Spring til indhold.
Forside

Nyhed

AAU-forskere udvikler naturfagsundervisning med grundskolelærere

Vejen fra ingeniør- og naturvidenskabelig frontforskning til grundskole skal afkortes – og STEM-undervisningen i grundskolen skal være så spændende, at flere vælger en karriere i den retning. Det er tanken bag et nyt forsøg, som er skudt i gang i september 2023 af Aalborg Universitet og UCN.

Nyhed

AAU-forskere udvikler naturfagsundervisning med grundskolelærere

Vejen fra ingeniør- og naturvidenskabelig frontforskning til grundskole skal afkortes – og STEM-undervisningen i grundskolen skal være så spændende, at flere vælger en karriere i den retning. Det er tanken bag et nyt forsøg, som er skudt i gang i september 2023 af Aalborg Universitet og UCN.

Af David Graff, ENGINEERING Dekansekretariat

Hvordan kan STEM-faglig forskning formidles til lærerstuderende og grundskolelærere med henblik på at kvalificere naturfagslærernes kompetencer samt fastholde og øge elevernes interesse for STEM-fagene?

Det er spørgsmålet, der undersøges i forsøget 'Vidensbaseret praksis i STEM-fagene', som Aalborg Universitet og UCN står bag.

Der findes masser af bogligt og net-baseret materiale til inspiration for naturfagsundervisningen i skolen, men vi inviterer de lærerstuderende og lærerne med ind i laboratorierne, hvor de kommer i direkte kontakt med de naturvidenskabelige forskere, der er i gang med at udvikle ny viden, som måske først ender i lærebøgerne om flere år.

Steffen Elmose, lektor på Institut for Bæredygtighed og Planlægning og projektleder for forsøget.

Forsøgets deltagere er lærere og studerende fra UCN, Klostermarkskolen i Aalborg samt STEM-kandidat-uddannelsen, som en lang række af landets universiteter står bag.

Hele vejen rundt om energi

Startskuddet lød mandag d. 18. september, hvor deltagerne besøgte tre energi-forskere på Aalborg Universitet. Den ene var lektor Mads Pagh Nielsen, som forsker i grøn energi, Power-to-X osv. Han nød at forelæse for lærerne og de lærerstuderende, og de er en helt oplagt målgruppe, mener han:

Den grønne omstilling er en kæmpe udfordring, og med god undervisning kan lærerne få de elever, der lige nu går i grundskolen, til at reflektere over, hvad det er for processer vi skal igennem for at lykkes. Hvis der er nogle, som er vigtige at få inddraget i den grønne omstilling, er det eleverne i grundskolen.

Lektor og viceinstitutleder Mads Pagh Nielsen, Aalborg Universitet

De to andre forskere var lektor Jakob Zink Thellufsen, som fortalte om fremtidens danske energisystem, og adjunkt Xinxin Xiao, der gav et oplæg om udvikling af batterier og brændselsceller.  

Undervisning er næste skridt

På baggrund af besøget skal lærerne og de lærerstuderende nu i gang med at udarbejde deres eget undervisningsmateriale, som kan anvendes til at bringe forskningen ind i klasseværelserne og vække STEM-interessen hos eleverne. Men først skal indtrykkene lige fordøjes, fortæller Joakim, der er lærerstuderende på UCN.

Nogle gange kan man godt tænke ”Hvorfor kører vi ikke bare med atomkraft?”. Og når man så på en dag som denne hører om de forskellige måder, man undersøger energi på, og de nye opdagelser, der har været inden for det, så forstår man lidt bedre de udfordringer og mulige løsninger, der er.

Joakim, lærerstuderende på UCN

Næste skridt er at omforme viden fra besøget til undervisning. Lasse, der er folkeskolelærer og læser på STEM-kandidat-uddannelsen, forventer ikke, at det bliver en stor udfordring:

Der har virkelig været aha-oplevelser og samtidig nogle ting, hvor jeg tænkte ”Hmm, det har jeg lidt svært ved at forstå”. Men jeg arbejder allerede med fremtidens energisystemer med mine elever, så jeg kommer til at bruge en del direkte fra både Jakob og Mads.

Lasse, folkeskolelærer og læser på STEM-kandidat-uddannelsen

Forsøget Vidensbaseret praksis i STEM-fagene evalueres med årets udgang, hvorefter parterne tager stilling til, om det skal videreføres og opskaleres.

Læs mere om forsøget som Lab STEM Nords LinkedIn-side.