Spring til indhold

Gæsteforelæsning

CO2-fangst

Lagt online: 21.09.2023

AAU Energi

Kort beskrivelse af aktiviteten: CO2-udledningen er et stort problem i den tid, vi lever i, samt i fremtiden. Derfor er det vigtigt, at vi gør noget ved CO2-udledningen, især hvis vi ønsker at sikre fremtiden for de kommende generationer. Dette oplæg vil introducere eleverne for CO2-krisen, og hvordan vi kan arbejde på at løse den. Teknologierne for CO2-fangst vil blive præsenteret for eleverne, samt hvordan vi arbejder med CO2-fangst hos AAU Energi.

Karakteren af besøgets indhold: Først vil eleverne få en introduktion til den klimakrise, vi står overfor på grund af CO2-udledning. Derefter vil eleverne blive præsenteret for forskellige teknologier, der kan reducere CO2-udledningen i form af CO2-fangst. Hovedfokus vil være på CO2-fangst og den kemiske proces bag opfangning af CO2. Efter oplægget vil eleverne blive præsenteret for en række opgaver indenfor matematik og kemi. Efter opgaveregningen vil der være en fælles opsamling, hvor opgaverne gennemgås, og der vil være mulighed for at stille spørgsmål til oplægget, studielivet og universitetet generelt.

Oplæg (30 min.)
Opgaveregning (20 min.)
Opsamling (10 min.)

Faglig relevans: Besøget er relevant i forhold til fagene matematik og teknologi/teknik samt kemi. Det kan også tilpasses til fysik.

Nøgleord: CO2-fangst, klimaforandringer, grøn omstilling.

Forventet niveau: 1., 2. og 3.g med matematik på A-niveau og kemi på B-niveau (STX eller HTX).

Forberedelse: Ingen forberedelse nødvendig, men kendskab til energi og kemisk ligevægt vil være en fordel.

Udbytte: Eleverne vil opnå forståelse for den nuværende CO2-udledningskrise og de udfordringer, vi står overfor i fremtiden. Derudover vil de blive introduceret til de teknologier, der anvendes til CO2-fangst i dag samt få forståelse for den matematik og kemi, der ligger bag disse teknologier.

Maks antal personer: 30 elever.

Forelæser: Energistuderende Jeppe Winther Møller.

Tidspunkt for besøget: Aftales med kontaktperson.

Besøgets varighed: Ca. 60 min.

Mødested: Oplægget kan afholdes på jeres gymnasium. Alternativt kan det også finde sted hos AAU Energi, Pontoppidanstræde 101, 9220 Aalborg Ø.

Kontaktperson: gymnasieportalen@adm.aau.dk, Jeppe Winther Møller, AAU Energi.

Praktiske forhold: Eleverne skal medbringe en PC eller lommeregner samt skrivemateriale.

Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Marketing

Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Statistiske