Nyhed
AAU's økonomi under pres
Lagt online: 24.01.2023

Nyhed
AAU's økonomi under pres
Lagt online: 24.01.2023

AAU's økonomi under pres
Nyhed
Lagt online: 24.01.2023
Nyhed
Lagt online: 24.01.2023
Af Lea Laursen Pasgaard, AAU Kommunikation. Foto: Lasse Møller Badstue, AAU Kommunikation
Selvom økonomien i 2023 kommer til at byde på skarpe prioriteringer, holder Aalborg Universitet (AAU) fast i udrulningen af sin nye strategi med en lang række bredt favnende strategiske mål. Planen forudsætter, at universitetet hen over de næste tre år gør et kraftigt indhug i sin egenkapital.
- Vi har som universitet ikke råd til at stå stille. Vi er nødt til at udvikle os, så vores uddannelser og forskning lever op til de krav og forventninger, som det omgivende samfund har til os – og som vi har til os selv. Også i tider med en udfordret økonomi, siger rektor Per Michael Johansen.
Af budgettet fremgår det, at universitetet i 2023 budgetterer med et underskud på 62 mio. kroner og forventer at bruge 124 mio. kroner fra egenkapitalen til strategiske initiativer i 2023-2025. Sammenholdt med forventningerne til det endelige resultat for 2022 efterlader det universitetet med en disponibel egenkapital på seks mio. kroner ved udgangen af 2025. Det er ifølge rektor ikke tilfredsstillende, fordi det begrænser det strategiske handlerum og efterlader en mindre buffer til uforudsete udgifter.
Økonomiafdelingen arbejder i øjeblikket på analyser af den økonomiske situation og på at komme med forslag til, hvordan universitetet sikrer sin økonomi bedst muligt i årene, der kommer. Ifølge rektor er det flere forskellige forhold, der kommer til at udfordre universitetets økonomi:
- Vores økonomi er – som mange andres – påvirket af de stigende priser, og uroen på de finansielle markeder har påvirket afkastet af vores investeringer. Samtidig stiger udgifterne til løn med fire procent i forhold til 2022, hvilket hovedsageligt skyldes den samlede generelle lønstigning, forklarer Per Michael Johansen.
Universitetet forventer desuden, at de tilskudsfinansierede aktiviteter – dvs. eksterne bevillinger til forskningsprojekter – vil stige med 33 procent fra 2021 til 2025. Det afspejler universitetets meget høje ambitioner på området. Flere forskningsprojekter betyder flere ansatte, men med bevillingerne fra de private fonde følger relativt få penge til de projektrelaterede følgeomkostninger, der er på et forskningsprojekt– så med flere tilskudsfinansierede aktiviteter følger også gerne flere udgifter.
Universitetet ser samtidig ind i en tid med mindre indtægter for sine uddannelsesaktiviteter, idet antallet af studerende forventes at falde med 12 procent over de næste tre år. Blandt andet fordi ungdomsårgangene bliver mindre.
- Det vil desuden få økonomiske konsekvenser for AAU, hvis taxameterløftet på de humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser ikke videreføres –eller gøres permanent, hvilket vi selvfølgelig helst ser. På samme måde skaber regeringens plan om at halvere halvdelen af alle kandidatuddannelser yderligere usikkerhed om det økonomiske grundlag i fremtiden, siger rektor.
Til at supplere økonomiafdelingens analyser inviterer rektor medarbejderne til at komme med input til løsninger. Det vil blive et tema i forbindelse med de besøg på alle institutter, som rektor har planlagt at gennemføre i løbet af året.
- Jeg ved, at der er en omfattende viden i organisationen om dagligdagen – og forventer derfor også nogle gode forslag til effektiviseringer og rationaliseringer eller simple dag til dag besværligheder, som kunne betyde frigørelse af ressourcer, slutter rektor.