Spring til indhold
Forside

Nyhed

Aalborg Universitet hjælper Sjørring Maskinfabrik med at forbedre deres produktion

Lagt online: 03.05.2025

Gennem forsknings- og udviklingsplatformen MADE FAST har Aalborg Universitet spillet en central rolle i Sjørring Maskinfabriks digitale transformation. Med universitetets viden og sparring har virksomheden automatiseret processer, forkortet design- og produktionstiden og styrket både fleksibilitet og vækst.

Nyhed

Aalborg Universitet hjælper Sjørring Maskinfabrik med at forbedre deres produktion

Lagt online: 03.05.2025

Gennem forsknings- og udviklingsplatformen MADE FAST har Aalborg Universitet spillet en central rolle i Sjørring Maskinfabriks digitale transformation. Med universitetets viden og sparring har virksomheden automatiseret processer, forkortet design- og produktionstiden og styrket både fleksibilitet og vækst.

Af Astrid Helene Mortensen, AAU Kommunikation og Public Affairs

I en travl fabrikshal, hvor lyden af maskiner og duften af metal fylder luften, står en række avancerede robotter. De er ikke som de gamle, manuelle svejsemaskiner. Svejsehovederne gløder, og gnister flyver, mens robotterne arbejder synkront. Hver svejsning er nøjagtig, og strukturerne tager hurtigt form. 

Sjørring Maskinfabrik er i gang med at digitalisere og automatisere deres værdikæde og produktion. Bag denne udvikling står et tæt samarbejde mellem Sjørring Maskinfabrik og Aalborg Universitet, der har varetaget opgaven i regi af forsknings- og udviklingsplatformen MADE FAST under Manufacturing Academy of Denmark (MADE). 

Aalborg Universitet som teknologipartner
MADE FAST har til formål at styrke danske producenters konkurrenceevne gennem øget fleksibilitet, agilitet og bæredygtig fremstilling - understøttet af digitalisering og kompetente medarbejdere. Aalborg Universitet bidrager med forskning og løsninger, der gør det muligt for virksomheder som Sjørring Maskinfabrik at implementere avanceret teknologi direkte i produktionen. 

Med hjælp fra en række MADE-projekter og i tæt samarbejde med Aalborg Universitet har Sjørring Maskinfabrik etableret proof of concept samt delvis implementeret dette og dermed skabt en digitaliseret designsproces samt automatiseret programmering af svejserobotter, hvilket har reduceret design- og produktionstiden. 

Et af de vigtigste elementer i denne forbedring er brugen af digitale produktmodeller. De gør det muligt at programmere robotter til at udføre komplekse svejseopgaver. På den måde kan man udnytte teknologi til at sikre høj kvalitet og effektivitet, samtidig med at man holder omkostningerne nede og kan håndtere mere varierende produktion. 

“Det har været enormt svært, fordi konstruktionerne er meget kundetilpassede, og tendensen er, at de bliver endnu mere kundetilpassede. Vi nærmere os et-styks-produktion, hvilket kræver et stærkt produktionsgrundlag, så man ikke skal programmere robotten, hver eneste gang, der kommer en ny svejseopgave” fortæller Professor Brian Vejrum Wæhrens fra Aalborg Universitets Institut for Materialer og Produktion. 

Jeg anser det arbejde, vi har udført under MADE-projektet, for blot at være begyndelsen på en genopbygning af et stærkt industrielt økosystem i både Danmark og Europa

Ioan-Matei Sarivan, tidligere ph.d.-studerende ved Aalborg Universitet

Digital fornyelse giver resultater 
I 2017 var Sjørring Maskinfabrik tæt på konkurs, men vendte skuden ved hjælp af en strategisk ændring, en ændret tilgang til kunderne samt skabelse af de digitale løsninger. Aalborg Universitet hjalp virksomheden med at udvikle en digital produktkonfigurator, som giver kunder mulighed for at designe og bestille specialfremstillede læsseskovle med blot et par tryk på en skærm. 

Konfiguratoren har ikke kun haft succes med læsseskovle, men har også dannet grundlag for en mere avanceret graveskovlskonfigurator. Denne løsning sender den unikke tegning af graveskovlen direkte til produktionen sammen med alle relevante oplysninger, hvilket giver virksomheden mulighed for hurtigt at producere skovle i mange varianter. 

Den digitale tilgang har markant reduceret tiden, det tager at designe og generere produktionsdokumentation, sammenlignet med traditionelle metoder.  

“Sjørring Maskinfabrik har i tæt samarbejde med Aalborg Universitet skabt nye teknologiske løsninger, som er helt unikke – og som ligger på kanten af det opnåelige. Derfor fortsætter virksomheden med at udvikle og finjustere de digitale løsninger, således virksomheden fortsætter med at være teknologisk førende indenfor sit felt.” fortæller Klaus Kalstrup, direktør for Sjørring Maskinfabrik A/S. 

Nyt kapitel for dansk robotteknologi 
For Ioan-Matei Sarivan, tidligere ph.d.-studerende ved Aalborg Universitet, markerer MADE-projektet begyndelsen på noget større. 

“Jeg anser det arbejde, vi har udført under MADE-projektet, for blot at være begyndelsen på en genopbygning af et stærkt industrielt økosystem i både Danmark og Europa,” siger han. 

Flere virksomheder fra Tyskland, Frankrig, USA og Canada har siden udvist betydelig interesse for den teknologi, som er udviklet i samarbejde mellem Aalborg Universitet og Sjørring. Det har ført til etableringen af RoboSynapse ApS – en virksomhed med ambitioner om at kommercialisere en løsning til automatisk programmering af svejserobotter baseret på CAD-design. 

"Virksomheden skal samtidig yde støtte til metalforarbejdningsvirksomheder, der ønsker at opnå en effektiv værdikæde karakteriseret ved høj produktvariation og lav volumen – et produktionsparadigme, som oplever stigende efterspørgsel,” fortæller Ioan-Matei Sarivan. 
 
Aalborg Universitet og Sjørring er fortsat centrale partnere i den videre udvikling. “Som tidligere ph.d.-studerende ved Aalborg Universitet betragter jeg det som et stort privilegium at have fået mulighed for at bidrage til dette projekt,” tilføjer han. 
 

thumbnail

MADE - Manufacturing Academy of Denmark

Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet:

MADE - Manufacturing Academy of Denmark

Fremtidige mål  
Sjørring Maskinfabrik har allerede opnået betydelige resultater med MADE Digital og MADE FAST fortsætter med at give gevinster. Fremadrettet har MADE en klar ambition om at skalere deres initiativer og udbrede de opnåede resultater til flere virksomheder og sektorer. Med fokus på fleksibilitet og agilitet, bæredygtighed og talentudvikling er MADE FAST-platformen godt på vej til at forme fremtidens produktionslandskab i Danmark. 

Kontakt