Nyhed
AAU-professor i komitéen for Den Nordjyske Kulturpris
Lagt online: 08.11.2019

Nyhed
AAU-professor i komitéen for Den Nordjyske Kulturpris
Lagt online: 08.11.2019

AAU-professor i komitéen for Den Nordjyske Kulturpris
Nyhed
Lagt online: 08.11.2019
Nyhed
Lagt online: 08.11.2019
Af Cirkeline Kappel, Institut for Kultur og Læring. Foto: Hjortlund Medier
Det er den 19. gang prisen uddeles og fejringen foregik på Aalborg Teater, Jernbanegade, Aalborg, den 5. november kl. 16.30.
- Et steds kvalitet og overlevelseskraft kan i høj grad måles på, hvor mange og hvor vitale kulturelle udtryk og strømninger, det rummer. Ellers er det bare et tilfældigt sted, hvor nogle mennesker har bolig. Sådan er det ikke i Nordjylland. Det har jeg oplevet, mens jeg har haft glæden af at være med til at uddele Nordjysk Kulturpris. Over 120 er blevet indstillet til prisen, og dette vidner om, hvilket grøde der i det nordjyske kulturliv. Det drejer sig om kunstnere og arrangørgrupper inden for alle kunstarter fra teater, opera og dans over rap, rock, jazz og klassisk musik samt maleri, skulptur og performancekunst til romaner og digte. Og det spænder fra små amatørforeninger til internationalt kendte navne. Efter fem år i bedømmelseskomiteen er jeg stadig forbløffet over, hvor meget ny og fremragende kunst og kultur, der vokser frem i Nordjylland. Det er endvidere tydeligt, at størstedelen af de indstillede kunstnere, er kunstnere, der er dybt forankret i denne landsdel, og som bevidst har valgt at have deres virke her. Det gælder prismodtagere som Mors-forfatteren Knud Sørensen, Thy-bandet Jonah Blacksmith og dette års prisvinder jazzmusikeren Kenneth Dahl Knudsen, der som komponist, arrangør og bassist og entreprenør har været en hovedkraft i en vældig vækst inden for jazzscenen i Aalborg, fortæller professor Peter Stein Larsen.
De tre nominerede, som dommerkomitéen har givet følgende ord med på vejen, er:
Fejrer i 2020 50 års jubilæum og gennem årene er festivalen vokset støt og er i dag en etableret og anerkendt festival med en helt særlig historie, sjæl og sammenhold. Skagen Festival er og har god grund til at være stolt af at være en af de store aktører på den danske folkemusikscene, og i festivalugen er over 600 frivillige i sving. Festivalen lægger desuden et stort arbejde i at invitere unge up-coming danske kunstnere og bands til at blive en del af et netværk.
Det er jo en sindssyg idé, der rent faktisk er lykkedes – at købe en nedlagt baptistkirke i Østervrå og omdanne den til nationalt centrum for digital fotokunst. Tao Lytzen er en af de dygtigste og visionære fotografer i Danmark. Han har stiftet det første og eneste elektroniske fotogalleri og udstillingshal i Danmark, nemlig Pixlart i Østervrå. Han er i konstant søgen efter nye måder at formidle fotokunsten på. Det seneste år med galleribussen, der dukker op overalt.
Musikeren er både aktør og entreprenør på musikscenen. Efter nogle år i Berlin og med turneer er han vendt tilbage til Aalborg, hvor han med sine internationale kontakter og sit personlige drive har været med til at få Aalborgs rytmiske miljø til at eksplodere med jazz jam og ensembler i alle størrelser. Og Kenneth har formået at hente jazzmusikken tilbage til Jomfru Ane Gade og har fingeren på pulsen inden for jazzgenrens mangfoldige aspekter regionalt, nationalt og internationalt.
Peter Stein Larsen er cand.phil. i Dansk fra Aarhus Universitet i 1986 og mag.art. i nordisk litteratur fra Københavns Universitet i 1990. Han er kernemedlem af forskningsgruppen IRGIL - Interdisciplinære Litteraturstudier ved Institut for Kultur og Læring på Aalborg Universitet.
Udover bedømmelseskommitéen for Nordjysk Kulturpris, har Peter Stein Larsen været medlem af talrige bedømmelseskommitéer og bestyrelser, bl.a. for Nordisk Råds litteraturpris, Forfatterskolens bestyrelse og Georg Brandes-Prisens kommité inden for Kritikerlavet (2008-09 og 2012-15). Desuden er han været litteraturanmelder ved Kristeligt Dagblad og gæstelærer på Forfatterskolen i København. Han har været leder af flere større forskningsprojekter og -grupper. Hans forfatterskab omfatter en lang række monografier og artikler om dansk og international litteratur, litteraturkritik og litteraturhistorie.