Spring til indhold
Forside

Nyhed

AAU-ansatte bakker op om affaldssortering: "Tiden til bæredygtige vaner er nu"

Lagt online: 11.01.2023

Selvom der er blevet længere til den nærmeste skraldespand og flere regler for sortering, møder AAU’s nye affaldssorteringsordning generelt stor opbakning blandt de ansatte. Det viser en stor intern brugerevaluering, som Campus Service står bag.

Af Lill Heile Bertelsen Christensen, Campus Service og Signe Bak Pedersen, studentermedhjælper i AAU Kommunikation

Siden 2021 har vi alle skulle forholde os til vores affald på AAU, da der blev implementeret et nyt centralt affaldssorterings- og håndteringssystem, så vores affald bliver sorteret til genanvendelse.

På trods af ændrede daglige rutiner, vækker affaldssorteringen alligevel generel begejstring blandt AAU’s ansatte. Det viser en brugerevaluering som Campus Service har kørt fra sommeren 2021 til foråret 2022, og som i alt 17 institutter og Fælles Service har deltaget i.

- Vi er meget glade for den her opbakning. Det er vores generelle indtryk, at AAU’s ansatte og studerende er med på at gøre lidt ekstra for den grønne omstilling, og det har vi i hvert fald fået bekræftet nu, fortæller campusdirektør Mogens Juul Møller.

Stor opbakning trods nye udfordringer

Evalueringen viser, at der generelt er stor opbakning til affaldssorteringen på AAU. Flere nævnte, at vi simpelthen bare lever i en tid, der lægger op til at skabe nye, bæredygtige vaner.

Ud fra evalueringen kunne Campus Service også se, at ændringerne har medført daglige udfordringer af vaner og rutiner – eksempelvis at der nu er længere mellem hvert affaldsområde. Men her, godt et år efter implementeringsstarten, er de ændrede vaner, for mange, blevet hverdag.

Derudover fremgår det af evalueringen, at brugerne har efterspurgt en øget kommunikationsindsats og medinddragelse i forbindelse med implementeringen. Det har dog været en udfordring på grund af coronapandemiens fysiske nedlukninger af AAU’s campusser og hjemsendelser.

- Vi er lydhør overfor brugernes ønsker og vil indtænke de tilbagemeldinger vi har fået fremadrettet i projektet, fortæller Mogens Juul Møller.

I brugerevalueringen var særligt tre temaer gennemgående; ’ændrede rutiner i hverdagen’, ’man vil gerne sortere, men hvor og hvordan?’ og ’pap og papir’.

Ændrede rutiner i hverdagen

Mens nogle repræsentanter udtrykte, at de hurtigt vænnede sig til den nye rutine, udtrykte andre bekymring for den øgede distance til affaldsspanden, tidsspilde og tvivl om, hvem der har ansvaret for affaldssorteringen.

I den forbindelse har Campus Service været i dialog med nogle af disse ansatte og blandt andet indsat flere centrale affaldsspande i fx udvalgte tekøkkener og flere papirspande i printerrum efter behov.  

Der foretages da også stadig udviklingstiltag rundt omkring på AAU og i Campus Service.

- Det er vigtigt for os at understrege, at vi ønsker at tilpasse ordningen lokalt indenfor de overordnede rammer. Hvis der er noget, der ikke fungerer i den enkelte afdeling, så håber vi, at folk vil kontakte os, så vi kan finde den bedst mulige løsning, siger Mogens Juul Møller.

Man vil gerne sortere, men hvor og hvordan?

Evalueringen viste, at flere er i tvivl om, hvor og hvordan man sorterer. Derfor opfordrer Mogens Juul Møller AAU’s ansatte til at slå et smut forbi Campus Services hjemmeside, hvor man kan finde en guide til korrekt sortering og benytte AAU Maps til at finde sit nærmeste affaldsområde. Find den her.  

Pap og papir

En særlig affaldskategori, der fyldte meget i evalueringen, var ’pap og papir’, eftersom AAU genererer en hel del papiraffald. Eksempelvis foreslog flere at implementere en papirspand i de centrale skraldespande på gangene, men det har Campus Service afvist på grund af brandkrav og bekymring om flere fejlsorteringer, fx hvis man blander aftørringspapir med printerpapir.  

- På nogle punkter kan man ikke undgå, at det kræver mere af os, f.eks. at man skal gå i udvalgte tekøkkener for at komme af med affaldet eller man skal gå i printerrummet for at komme af med det rene papir til genanvendelse, men vi oplever, at flere og flere har vænnet sig til, at det er sådan vi gør på AAU, og de fleste vil gerne gøre det ekstra for at sortere korrekt og bidrage til den grønne omstilling, siger Mogens Juul Møller.

Reducér og minimér, det er første skridt

Men det hele handler ikke kun om sortering. Affaldsmængden skal først og fremmest reduceres.

I samarbejde med AAU’s kantineleverandør, Jespers Torvekøkken, arbejdes der målrettet med at mindske madspild fra kantinerne, bl.a. gennem teknologi, der vejer buffetmaden. De data der bliver indsamlet, bruges til at planlægge buffetmængder- og måltidsretter fremadrettet, som bidrager til at forebygge madspild. Læs om flere bæredygtige indsatser fra Jespers Torvekøkken her.  

Har du en god ide til at reducere mængden af affald?

Har du en god ide til, hvordan vi kan blive bedre til at reducere mængden af affald, så hører Campus Service gerne fra dig.

Skriv en mail til Lill Christensen, koordinator for fysisk studiemiljø og bæredygtighed på mail: lhbc@adm.aau.dk.