oaser, hvor man kan dyrke motion eller slappe af. Områderne er offentligt tilgængelige, så alle kan gå en tur og nyde campusområdet. Der findes både udendørs fitness faciliteter, snoet kanalanlæg, der munder ud i en sø og i alt 75.000 m2 græs og engarealer, der driftes efter ’Vild med Vilje’ principperne, hvor der skabes plads til flest mulige plante- og dyrearter. Der sprøjtes ikke med gift på universitets område. https://www.vildmedvilje.dk/aau/

Dyrk gratis motion på campus

Som en del af en større indsats målrettet mod at forbedre de fysiske omgivelser på campus har AAU etableret sportsbaner og udendørs fitness i hjertet af campus på Krogstræde 3. Faciliteterne omfatter en fodbold- samt multibane, og der er således gode muligheder for boldspil og bevægelsesaktiviteter, både på langs og på tværs. Til multibanen er der desuden tilknyttet bord-bænkesæt, så tilskuere kan observere de ihærdige sportsudøver. Derudover er der placeret redskaber til udendørs fitness i form af mindre ”øer” med forskellige fitness redskaber, der giver mulighed for at udøve en såkaldt cirkeltræning. Cirkeltræningen består af 8 styrke- og konditionsmaskiner, hvor du kan starte ved en vilkårlig station og få en effektiv og velbalanceret træning af hele kroppen ved rotation af de 8 forskellige maskiner.

Faciliteterne er tilgængelig alle døgnets timer, og området er belyst med energibesparende belysning i de mørke timer. Det er gratis for alle at benytte faciliteterne.”

Gratis fælleshaver og bålplads

En del af de rekreative områder på campus er udlagt til fælleshave. Hvis du som studerende har lyst til at dyrke dine egne grøntsager, så stiller Campus Service højbede til rådighed gratis for alle. I fælleshaverne er der højbede, rindende vand, borde og bænke samt hyggelig lille bålplads. Find fællesskab og få luft til kreative tanker ved at dyrke jorden sammen med dine medstuderende. Skriv til fysiskstudiemiljoe@adm.aau.dk, hvis du gerne vil booke et bed.

Intelligente klimaoptimerede bygninger

Når du kommer ind i en AAU bygning, findes der energisparetiltag hele vejen rundt. I bygningerne er central tilstandskontrol og styring (CTS), hvilket betyder at varmen skrues ned om natten, og når der ikke er nogen i bygningen. Det styres blandt andet gennem booking systemer, så hvis et lokale ikke er booket, så står varmen på et minimum. Hver gang, der renoveres et område installeres state of the art varmestyringspaneler, så brugerne også selv har mulighed for at skrue op og ned for varmen. Desuden renoveres der løbende med bedre isolering og vinduer, så der anvendes mindst mulig energi.

Ventilation uden air con sparer på energien

Der anvendes som hovedregel ikke aktiv køling (air condition) i universitetets bygninger (med undtagelse af laboratorier og andre rum med skrappe krav til temperatur.) I stedet udskiftes luften konstant gennem ventilationsanlæg. Det gøres for både at skabe godt indeklima med masser af frisk luft, uden at bruge de enorme mængder energi et airconditions anlæg ville bruge. Ventilationssystemerne er ligesom varmereguleringen intelligente på den måde, at de slukker, hvis et rum ikke benyttes.

Bæredygtige toiletfaciliteter – med adgang for alle

På toiletterne på AAU er der også tænkt klimavenligt hele vejen igennem. På hele universitetet er der uni-sex toiletter og alle bygninger har desuden handicaptoiletter. De fleste toiletter har lyscensorer, så lyset tænder og slukker automatisk. Der er spareskyl på selve toilettet, så der bruges ca. halvt så meget vand per toiletbesøg. Når du vasker hænder sparer du også på vandet, fordi de fleste armaturer har berøringsfri betjening med censor, der tænder og slukker vandet, og når hænderne skal tørres sker det i bæredygtige papirservietter, der er fremstillet på en måde, så der spares ca. en tredjedel papir sammenlignet med gammeldag papirservietter.

Desuden opfordres alle medarbejdere og studerende at indmelde fejl og mangler i appen Building Support, så man sikrer at Campus Service hurtigt kan udbedre f.eks. en vandhane eller et toilet, der løber. 

Rent koldt drikkevand gratis i fælles vanddispensere

I Danmark har vi noget af det reneste drikkevand i verden, og koldt drikkevand er gratis til rådighed for studerende over hele universitetet. Mange steder er der desuden opsat centralt placerede drikkevandsdispensere med gratis koldt rent drikkevand.

Bæredygtig kantinedrift

I kantinerne på AAU arbejdes der fokuseret mod bæredygtig drift. Der er i alle AAUs kantiner hver dag vegetariske retter, og der sigtes både mod større andel af økologiske råvarer samt lokalt dyrkede råvarer, som er mindre belastende for miljøet. Studerende og medarbejdere opfordres til, at bruge porcelænsservice, og hvor der benyttes engangsservice består det af enten bionedbrydeligt plast eller bambusmaterialer. Kantinen vil på sigt helt udfase brugen af engangsservice, og allerede nu nudges brugerne til at vælge porcelæn, idet der er en merpris på engangsservicet. Et andet vigtigt fokusområde i kantinerne er minimering af madspild. De fleste steder sælges maden billigere den sidste time før lukketid, for at undgå, at maden havner i skraldespanden.

Affaldssortering

Siden 2020 har AAU sorteret affald i op til 10 fraktioner. I det daglige sorteres plastik, bioaffald, restaffald, papir, pap, metal, glas, flamingo og farligt affald. Desuden er der yderligere sortering på laboratorier og værksteder, der har særlige affaldstyper. Læs mere om affaldssortering

Optimal udnyttelse af faciliteterne er godt for miljøet

Ud fra ideerne med cirkulær økonomi sigter AAU kontinuerligt mod en optimal udnyttelse af faciliteterne. Det betyder, kort sagt at studerende i højere og højere grad deles om lokaler, og desuden at de samme lokaler indrettes til at kunne bruges til flere forskellige studieaktiviteter. Konkret betyder det, at selve bygningsmassen på AAU bliver mindre (pr. studerende), hvilket er bæredygtigt i den forstand, at der ikke skal driftes så mange kvadratmeter, som står ubenyttede hen en stor del af tiden.

Studerende på AAU har gennem de seneste år også vænnet sig til at dele om studiearbejdspladserne. Fællesarealer udnyttes i stigende grad, så der skabes rum til gruppearbejde. Eksempelvis fik alle kantiner på AAU i 2019 et løft og en ny indretning, der understøtter PBL.