Nyhed
AAU-forskere om Folkemødet på Bornholm: Fortsat et vigtigt sted at samle perspektiver
Lagt online: 19.06.2025

Nyhed
AAU-forskere om Folkemødet på Bornholm: Fortsat et vigtigt sted at samle perspektiver
Lagt online: 19.06.2025

AAU-forskere om Folkemødet på Bornholm: Fortsat et vigtigt sted at samle perspektiver
Nyhed
Lagt online: 19.06.2025
Nyhed
Lagt online: 19.06.2025
Af Sofie Astrup, AAU Kommunikation og Public Affairs
Fotos: Camilla Kristensen og privat
En lang række AAU-forskere var med i debatter om aktuelle samfundsudfordringer om alt fra digitale gaming-fællesskaber til kroniske sygdomme og råmaterialer, da de gæstede Folkemødet 2025. For nogle var det en førstegangsoplevelse, mens det for andre er ved at blive en tradition at deltage i den årligt tilbagevendende begivenhed.
Fire af AAU-forskerne deler ud af både billeder og fortællinger fra solskinsøen, Bornholm. Her kunne de invitere til åben dialog om deres forskning og dele den med publikum under blå himmel.
Ulla: Jeg har en stor forskningsmæssig interesse i KOL-området. Sygdommen har været underprioriteret i en årrække, både i klinisk- og forskningsmæssig sammenhæng. Men med Sundhedsreformen og kronikerpakkerne, hvor KOL-kronikerpakken er den første, der skal udrulles, har sygdommen fået bevågenhed. Jeg var derfor på Bornholm for at deltage i en række debatter.
Louise: Jeg deltog på Folkemødet for at dele ud af min forskning i toxic gaming adfærd på Folkemødets Forskningsscene. Ikke kun til andre forskere, men især også til gamers, forældre, professionelle og frivillige, som til dagligt arbejder med børn og unge, der gamer. Det var en fantastisk bekræftelse af vigtigheden af min forskning at møde de personer i øjenhøjde, som enten direkte eller indirekte får gavn af den viden, jeg producerer.
Brian: Jeg deltog på Folkemødet for at fremme forståelse for, hvad der rent faktisk går ret godt med hensyn til den grønne omstilling og forandringerne i det danske og europæiske energisystemer, men også hvor skoen trykker. I vores forskningsgruppe har vi mange kontakter hos samarbejdspartnere, beslutningstagere og i virksomheder, som det også er vigtigt at have en dialog med om vores forskningsresultater. Jeg får desuden en masse ny viden om konkrete, aktuelle problemstillinger med hjem.
Ann-Louise: Jeg var på Folkemødet for at deltage i to debatter. Én omkring kritiske råmaterialer i forhold til den grønne omstilling og én omkring cirkulær produktion. Den sidste havde vi arrangeret i samarbejde med Industriens fond.
Ulla: Jeg deltog i en række debatter om forskning på KOL-området, om udviklingen af kronikerpakkerne, hvordan de skal struktureres, hvad de kan og ikke kan samt om håndtering af kronisk sygdom generelt.
Louise: Jeg præsenterede indsigter fra min ph.d.-afhandling om digitale gaming-fællesskaber, gaming-kultur og toxic gaming adfærd. For mange er computerspil en central del af deres hverdagsliv. Det kan være en vej til meningsfulde sociale relationer og fællesskaber. Men desværre er toxic adfærd et stort problem i mange af de computerspil, danske børn og unge spiller. Toxic gaming adfærd kan holde nogle udenfor fællesskaberne og føre til mistrivsel hos den enkelte. Forskellige former for initiativer og strategier, såsom flagging og rapportering, har haft til hensigt at løse problematikken, men desværre kun med begrænset effekt. Der er en tendens til at angribe problemstillingen fra en top-down- fremfor bottom up tilgang. Derfor var formålet med min præsentation at udfordre, hvordan vi forestiller os løsninger på toxic spil-situationer og præsentere en alternativ retning med fokus på, hvordan holdkammerater kan hjælpe hinanden til at undgå det.
Brian: Jeg talte om power2X, biomasse, energifællesskaber og meget mere. F.eks. talte jeg om, hvor forkert det vil være at lave kulstoffangst (CCS) på biomassefyrede kraftvarmeværker som f.eks. Avedøreværket. Jeg talte også om, hvordan brintrøret til Tyskland er vigtigt for strategisk autonomi i EU, og om at det alligevel er en satsning med tekniske risici.
Ann-Louise: I min første debat fortalte jeg om vores forskning i Horizon Europe-projektet MAASive, som bliver koordineret af AAU. Vi kom ind på verdenskortet for råmaterialer både i Danmark og internationalt samt de udfordringer, som prisstigninger og geopolitiske usikkerheder giver danske produktionsvirksomheder. I forskningen arbejder vi med både resiliente værdikæder og cirkularitet for at imødekomme de udfordringer.
Om fredagen talte jeg om, at der stadig er et gab mellem den abstrakte vision om cirkularitet og den konkrete handling på fabriksgulvet. Virksomheder, især små og mellemstore virksomheder, mangler operationelle værktøjer og handlingsanvisende viden til at implementere cirkulære principper i praksis. Heldigvis findes over et årtis forskning i design for adskillelse, reverse logistics og cirkulære værdikæder. Vi ved i dag, hvordan en effektiv cirkulær fabrik teknisk set kan se ud. Potentialet er enormt: Remanufacturing alene kan skabe hundredtusindvis af nye job og milliarder af euro i markedsværdi – samtidig med markante CO2- og energireduktioner.
Ulla: Det var intenst men meget givtigt at deltage. Der var en rigtig god stemning og en virkelig fin debatkultur til sessionerne.
Louise: Det var en skøn oplevelse at deltage! Stemning var god, publikum engageret, og med udsigt til klipper og Østersøen kan jeg ikke forestille mig en meget bedre kulisse at præsentere min forskning i.
Brian: Det var en intens og inspirerende oplevelse som altid. Stemningen var præget af nysgerrighed og åbenhed, og det var tydeligt, at mange kom for at lytte, engagere sig og diskutere seriøst – men det var også en mere afslappet måde at danne netværk på.
Ann-Louise: Det var en utroligt god oplevelse at deltage. Spændende at debattere med aktører, man ikke lige taler med til hverdag, samt både fortælle om vores forskning og få input til hvad vi skal gøre mere af. God oplevelse med mange tilskuere – i hvert fald om fredagen.
Ulla: Ud over en masse inspiration fra både de debatter, jeg deltog i, og dem, jeg var tilhører til, fik jeg talt med en masse spændende mennesker i og omkring mit felt. Jeg fik både ”netværket”, som det hedder på ikke-korrekt dansk, etableret nye og vigtige kontakter, og jeg blev inspireret til nye tiltag gennem samtale med gamle og nye bekendtskaber.
Louise: Folkemødet og dets Forskningsscene er en god setting til at møde de personer, som dagligt står overfor de problemstillinger, som jeg forsker i. Selve Forskningsscenen er kun en anelse hævet over jorden, hvilket betyder, at man som forsker befinder sig meget tæt på sit publikum. Det skaber en virkelig fin – nærmest intim og uformel ramme – som tillader en samtale med plads til nysgerrige og ikke mindst sårbare spørgsmål fra publikum. Det er langt fra altid, at individer ønsker at identificere sig som 'gamers' – og slet ikke foran personer, de ikke kender. Hvilket er forståeligt i betragtning af de mange fordomme og negative stereotypiske forestillinger, vi som samfund ofte forbinder med computerspil. Men ved Folkemødets Forskningsscene kunne vi mødes omkring en gensidig interesse i trivsel og online gaming fællesskaber.
Brian: Jeg fik nye perspektiver på mit eget arbejde og mødte både fagfolk og ildsjæle, som jeg forhåbentlig kan samarbejde med fremover. I år var det særligt interessant at opleve, hvordan den sikkerhedspolitiske situation, strategisk autonomi og Europas konkurrenceevne fyldte i mange debatter – i tråd med Draghi-rapportens pointer om Europas økonomiske fremtid. Energi spiller jo en helt central rolle her, både som geopolitisk nøglefaktor og som en forudsætning for vækst og robusthed.
Ann-Louise: Jeg lærte mange nye mennesker at kende og er blevet mere bevidst om, hvor vigtigt og relevant det er, at vi som forskere er til stede på Folkemødet. Det er vigtigt, at vi får sat vores viden i spil, for vi har meget konkret viden, som skal ud og tages med i betragtning, når der er debatter.
Der var mange debatter om bæredygtighed. Men der var helt klart overvægt af debatter om geopolitiske usikkerheder med kobling til cirkulær økonomi som løsningen.
Ulla: Jeg har været til Folkemødet før, og var som sådan ikke overrasket. Blot glad for at få muligheden for at deltage igen.
Louise: Kun som publikum. Jeg var faktisk lidt overrasket over det store antal af unge mennesker, som deltog ved Folkemødets Forskningsscene. Det er ingen hemmelighed, at Folkemødet har et imponerende program med mange forskellige events. Så at se så mange unge mennesker bruge deres tid ved Folkemødets Forskningsscene for at diskutere aktuel forskning synes jeg er sejt!
Brian: Ja, jeg har deltaget flere gange. Men hvert år byder på nye indsigter og samtaler. Det, der slog mig i år, var netop det brede fokus på Europas strategiske position – og hvordan energipolitik ikke længere kun handler om klima og teknologi, men også om sikkerhed og konkurrencekraft. Folkemødet fortsætter med at være et vigtigt sted at samle perspektiver på tværs af sektorer og fagligheder.
Ann-Louise: Jeg har hverken været på folkemødet eller på Bornholm før – så begge dele var positive overraskelser. Det overraskede mig faktisk, hvor mange debatter og mennesker der var der, samt hvor godt vi bliver taget imod som forskere.