AAU logo
Uddannelse
Forskning
Samarbejde

Gode råd til notater

 • +

  Find din egen stil

  Når du læser, er det en uundværlig hjælp for dig at tage notater. Det skærper din forståelse af stoffet, og det hjælper dig til at huske og fastholde de nye ting, du lærer.

  Du har sikkert allerede din egen måde at tage notater på, og det drejer sig faktisk også om at finde sin egen stil, for det, der virker godt for den ene, virker ikke nødvendigvis godt for den anden. Her vil vi give dig nogle gode tips, som måske kan inspirere dig til at forbedre din personlige notatteknik.

 • +

  Hvad skal du bruge notater til?

  Du kan med fordel bruge forskellige måder at tage notater på, alt efter hvad du skal bruge dem til. Den traditionelle måde er den, hvor du skriver hovedtræk og temaer ned i den rækkefølge, du læser dem. Denne metode er for eksempel god at bruge, når du noterer dine egne spørgsmål og reaktioner til teksten, som vi nævner under ”3 gode metoder til akademisk læsning”.

  En anden god notatteknik er mindmapping, som du måske kender fra andre sammenhænge. Mindmapping er en mere visuel notatteknik, hvor du skriver stikord i bobler, som du forbinder med hinanden. Det virker godt til at give dig et større overblik over tekstens temaer og deres sammenhænge, samt hvordan de relaterer sig til temaer fra andet, du har lært.
   

  Prøv mindmapping her

 • +

  Hvor længe skal du bruge notaterne?

  Hvis du forventer at skulle bruge notaterne igen på et senere semester, er det en god idé at lave en efterbehandling. Hvis der går et halvt år, inden du læser dine notater igen, er det nemlig ikke sikkert, at du kan huske det samme, som da du skrev dem.

  Kig derfor dine notater kritisk igennem og forhold dig til, hvordan du kan forbedre deres holdbarhed. Det kan du for eksempel gøre ved at tilføje ekstra forklaringer og drage paralleller til andet stof, som du husker godt. Her er et mindmap et godt redskab at bruge.

 • +

  Hvor vil du skrive notaterne?

  Nogle skriver bedst notater på papir, andre bedst på computer. Begge dele har fordele og ulemper, og du har formentlig allerede fundet ud af, hvad der fungerer bedst for dig. Hvis du foretrækker papir, kender du måske udfordringen med at finde dine notater, når du skal bruge dem igen. Papirnotater kræver nemlig særlig meget opmærksomhed i forhold til arkiveringen. Derfor betaler det sig at bruge tid og energi på at lave et godt og struktureret arkiveringssystem.
   

  notÉr Direkte i bøgerne

  Ved at notere direkte i bøgerne, enten i margenerne eller på farvede stickers, kan du nemt finde de passager, som du skriver notaterne til. Det kan imidlertid være svært at bevare overblikket over den slags notater, og du vil også få en udfordring i forhold til arkiveringen. Denne metode kan derfor være et supplement, men vil normalt ikke være velegnet til dine primære notater.
   

  Digitale noter

  Mange studerende tager notater på en computer, og det har også nogle åbenlyse fordele. Det er nemt at arkivere digitale notater og hurtigt at finde dem igen. Det kræver dog stadig, at du er opmærksom på at holde orden og system i dem. Der findes dedikeret software til notater, som kan hjælpe dig langt, og som kan snakke sammen med din e-mailkonto og din telefon. Så har du altid dine notater ved hånden, også selvom du ikke har din computer med, og du kan nemt vedhæfte mails, som vedrører det stof, du tager notater til.