Spring til indhold.
Forside

Nyhed

AAU i front for samarbejde om grønne brændstoffer

Lagt online: 24.10.2022

Erhvervsliv, universiteter og andre aktører udvikler grønne brændstoffer til skibs- og luftfarten, den tunge vejtransport og den maritime shippingindustri i et nyt nationalt partnerskab. Aalborg Universitet varetager den koordinerende rolle og bidrager med projekter.

Der er behov for mere synergi og sammenhæng i den underskov af projekter vedrørende grønne brændstoffer, der i dag findes i det danske forsknings- og udviklingsmiljø.

- Det handler blandt andet om at se det enkelte udbud eller den enkelte pulje som en del af et større billede, så vi ikke spilder tid og kræfter på at genopfinde hinandens løsninger, men i stedet koordinerer indsatserne ud fra en fælles køreplan.

Sådan siger institutleder Lasse Rosendahl fra AAU Energi. Han er fungerende leder af partnerskabet MissionGreenFuels, der som en af regeringens fire såkaldte innomissioner skal fremme samarbejde mellem universiteter, GTS’er og industrien om at løse de meget komplekse problemstillinger på vejen mod klimaneutralitet i 2050.

Større synergi og koordinering er en forudsætning for at få den grønne omstilling op i fart, så de danske klimamål kan nås.

Lasse Rosendahl

Brændstofferne er bare en brik

Omdrejningspunktet for MissionGreenFuels er – brændstoffer. Men brændstofferne er blot ét element i det samlede energisystem, og det er vigtigt, påpeger professor Henrik Lund fra Institut for Planlægning:

- Hvis den grønne omstilling skal foregå smart, er vi nødt til at se på den under ét. De grønne brændstoffer kan eksempelvis produceres i elektrolyseanlæg, som drives af overskydende vindkraft, når det blæser meget. Og varmeudviklingen fra elektrolyse-anlægget kan kanaliseres direkte ind i fjernvarmesystemet, forklarer han og tilføjer:

- Og det er ikke alene den smarteste måde – det er også den billigste, fordi vi undgår at foretage uhensigtsmæssige investeringer i eksempelvis store og dyre energilagre, når vi ser på hele sammenhængen og for eksempel leder overskydende energi ud i elektrolyseanlæg, elbiler og så videre. 

Det er den tilgang, Henrik Lund og kolleger bringer til bordet i innomissionen, hvor de forsøger at få samlet CO2-fangst, el- og brintproduktion, biofuels, biomasse-teknologier og alle de andre brikker til et sammenhængende puslespil.

Mange kilder til succes for grønne brændstoffer

Det er imidlertid ingen simpel opgave at holde overblikket, for der er mange projekter om grønne brændstoffer – og det er der en klar årsag til: Det afspejler, at der skal flere ting til for at komme i mål. Eksempelvis teknologiudvikling; tilpasning af virksomhedernes forretningsmodeller og produktionsprocesser; ny infrastruktur; velvilje fra befolkningen samt ikke mindst en sammenhængende plan, der løbende tilpasses den stadige teknologiudvikling og -implementering.

Projekterne i regi af partnerskabet, som AAU deltager i, illustrerer meget godt mangfoldigheden: AAU er for eksempel både engageret i et projekt om big data, digitalisering og fleksibilitet i energisystemet, et om sektorkobling og et, der fokuserer på borgerinddragelse.

Ingen af perspektiverne kan undværes, mener lektor Anders Horsbøl fra Institut for Kommunikation og Psykologi:

- Vi står over for en grøn omstilling, som vi langt fra er i mål med, og historikken viser, at folkelig modstand mod at anlægge eksempelvis vindmølleparker og biogasanlæg kan udgøre en alvorlig bremse for udviklingen. Derfor er det vigtigt, at vi ikke kun beskæftiger os med teknologierne, men også med, hvordan vi kan opnå den nødvendige opbakning ved at inddrage borgerne, forklarer han.

Anders Horsbøl er projektleder sammen med en kollega fra Københavns Universitet, og de koordinerer med de øvrige projekter i MissionGreenFuels.

Det er usædvanligt, at alle fagligheder er samlet om en fælles mission på tværs af AAU og vores partnere. Det kan kun give en bredere forståelse af, hvilke udfordringer vi står overfor, og hvordan de skal løses. Og dét er lovende.

Anders Horsbøl

Bidrager til regeringens klimamålsætning

Partnerskabet MissionGreenFuels er en ud af regeringens fire såkaldte innomissioner – det vil sige missionsdrevne grønne forsknings- og innovationspartnerskaber, som til sammen skal sikre, at Danmark når målet om klimaneutralitet i 2050.

AAU har som leder af sekretariatet for partnerskabet opgaven med at koordinere, række proaktivt ud i sektoren og være opsøgende over for eksempelvis fonde med henblik på at øge koordineringen af igangværende og nye initiativer.

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Pedersen begrunder det særskilte fokus på grønne brændstoffer på denne måde: 

Vi skal i mål med at reducere Danmarks CO2-udledning med 70%. Det kræver, at vi udvikler fremtidens grønne brændstoffer. Der er et stort potentiale for en styrket dansk position inden for Power-to-X. Med en målrettet indsats, især inden for tung land- og skibs- og lufttransport, mener jeg det er muligt, at Danmarks energisystem i 2050 er baseret på 100 procent vedvarende energi. Med de missionsdrevne partnerskaber bliver forsknings- og innovationsindsatsen konkret og målorienteret, udtaler han på Innovationsfondens hjemmeside.

Jesper Pedersen

Der er i alt afsat 700 mio. kr. til innomissionerne, hvoraf ca. halvdelen indtil videre er udmøntet. 

Læs mere hos Innovationsfonden: Nyt forsknings- og innovationspartnerskab vil gøre Danmark til centrum for Power-to-X og fremtidens grønne brændstoffer | Innovationsfonden