Nyhed
AAU-medarbejdere gav deres input til den nye erhvervskandidat
Lagt online: 28.11.2023

Nyhed
AAU-medarbejdere gav deres input til den nye erhvervskandidat
Lagt online: 28.11.2023

AAU-medarbejdere gav deres input til den nye erhvervskandidat
Nyhed
Lagt online: 28.11.2023
Nyhed
Lagt online: 28.11.2023
Af Ellen Holm Tambjerg og Halla Ehssan El-Jechy, studentermedhjælpere i AAU Kommunikation og Public Affairs
- Vi har fået rigtig meget ud af de her workshops. Allerede nu har vi konkret outcome med nye perspektiver og gode input, som bidrager konstruktivt til spørgsmålet om, hvordan kandidatreformen skal håndteres.
Sådan lyder det fra Louise Møller Haase, der er prodekan for uddannelse på Det Tekniske Fakultet for IT og Design efter den sidste workshop.
På de tre workshops blev deltagerne introduceret til de nye erhvervsrettede kandidatuddannelser gennem forskellige oplæg, hvorefter de i grupper udvekslede erfaringer og diskuterede idéer til det videre arbejde med kandidatuddannelserne. Flere deltagere fortæller, at de mener, at der på AAU allerede arbejdes og undervises på forskellige måder, der taler ind i de nye erhvervsrettede kandidatuddannelser.
En af dem er Heidi Hautopp, der er adjunkt på Institut for Kultur og Læring:
- Politikerne har nogle idéer om, hvordan det skal organiseres, og nogle af tingene gør vi allerede på AAU. Især i forhold til samarbejdet med eksterne aktører. Jeg tror, at det gælder om at tydeliggøre, hvad vi allerede gør, og så skal noget måske tænkes i nye formater.
Workshoppen gav anledning til at sparre med kollegaer på tværs af fakulteterne, og flere gav da også udtryk for, at de deltog, fordi de var nysgerrige på, hvilke perspektiver andre så i den nye erhvervskandidatuddannelse – og kandidatreformen mere generelt.
- Jeg føler en vis forpligtelse til at deltage, fordi jeg ønsker, at der skal findes en fornuftig løsning. Jeg har nogle enkelte gode idéer, men jeg er her også for at lytte til, hvad andre har at sige. Vi bør fokusere på få ting, der er særligt vigtige for os. Forhåbentlig kan de nøgleelementer på længere sigt bringe os videre, siger Niels Thomas Eriksen, som er lektor på institut for Kemi og Biovidenskab.
Simone Riis Porsborg, der er lektor på institut for Medicin og Sundhedsteknologi, supplerer:
- Det, der har drevet mig til at deltage i dag, er nysgerrighed. Jeg vil gerne være åben overfor, hvilke muligheder andre ser, og lære af, hvad der allerede fungerer på andre uddannelser og hvilke erfaringer, der er gjort på universitetet. Alt sammen for at klæde mig selv bedre på, hvis kandidatreformen skulle ende med at påvirke de uddannelser, jeg arbejder med, fortæller hun.
Holdningerne til de nye erhvervsrettede kandidatuddannelser var delte blandt deltagerne. Mens flere bifaldt målet om et tættere samarbejde med erhvervslivet, var der også her skepsis omkring, hvordan det skulle udføres:
- Jeg mener, det er en god idé at fremme samarbejdet mellem uddannelsesinstitutioner og erhvervslivet og gøre det mere tæt. Men at betragte det som en økonomisk løsning på en udfordring, tror jeg, er den forkerte tilgang. Jeg tror, det kunne have været mere effektivt, hvis man havde gjort det til et mål og tilføjet positive incitamenter i stedet for, siger Simone Riis Porsborg.
Medarbejdernes input til udformningen af den nye erhvervsrettede kandidatuddannelse skal supplere AAU’s interne taskforce, som står for at klæde rektoratet på til møderne i det nationale kandidatudvalg.
Du kan læse rektoratets seneste status på kandidatudvalgets arbejde her
Hvad synes du om idéen med en ny erhvervskandidatuddannelse?
Jeg ville helst have undværet den, fordi det komplicerer tilværelsen, både for os og vores studerende. Jeg kunne godt se tanken i at sige, 'Lad os bygge videre på det, vi allerede har.' Nogle gange ønsker studerende faktisk at tage studiet på deltid, fordi de har et job eller andre forpligtelser. Så på den måde synes jeg, det er en fornuftig idé. Men nu vender man det om og gør det til et krav at studere deltid, samtidig med at eleverne skal opfylde et succeskrav. Det skaber en betydelig grad af pres for os.
Jeg er spændt på at se, om vi kan få det til at fungere. Det kræver et helt nyt samspil mellem virksomheder og universiteter. På Aalborg Universitet er vi allerede kommet langt, da næsten alle kandidatuddannelser har et halvt års projektorienteret forløb. Desuden har vi et tæt samarbejde mellem virksomheder og studerende i løbet af kandidatuddannelsen, så jeg mener, vi er godt rustet til at gå i gang med dette arbejde. Vi bringer en masse praktiske erfaringer med.
Det kunne være en bæredygtig løsning. Inden for revisionsstudiet fungerer det glimrende og tiltrækker meget kompetente studerende, der arbejder med spændende problemstillinger. Heldigvis har vi også halvdelen af de traditionelle toårige kandidater, hvilket skaber et positivt samspil. Dog, hvis hele studiemiljøet kun bestod af erhvervskandidater, ville det sandsynligvis resultere i en mindre gavnlig studieatmosfære.