Spring til indhold

Fysik - Halvledere og Halleffekt

Kort beskrivelse af aktiviteten: Det er næppe muligt at forestille sig industrien og vores dagligdag uden elektronik, som er baseret på halvlederenheder. Vi tilbyder et projekt, hvor du kan få en viden om, hvad halvledermaterialer er, og hvordan du måler hovedkarakteristika ved halvledere ved hjælp af den såkaldte Hall-effekt.

Ledningsevnen af ​​forskellige typer siliciumprøver måles i et meget stærkt magnetfelt, og ved at anvende passende ligninger kan elektronkoncentration og mobilitet beregnes. Disse er vigtige parametre for at udvikle enheder med den nødvendige funktionalitet.

Karakter af besøgets indhold: En del af fysiks SRP-dag. En AAU-forsker vil hjælpe med eksperiment og dataopsamling, samt holde foredraget. En AAU-forsker vil hjælpe med eksperiment og dataopsamling, samt holde foredraget. – Dette forsøg vil blive udført delvist på engelsk

Faglig relevans: Fysik, teknologi

Nøgleord: Halvledere, elektriske målinger

Forventet niveau: 3.g

Forberedelse: Manual tilsendes

Udbytte: På AAU’s SRP-dage kan du (1) høre et foredrag om teorien på gymnasieniveau og (2) udføre eksperimentet, (3) få måledata med hjem og beregne parametre for de målte prøver. 

Tidspunkter for besøget: Dette forsøg er en del af fysiks SRP-dag den 5. marts 2024

Mødested: Skjernvej 4A, 9220 Aalborg

Kontaktperson:gymnasieportalen@adm.aau.dk Kjeld Pedersen, Institut for Materialer og Produktion

Se vores laboratorier på Fysik-uddannelsen i rundvisningsfilmene nedenfor.

Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Marketing

Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Statistiske