Spring til indhold
Forside

Nyhed

AAU er initiativtager til Nationalt Forsvarsteknologisk Center

Lagt online: 20.01.2023

Sammen med DTU har AAU taget initiativ til NFC - Nationalt Forsvarsteknologisk Center, der samler alle danske universiteter og fem Godkendte Serviceinstitutter (GTS-institutter) om forsvarsteknologisk udvikling i samarbejde med Forsvaret og industrien.

Nyhed

AAU er initiativtager til Nationalt Forsvarsteknologisk Center

Lagt online: 20.01.2023

Sammen med DTU har AAU taget initiativ til NFC - Nationalt Forsvarsteknologisk Center, der samler alle danske universiteter og fem Godkendte Serviceinstitutter (GTS-institutter) om forsvarsteknologisk udvikling i samarbejde med Forsvaret og industrien.

Af David Graff, ENGINEERING Dekansekretariat

Fremtidens forsvar rummer alt fra avanceret teknologi til lavpraktisk infrastruktur, og hele spektret skal understøttes med forsvarsteknologisk forskning, uddannelse, efteruddannelse, test, kvalificering og certificering på allerhøjeste internationale niveau.

Den understøttelse kan danske universiteter og GTS-institutter levere, og det er tanken med NFC.

Vi ønsker at stille vores viden og kompetencer til rådighed for, at vi kan forsvare vores samfund og de værdier, det bygger på. Vi er allerede i dag langt, blandt andet med forskning, som måske i første omgang er tænkt ind i en civil sammenhæng, men som også kan anvendes i et forsvar mod nutidens hybride krigsførelse med sabotage, påvirkningskampagner, cyberangreb, egentlige militære operationer og så videre.

Dekan på Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet Mogens Rysholt Poulsen.

NFC skal udgøre platformen for universiteternes og GTS-institutternes samarbejde med Forsvaret og industrien om forsvarsteknologi. Sekretariatet for NFC placeres på AAU, mens DTU varetager formandsposten i centrets styregruppe.

2 pct. af 2 pct.

NFC, der blev konstitueret på et styregruppemøde d. 20. december 2022, appellerer til, at Folketinget øremærker mindst 2 pct. af de 2 pct. af BNP, der på sigt skal afsættes til Forsvaret, til forskning og udvikling. Det er desuden ambitionen, at NFC skal udgøre én indgang til en samlet forsknings- og udviklingssektor samt synliggøre, samle og understøtte konkrete aktiviteter i samarbejdet med Forsvaret og industrien.

”Gennem NFC kan universiteterne og GTS-institutterne bidrage til et kritisk teknologisk løft af Forsvaret og dansk forsvarsindustri gennem interdisciplinære partnerskaber, der samtænker teknologisk innovation med civile, militære, politiske og økonomiske hensyn, der samtidig har potentiale til at gøre Danmark til en signifikant international vidensaktør inden for forsvars- og sikkerhedsteknologi”, siger Mogens Rysholt Poulsen og tilføjer:

”Men det kræver, at de nyvalgte folketingspolitikere investerer de nødvendige midler i en langsigtet, strategisk og vidensbaseret udvikling på området. Potentialet er stort, men det kræver politisk opbakning at komme i gang.”

Læs mere på NFC-hjemmesiden, hvor du bl.a. kan gennemgå en liste med spørgsmål og svar vedrørende NFC. 

FAKTA om NFC

NFC – Nationalt Forsvarsteknologisk Center er etableret af samtlige otte danske universiteter og fem Godkendte Serviceinstitutter (GTS-institutterne): 

  • Aalborg Universitet
  • Danmarks Tekniske Universitet
  • Syddansk Universitet
  • Aarhus Universitet
  • Københavns Universitet
  • Roskilde Universitet
  • IT-Universitetet
  • Copenhagen Business School
  • Teknologisk Institut
  • Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut
  • FORCE Technology
  • Alexandra Instituttet
  • Danmarks Nationale Metrologiinstitut.

NFC blev konstitueret på et styregruppemøde d. 20. december 2022 og forankres i et sekretariat på Aalborg Universitet, mens DTU varetager formandskabet for centrets styregruppe. Der er desuden nedsat et advisory board med deltagelse af en bred kreds af danske interessenter på det forsvarsindustrielle område.