Brændstofferne er bare en brik
Omdrejningspunktet for MissionGreenFuels er – brændstoffer. Men brændstofferne er blot ét element i det samlede energisystem, og det er vigtigt, påpeger professor Henrik Lund fra Institut for Planlægning:
- Hvis den grønne omstilling skal foregå smart, er vi nødt til at se på den under ét. De grønne brændstoffer kan eksempelvis produceres i elektrolyseanlæg, som drives af overskydende vindkraft, når det blæser meget. Og varmeudviklingen fra elektrolyse-anlægget kan kanaliseres direkte ind i fjernvarmesystemet, forklarer han og tilføjer:
- Og det er ikke alene den smarteste måde – det er også den billigste, fordi vi undgår at foretage uhensigtsmæssige investeringer i eksempelvis store og dyre energilagre, når vi ser på hele sammenhængen og for eksempel leder overskydende energi ud i elektrolyseanlæg, elbiler og så videre.
Det er den tilgang, Henrik Lund og kolleger bringer til bordet i innomissionen, hvor de forsøger at få samlet CO2-fangst, el- og brintproduktion, biofuels, biomasse-teknologier og alle de andre brikker til et sammenhængende puslespil.
Mange kilder til succes for grønne brændstoffer
Det er imidlertid ingen simpel opgave at holde overblikket, for der er mange projekter om grønne brændstoffer – og det er der en klar årsag til: Det afspejler, at der skal flere ting til for at komme i mål. Eksempelvis teknologiudvikling; tilpasning af virksomhedernes forretningsmodeller og produktionsprocesser; ny infrastruktur; velvilje fra befolkningen samt ikke mindst en sammenhængende plan, der løbende tilpasses den stadige teknologiudvikling og -implementering.
Projekterne i regi af partnerskabet, som AAU deltager i, illustrerer meget godt mangfoldigheden: AAU er for eksempel både engageret i et projekt om big data, digitalisering og fleksibilitet i energisystemet, et om sektorkobling og et, der fokuserer på borgerinddragelse.
Ingen af perspektiverne kan undværes, mener lektor Anders Horsbøl fra Institut for Kommunikation og Psykologi:
- Vi står over for en grøn omstilling, som vi langt fra er i mål med, og historikken viser, at folkelig modstand mod at anlægge eksempelvis vindmølleparker og biogasanlæg kan udgøre en alvorlig bremse for udviklingen. Derfor er det vigtigt, at vi ikke kun beskæftiger os med teknologierne, men også med, hvordan vi kan opnå den nødvendige opbakning ved at inddrage borgerne, forklarer han.
Anders Horsbøl er projektleder sammen med en kollega fra Københavns Universitet, og de koordinerer med de øvrige projekter i MissionGreenFuels.