AAU logo
Uddannelse
Forskning
Samarbejde

Styr på tiden

 • +

  Styr på tiden

  Det at læse og studere på et universitet adskiller sig på mange måder fra de andre uddannelsesdele, du som ny universitetsstuderende hidtil har været igennem. Der er ofte færre undervisningstimer og en anderledes kontakt til undervisere, end du tidligere har haft til dine lærere.

  Læs om overgangen fra gymnasiet til universitetet

  Alt dette er medvirkende til, at der hviler et meget større ansvar på dine skuldre i forhold til at strukturere din tid og nå igennem det stof, der forventes, du læser undervejs.

  Det at lære at blive god til at studere på universitet er desværre ikke noget, man bare lige klarer over en nat, men tværtimod noget man skal arbejde med igennem hele studiet.

 • +

  Prioriter din tid

  Når du undervejs eksempelvis oplever, at du pludselig ikke kan nå at læse hele pensum, eller føler dig presset over din utilstrækkelighed, kan det være en god idé at spørge sig selv om følgende:

  • Giver det mening for mig at læse hele pensum lige grundigt?
  • Er der nogle fag på mit semester, jeg gerne vil prioritere højere end andre?
  • Hvornår på dagen læser jeg bedst? Læser jeg bedst, hvis jeg sidder sammen med andre?
  • Kan mine medstuderende hjælpe mig til en bedre forståelse af nogle bestemte tekster? 
    

  gode værktøjer til læseteknik

 • +

  Få overskud i hverdagen – planlæg din uge

  For at nå alt det, du gerne vil, både med dit studie og din fritid, bliver det vigtigt, at du kan planlægge, fordele og prioritere dine forskellige opgaver i løbet af en dag og en uge. En start kan være, at du prøver at udfylde dette ugeskema:

  Få overskud i hverdagen – planlæg din uge

  Du kan selv vælge, hvor deltaljeret du vil gøre det – om du sætter tid på alle deltaljer, indlægger pauser og tid til kaffe – eller om du laver den mere overordnet. Det vigtige er blot, at du husker også at sætte tid af til dine aktiviteter, som ligger uden for dit studieliv.

 • +

  Hvad er vigtigst i den kommende uge?

  Når du har fået et overblik over din uge ved eksempelvis at udfylde ugeskemaet, kan det være en god idé at lave en liste over, hvilken rækkefølge du prioriterer de enkelte dele af din uge – eller din dag.

  Følelsen af at være utilstrækkelig og nederlaget ved ikke at nå noget af det, man ellers havde planlagt, kan nogle gange afhjælpes ved at spørge sig selv om:

  • Kan det vente?
  • Er det vigtigt?
  • Kan jeg få andre til at hjælpe mig eller uddelegere nogle opgaver?

  Hvis du gerne vil prøve kræfter med prioriteringen af dine opgaver, kan du prøve at udfylde skemaet "Prioritering af dine opgaver".


  Prioritering af dine opgaver

 • +

  Glem ikke alt det sjove

  Mange af de studerende, der oplever at føle sig presset på studiet, starter ofte med at droppe alt det sjove, når tiden føles knap.

  Når alt det sjove skæres fra, vil dine restitutionskilder automatisk blive blokeret. For at prøve at skabe overblik over, hvad der bidrager til restitution og energi i din hverdag, kan øvelsen "Hvad giver dig energi i din hverdag" være brugbar. Øvelsen kan være god til at gøre dig opmærksom på, hvilke energikilder der lader dig op.
   

  Hvad giver dig energi i din hverdag?